IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A ByteDance az Oracle-t választotta a TikTok átvételére

Az alkalmazásnak amerikai kézben kell maradnia, ha nem akarnak lekerülni az áruházakból. A kínaiak az Oracle ajánlatát választották.

Úgy tűnik, hogy lassan a finishbe érünk a Donald Trump vs. TikTok sztorinkban, ugyanis közelít nagyon az az időpont, amire már meg kell egyezniük a feleknek. Elég nagy nevek álltak sorba az alkalmazás üzemeltetési jogaiért az államokban, például a Twitter és a Microsoft-Walmart.

A Reuters értesülései szerint azonban a ByteDance az Oracle ajánlatát választotta, annak ellenére, hogy a Microsoft a Walmarttal kiegészülve több pénz ajánlott, közel 20 milliárd dollárt (!!!).

Marad a TikTok az Oracle irányítása alatt – Forrás: Phonearena

Hogy miért kerül ennyibe egy egyszerű alkalmazás átvétele? A TikToknak világszerte 2 milliárd letöltése van és 100 millióan napi szinten használják azt. Az utóbbi években lett ennyire felkapott az alkalmazás, ugyanis 2018-ban még „csak” 11 millió felhasználója volt. A 15-60 másodperces videók feltöltői nagyrészt tinik vagy fiatalok, és jellemzőek a különböző kihívások, és sablonvideók amiket utánoznak.

Az alkalmazás befolyása elég nagy, rengeteg dologra tudja rávenni a fiatalokat, ilyenek például a veszélyesebbnél veszélyesebb kihívások, amiket ha xy megcsinál a TikTokon, akkor a többieknek is meg kell. Ráadásul a megadott adatokkal sem bánik túl jól az alkalmazás, hiszen nemrég derült ki például, hogy majdnem egy évig gyűjtötte az androidos felhasználói MAC-címét az app.

Trump szerint egyenesen a Kínai Kommunista Pártnak szolgáltatja az adatokat, ezért rendelte el. hogy csak akkor maradhat az app, ha Amerikában egy hazai cég működtetheti. A kínaiaknak majdnem sikerült megvétózniuk ezt a tervet egy saját törvénymódosítással, amiben a tech exportokat korlátozzák, de végül úgy néz ki csak megállapodtak az Oracle-lel. Ha minden igaz az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon lehet új tulaja a TikToknak. Kíváncsian várjuk a megállapodás részleteit.

Szerinted miért döntött az Oracle mellett a ByteDance, ha a Microsoft többet ajánlott?

Forrás: Phonearena
Borító: Fox Entertainment

Kapcsolódó cikkeink

A TikTok minden mozdulatodat figyeli – neked van rejtegetnivalód?

Anikó

A Trump adminisztráció utolsó döféseként feketelistára kerül a Xiaomi

Nagy Deborah

12 éves brit lány pereli a TikTokot személyes adatainak felhasználása miatt

Nagy Deborah