IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Apple-t is elérte a chiphiány

Az Apple-t több más vállalathoz hasonlóan nagymértékben érintette a globális chiphiány, és ez azt eredményezte, hogy az olyan termékek, mint az iPhone 13 és az Apple Watch Series 7, világszerte nagyon alacsony készletekkel rendelkeznek. Most az Apple a hírek szerint csökkenti az iPad gyártását, hogy az alkatrészeket átcsoportosíthassa az iPhone-ba.

Az ügyet ismerő források alapján a Nikkei Asia azt állítja, hogy az Apple erősen visszavágta az iPad-gyártást, hogy biztosítsa, hogy legyen elég alkatrész az iPhone 13 gyártásához. A vállalat így arra számít, hogy növelni tudja az iPhone-szállításokat, amelyek iránt erősebb a kereslet, mint az Apple tabletje iránt.

A jelentés szerint az iPad gyártását 50%-kal csökkentették, miközben az Apple a régebbi iPhone modellek gyártását is visszafogta, hogy az iPhone 13-as termékcsaládot helyezze előtérbe. Mivel ezek a készülékek néhány alkatrészen osztoznak, ezért ezeket mind a legújabb iPhone-okba helyezik át.

Mivel Amerikában és Európában a koronavírus-járványból lábadoznak, az Apple legújabb termékei iránt jelentősen megnőtt a kereslet. Bár az iPhone az Apple első számú prioritása, az iPad eladásai idén is erőteljesnek bizonyultak: szeptemberig 40,3 millió darabot szállítottak belőle.

Sajnos ez azt jelenti, hogy a vásárlóknak tovább kell várniuk arra, hogy megkapják iPad megrendeléseiket. Az Apple weboldalán egyes iPad modellek szállítási becslése már december közepére csúszott. Hétfőn az Apple egy üzenetet tett fel a weboldalára, amelyben azt ajánlja a vásárlóknak, hogy vásároljanak időben, hogy még az ünnepek előtt kiszállítsák a megrendeléseiket.

A Nikkei Asia megerősíti azt, amit Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója néhány napja mondott a vállalat 2021 negyedik negyedévi eredménybeszámolóján. Maestri elárulta, hogy a következő negyedévben minden termékkategória növekedése várható, kivéve az iPadet – aminek most már van értelme, hiszen a gyártást csökkentették, hogy az iPhone-t helyezzék előtérbe.

Elemzők szerint a globális chiphiány a következő egy évben is fennmarad, így valószínűleg hosszú szállítási becslésekhez kell majd szoknunk az Apple és más cégek termékeinek esetében.

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent a watchOS 9

Anikó

Megjelent az iOS 16

Anikó

Érkeznek az Apple Far Out eseményének legnagyobb bejelentései

Anikó