IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A biztonság és adatvédelem az első az Apple rendszereiben

Az Apple legújabb rendszerei az iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey és watchOS 8 hatékony új adatvédelmi funkciókkal érkeznek, melyek segítségével a felhasználók jobban tudják ellenőrizni és kezelni az adataikhoz való hozzáférést. 

Ezek a funkciók a legújabb innovációkat képviselik az Apple adatvédelmi törekvéseiben, mivel a vállalat folyamatosan bővítette az adatvédelem iránti elkötelezettségét, és olyan funkciókkal ösztönözte a változást az egész iparágban, mint az App Tracking Transparency és az App Store-ban található Privacy Nutrition Labels.

Az adatok védelme harmadik féltől

Forrás: Apple

A Mail alkalmazásban a Mail Privacy Protection megakadályozza, hogy a feladók láthatatlan pixelekkel gyűjtsenek információkat a felhasználóról. Az új funkció segítségével a felhasználók megakadályozhatják, hogy a küldő tudjon arról, hogy mikor nyitnak meg egy e-mailt, és elrejti az IP-címüket, így az nem kapcsolható össze más online tevékenységekkel, és nem használható a tartózkodási helyük meghatározására.

Az Intelligens nyomkövetés-megelőzése már évek óta segít megvédeni a Safari-felhasználókat a nem kívánt nyomkövetéstől azáltal, hogy az eszközön történő gépi tanulás segítségével megállítja a nyomkövetőket, miközben lehetővé teszi a webhelyek normális működését. Idén az Intelligens nyomkövetés-megelőzés még erősebbé válik azáltal, hogy a felhasználó IP-címét is elrejti a nyomkövetők elől. Ez azt jelenti, hogy nem tudják a felhasználó IP-címét egyedi azonosítóként felhasználni arra, hogy összekapcsolják a felhasználó tevékenységét a különböző webhelyeken, és profilt készítsenek róla.

Alkalmazások adatvédelme

Forrás: Apple

Az App Privacy Report segítségével a felhasználók láthatják, hogy az elmúlt hét napban az egyes alkalmazások milyen gyakran használták az általuk korábban megadott engedélyt a helymeghatározásukhoz, fotóikhoz, kamerájukhoz, mikrofonjukhoz és kontaktjaikhoz való hozzáféréshez. 

Ellenőrizhetik, hogy ennek van-e értelme számukra, és ha nincs, akkor a Beállításokban az alkalmazáshoz lépve tehetnek lépéseket. A felhasználók azt is megtudhatják, hogy kikkel oszthatják meg adataikat, ha megnézik az összes olyan harmadik fél tartományt, amellyel egy alkalmazás kapcsolatba lép.

A Siri-kérések hangjának feldolgozása az eszközön

Forrás: Apple

Az eszközön történő beszédfelismeréssel a felhasználók kéréseit alapértelmezetten közvetlenül az iPhone-on vagy iPaden dolgozza fel a rendszer. Ez a hangalapú asszisztensek egyik legnagyobb adatvédelmi aggályát, a nem kívánt hangfelvételt orvosolja. Számos kérés esetében Siri is az eszközön dolgozik, így a kérések – például alkalmazások indítása, időzítők és ébresztések beállítása, beállítások módosítása vagy zenék vezérlése – internetkapcsolat nélkül is feldolgozhatók.

Az internetes adatvédelem fokozása az iCloud+ segítségével

Forrás: Apple

Az iCloud+ új prémium funkciókkal egyesíti mindazt, amit az iCloudban szeretünk, köztük az iCloud Private Relay, a Hide My Email és a kibővített HomeKit Secure Video támogatással, további költség nélkül.

A Private Relay egy új, közvetlenül az iCloudba épített internetes adatvédelmi szolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy biztonságosabb és privátabb módon csatlakozzanak az internethez és böngészhessenek. 

A Safarival való böngészés során a Private Relay biztosítja, hogy a készülékünkett elhagyó összes adatforgalom titkosítva legyen, így köztünk és a meglátogatott weboldal közöti kommunikációhoz senki sem férhet hozzá és olvashatja bele, még az Apple vagy a hálózati szolgáltatónk sem. Minden kérésünk két különálló internetes relén keresztül kerül továbbításra. Az első egy anonim IP-címet rendel hozzánk, amely a régiónkat, de nem a tényleges tartózkodási helyünket jelöli ki. A második visszafejti a meglátogatni kívánt webcímet, és továbbítja az információkat a cél felé. 

Az információknak ez a szétválasztása védi a felhasználó magánéletét, mivel egyetlen szervezet sem tudja azonosítani, hogy ki a felhasználó és mely oldalakat látogatja.

Forrás: Apple

A Sign in with Apple funkcióit kibővítve a Hide My Email lehetővé teszi számunkra, hogy egyedi, véletlenszerű e-mail címeket generáljunk, melyeket bármikor hozzákapcsolhatunk a személyes postafiókukhoz, ha személyes e-mail címünket titokban kívánjuk tartani. A közvetlenül a Safariba, az iCloud-beállításokba és a Mailbe épített Hide My Email lehetővé teszi számunkra azt is, hogy bármikor annyi címet hozzunk létre és töröljünk, amennyit csak akarunk, így mi maguk irányíthatjuk, hogy ki léphet velünk kapcsolatba.

Az iCloud+ kibővíti a HomeKit Secure Video beépített támogatását, így minden eddiginél több kamerát csatlakoztathatunk a Home alkalmazásba, miközben végponttól végpontig titkosított tárhely áll rendelkezésre az otthoni biztonsági videofelvételek számára, amely nem számít bele a tárolókapacitásba. A HomeKit Secure Video azt is biztosítja, hogy a biztonsági kamerák által észlelt tevékenységet a felhasználók Apple-eszközei otthon elemzik és titkosítják, mielőtt biztonságosan tárolnák az iCloudban.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó