IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Négy módszer az iPhone aksijának ellenőrzésére

Gyorsan merül az iPhone-od? Váratlan kikapcsolásokat tapasztalsz? Ideje ránézni az aksi állapotára, könnyen lehet, hogy eljött a csere ideje.

Az iPhone-ok és iPadek akkumulátora nagyban befolyásolja a készülék működését és megbízhatóságát. A töltésciklusok számának növekedésével a Li-ion aksik szerkezete elgyengül, és egyre kevesebb energia felvételére képesek. Ebből adódóan egyre többször kényszerülünk tölteni őket, ami további öregedéshez vezet. De honnan kaphatunk pontos képet az aksi állapotáról?

Volt ugye az Apple-nek egy egészen világraszóló botránya, amikor egy frissítéssel a stabilitás érdekében lejjebb tekerte az iPhone-ok teljesítményét, ezzel is kímélve az amúgy is gyenge állapotban lévő akkumulátorokat. Azóta az iOS már tartalmaz az akkumulátor ellenőrzésére szolgáló funkciót. De persze nem csaak ezt használhatjuk. Csekkolhatjuk a Konzolban, próbálkozhatunk harmadik féltől származó alkalmazással vagy kérhetünk diagnosztikát az Apple-től is.

Ellenőrzés iPhone-on és iPaden

Mindenekelőtt a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer, ha a Beállítások > Akkumulátor > Akku állapota menüpontban ellenőrizzük, hogy a rendszer jelez-e szervizigényt. Nem 100%-os megoldás, hiszen ez az üzenet csak bizonyos esetekben jelenik meg, de ha már itt észleljük, hogy valami nincs rendben, akkor irány a szerviz!

Ellenőrzés a Konzol segítségével

4 ways to check your iPhone battery health

Minden Mac előtelepített kelléke a Konzol alkalmazás. Nincs is másra szükségünk, mint egy adatkábelre. Csatlakoztassuk a készüléket a géphez, oldjuk fel és jelöljük megbízhatónak a Macet! Indítsuk el a Konzol alkalmazást, válasszuk ki az iPhone-t vagy iPadet és a keresőbe írjuk be a batteryhealth keresőszót! A listázásra kattintva kapjuk meg a szükséges információkat. Ha a “BatteryHealth = Good” feliratot látjuk, akkor is jók vagyunk elvileg.

Ellenőrzés harmadik féltől származó alkalmazással

Mi van akkor ha pontos, azaz százalékos kimutatást szeretnénk kapni? Nos vannak rá egyéb fejlesztőktől származó alkalmazások. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a coconutBattery, amit általában a Macek aksijának ellenőrzésére szoktak használni, de az iOS eszközökhöz is használható. Az itt kapott eredmény megbízhatónak számít, de persze nem ér fel egy gyártó által végzett bevizsgálással.

Ellenőrzés Apple-támogatással

Ha mind a három eddigi módszer pozitív eredményt hozott, akkor valószínűleg jó állapotban van még a telefonunkban lévő akkumulátor, de fordulhatunk akár a gyártóhoz is segítségért. Egyszerűen felkereshetjük a magyar Apple-támogatást, ahol megmondják, hogy mit tudnak tenni az ügy érdekében.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó