IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Google újabb monopóliumellenes perrel áll szemben a célzott hirdetései miatt

Lassan már valamennyi jelentős technológiai óriásnak van jelenleg is futó monopóliumellenes vádja. A Google ellen már több állami ügyvész is pert indított.

Texasi államügyészek szerdán jelentették be, hogy monopóliumellenes pert terveznek indítani a Google ellen, mivelhogy a technológiai óriás mértékű illegális monopóliummal rendelkezik az online hirdetések felett. A keresetet Ken Paxton texasi főügyész adta be, és a Twitteren jelentett be, hisz szerinte “nem igazságos, hogy a Google kiiktatta a konkurenciáját és megkoronázta magát az online hirdetések királyaként.”

Paxton a piacot egy baseball-játékhoz hasonlította, ahol a Google szinte az összes fontos pozíciót egymaga tölti be. A vállalat állítólag túlságosan ellenőrzi azokat a hirdetéseket, amelyek a keresési eredmények között jelennek meg. Több republikánus állam is csatlakozik a perhez, amely egyike azoknak a monopóliumellenes kereseteknek, amelyekkel a Google mostanság szembesül.

Októberben az Igazságügyi Minisztérium indított hivatalosan pert a Google keresési és hirdetési gyakorlataival kapcsolatban. Azt állították, hogy a Google egyenesen kényszeríti a felhasználókat arra, hogy a keresőmotorját használják azáltal, hogy számos eszközön alapértelmezetté programmá teszik, például az Apple iPhone-jain, valamint az Android legjobb telefonján.

Ráadásul nemrégiben az Egyesült Királyság is új szabályozást jelentett be a Google és a Facebook feletti ellenőrzés szigorítása érdekében, amelyek közül az utóbbi szintén olyan változásokra számíthat, amely arra kényszerítheti, hogy adja fel az Instagram és a WhatsApp tulajdonjogát.

Ti mit gondoltok a mostanság kirobbannó monopólium-botrányokról?

Forrás és borító: AndroidCentral

Kapcsolódó cikkeink

A Stadia tiszavirág élete hamarosan véget ér és a Google csak magára vethet

Nagy Deborah

Még mindig virtuális lehet a WWDC, a Google pedig abbahagyja böngészős ad trackinget

Anikó

Jöhet a fordított töltés az iPhone-okba és frissítési hullámot indított a Google

Anikó