IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Google hússzor annyi adatot gyűjt az Androidból, mint az Apple az iOS-ből

A tech vállalatok az utóbbi években többet turkáltak a magánéletünkben, mint azt bárki szeretné és az Apple büszkén állítja, hogy jobban védi a felhasználói adatokat, mint bárki más. 

Douglas Leith, a Trinity College új kutatásában beszámolt róla, hogy a Google akár hússzor több adatot gyűjt az Android-felhasználóktól, mint az Apple az iOS-felhasználóktól.

Mint arról az Ars Technica beszámolt, a kutatás elemezte a közvetlenül az iOS és Android operációs rendszerekért felelős vállalatoknak továbbított adatok mennyiségét. Ráadásul nemcsak az előre telepített alkalmazásokon keresztül küldött adatokat ellenőrizték, de figyelembe vették, mi történik a háttérben tétlen időszakokban is.

A kutatás másik érdekes pontja, hogy figyelembe veszi azokat a felhasználókat is, akik úgy döntöttek, hogy nem osztanak meg információkat az egyes operációs rendszerek beállításaiban szereplő vállalatokkal.

Douglas Leith, az írországi Trinity College kutatója szerint, az iOS és az Android egyaránt továbbítja az adatokat az „anyahajónak”, még akkor is, ha a felhasználó be sem jelentkezett vagy kifejezetten letiltotta az adatvédelmi beállításokat. Mindkét operációs rendszer adatokat küld az Apple-nek és a Google-nak is, amikor a felhasználó olyan egyszerű dolgokat tesz, mint például behelyez egy SIM-kártyát vagy böngészi az eszköz képernyőjét. Alapjáraton is minden eszköz átlagosan 4,5 percenként csatlakozik a háttérszerverhez.

Míg az iOS automatikusan összegyűjti az adatokat a Siriből, Safariból és iCloudból, az Android adatokat szerez a Chrome-ból, YouTube-ból, Google Dokumentumokból, Safetyhubból, Google Messengerből, Órából és a keresőkből is, még akkor is, ha a felhasználó nincs bejelentkezve a Google fiókjába. Az iOS körülbelül 42 KB adatot küld az Apple-nek az eszköz indítása után, az Android viszont 1 MB-ot továbbít a Google-nak.

Forrás: Trinity College

Alapjáraton az Android 12 óránként nagyjából 1 MB adatot gyűjt a Google-nak, míg az iOS ugyanebben az időszakban körülbelül 52 KB-ot küldött az Apple-nek. Csak az Egyesült Államokban az Android 12 óránként együttesen körülbelül 1,3 TB adatot gyűjt. Ugyanebben az időszakban az iOS körülbelül 5,8 GB-ot produkál.

A Google szóvivője az Ars Technicának elmondta, hogy a vállalat nem ért egyet ezzel az eredménnyel, mivel elengedhetetlennek tartja, hogy mind az iOS, mind az Android készülékek adatokat küldjenek és fogadjanak a mögöttük álló vállalatoknak, ami segít nekik szoftverük naprakészen tartásában és annak ellenőrzésében, hogy minden a várt módon működik-e.

Forrás: Ars Technica

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó