IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A legújabb kvantumprocesszorok már fénnyel működnek

A tudósok még mindig nem egyeztek meg azzal kapcsolatban, pontosan milyen anyagból alkotható meg a legjobb kvantumszámítógép. Egyes álláspontok szerint az infra fény lehet a kulcs.

Korábban a hónap során a kvantum-számítástechnika terén tevékenykedő torontói startup, a Xanadu összeeresztette két fotonikus kvantumszámítógépét a felhőben és innen indult az egész elmélet.

A Xanadu minden egyes gépe tartalmaz egy kb. körömnagyságú chipet, amire 8-12 infravörös lézersugár veti a fényét. Ahhoz, hogy lefusson egy algoritmus a gépen, a számítógép finoman mozgatja a fénysugarakat, hogy azok különböző módon kombinálódjanak és lépjenek egymással kölcsönhatásba. Mint egy abakusz, amin tologatod a bogyókat, hogy számolj.

A Xanadu kvantumszámítógépe esetében is ugyanígy működik a dolog. Csak ott az egyes fénysugarakban található fotonok számából érkezik a válasz. A fotonok pedig simán a kvantummechanika szabályait követik, ami sokkal magasabb szintű matematikai műveleteket tesz lehetővé, mint az összeadás és kivonás.

A kvantumszámítások terén jártas tudósok szerint ezek az eszközök bizonyos, az üzleti életben releváns matematikai problémákat sokkal gyorsabban tudnak megoldani, mint a sima számítógépek. A Xanadu felhője által megoldható problémák pedig abszolút különböznek minden eddigi problémától.

A Xanadu mérnökei felállítottak egy csomó különböző esetet üzleti és kémiai téren, ahol a kvantumszámítógépek sokkal nagyobb kapacitást tudnak megmozgatni, mint a sima számítógépek. Ilyen például az úgy nevezett legsűrűbb részgráf problémája, ahol a felhasználó azt probálja megállapítani, hogy melyik csomópontnak van a legtöbb kapcsolódási pontja. Mondjuk, mintha a legnagyobb influencert keresnél a közösségi hálón.

A Xanadu gépének használatára már több mint 250 ember áll sorba. Akiknek a jelentkezését elfogadják, azok egy digitális tokent kapnak, amivel aztán használhatják a Xanadu szoftveres platformját, a Strawberry Fieldset, ahol Python alapú kódot futtathatnak a kvantum gépeken.

Forrás: Xanadu

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó