IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

13. születésnapját ünnepelte az Android

Tudtad, hogy az Android rendszerének két születésnapja is van? Először 2008. szeptember 23-án vált elérhetővé, azonban a hivatalos Google-ös intrója már 2007. november 5-én megvolt. Ezért, ha úgy vesszük, a zöld kis kukás rendszer a héten ünnepelhette 13. születésnapját.

Ugyanezen a napon az Open Handset Alliance is napvilágot látott. Sokévnyi spekuláció után a Google valóban belépett az okostelefonok piacára, miután megvásároltak egy aprócska, Android nevű startupot 2005 augusztusában. 

Akkoriban már régen az a hír járta, hogy érkezik a „Gphone”, de a vállalatnak sikerült mindenkit meglepnie, amikor bejelentette, az Android nyílt platformú lesz és ezzel elérhetővé tették a rendszert bárki számára. Olyan vállalatok, mint a Motorola, Qualcomm, HTC, T-Mobile sorakoztak fel mellettük, hogy elhozhassák a tökéletes hardvert. 

Akkor a Google azt ígérte, az Android borítani fogja a piaci status quót. Ebben egészen igazuk is lett. A rendszer piaci részesedése 2020-ben megközelíti a 86%-ot. És bár az Apple iOS-ének és a Google rendszerének indulási ideje közel megegyezett, nyitott természetéből fakadóan, az Android lett az az operációs renszer, ami lehetővé tette a legtöbb felhasználó számára, hogy mobileszközével is „beszálljon az internetbe”. 

Az alábbi galériában egy egész sor képernyőfotót sorakoztattunk fel az első androidos rendszerről a születésnapi nosztalgia jegyében.

Kapcsolódó cikkeink

Az Android-használók fele iPhone-ra váltana

Anikó

A hirdetések már a telefonod zárolási képernyőjére is betörhetnek

Anikó

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó