IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Apple-t is elérte a chiphiány

Az Apple-t több más vállalathoz hasonlóan nagymértékben érintette a globális chiphiány, és ez azt eredményezte, hogy az olyan termékek, mint az iPhone 13 és az Apple Watch Series 7, világszerte nagyon alacsony készletekkel rendelkeznek. Most az Apple a hírek szerint csökkenti az iPad gyártását, hogy az alkatrészeket átcsoportosíthassa az iPhone-ba.

Az ügyet ismerő források alapján a Nikkei Asia azt állítja, hogy az Apple erősen visszavágta az iPad-gyártást, hogy biztosítsa, hogy legyen elég alkatrész az iPhone 13 gyártásához. A vállalat így arra számít, hogy növelni tudja az iPhone-szállításokat, amelyek iránt erősebb a kereslet, mint az Apple tabletje iránt.

A jelentés szerint az iPad gyártását 50%-kal csökkentették, miközben az Apple a régebbi iPhone modellek gyártását is visszafogta, hogy az iPhone 13-as termékcsaládot helyezze előtérbe. Mivel ezek a készülékek néhány alkatrészen osztoznak, ezért ezeket mind a legújabb iPhone-okba helyezik át.

Mivel Amerikában és Európában a koronavírus-járványból lábadoznak, az Apple legújabb termékei iránt jelentősen megnőtt a kereslet. Bár az iPhone az Apple első számú prioritása, az iPad eladásai idén is erőteljesnek bizonyultak: szeptemberig 40,3 millió darabot szállítottak belőle.

Sajnos ez azt jelenti, hogy a vásárlóknak tovább kell várniuk arra, hogy megkapják iPad megrendeléseiket. Az Apple weboldalán egyes iPad modellek szállítási becslése már december közepére csúszott. Hétfőn az Apple egy üzenetet tett fel a weboldalára, amelyben azt ajánlja a vásárlóknak, hogy vásároljanak időben, hogy még az ünnepek előtt kiszállítsák a megrendeléseiket.

A Nikkei Asia megerősíti azt, amit Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója néhány napja mondott a vállalat 2021 negyedik negyedévi eredménybeszámolóján. Maestri elárulta, hogy a következő negyedévben minden termékkategória növekedése várható, kivéve az iPadet – aminek most már van értelme, hiszen a gyártást csökkentették, hogy az iPhone-t helyezzék előtérbe.

Elemzők szerint a globális chiphiány a következő egy évben is fennmarad, így valószínűleg hosszú szállítási becslésekhez kell majd szoknunk az Apple és más cégek termékeinek esetében.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó