IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Baj, ha más fülébe jut?

Párok, barátnők, osztálytársak, egymás mellett ülve, közös fülhallgatón osztozva. Ismerős? Mind találkoztunk már vele. Hol a gond? Mutatom!

Zenehallgatás, filmnézés, esetleg közös hangoskönyv? Igazából bármelyiket el tudom képzelni, ahogy a metrón az előttem ülő párost figyelem. A srác fogja a telefont, mindketten figyelmesen nézik, miközben a fülük és az eszköz között egy fehér vezeték lengedezik. Egyik vége a fiú bal fülében, másik a lány jobb fülében.

Biztosan te is kerültél már olyan helyzetbe, hogy vagy feléd nyújtották épp a zsinór egyik végét, esetleg te szerettél volna mással meghallgattatni valamit. Nincs is semmi gond azzal, ha szeretnéd megosztani valakivel a kedvenc slágered, esetleg közösen szeretnétek megnézni egy jó vígjátékot. A probléma akkor van, ha ugyanazt a fülest használjátok. Hadd kezdjem az elejéről.

A fülzsír önmagában ártalmatlan

A fülünkben lévő zsír – bármennyire is visszataszító a látványa – egy teljesen normális dolog, gyakorlatilag a fül öntisztítási mechanizmusának egy terméke. Ráadásul a füledben ezen kívül megtalálhatóak még vírusok, baktériumok, valamint egyéb szennyeződések. Egy átlag hétköznapon ezek teljesen ártalmatlanok rád nézve, sőt, ezek alkotják a te egyedi mikroflórád.

Ezt a kedvező összetételt (azaz, hogy mennyi baci/vírus van a füledben) könnyedén megboríthatod azzal, ha fülest használsz. Itt még nincs szó arról, hogy kinek adtad kölcsön, elég a saját füledbe dugnod a gumiharangot. Az eszköz csúcsosodó vége ugyanis tökéletesen eldugaszolja a hallójáratod, ezzel szinte tökéletes hőmérsékletet, szárazságot és kellő védelmet biztosítva a kórokozóknak a “szaporodáshoz”.

Abban pedig teljesen biztos vagyok, hogy a te füledből is cuppant már ki úgy a füles, hogy az nem volt 100%-ig tiszta. Sőt, ez akkor is így volt, ha nem látszódott nyoma, ugyanis a fent említett mikroflóra egyes alkotóelemei nem észrevehetőek szabad szemmel.

Honnan kerül a füledbe?

A következő veszélyforrás a fülesed helyzete. Na, nem akkor, amikor be van dugva, épp ellenkezőleg! Én általában a fülesem a táskámban hordom. Vagy a zsebemben. Néha az asztalomon hagyom, máskor a párkányon landol, és persze a földre is esett már le. Látható, hogy egy átlagos füles elég sok helyet megjár, mielőtt visszakerül oda, ahová a leginkább való.

A gond itt az, hogy a fülzsír (mely ugye ott van a füles műanyag vagy gumi részein) rendkívül jól szedi össze maga körül a szennyeződéseket. Nem véletlenül, pontosan ez a dolga a fülünkben is, megakadályozni, hogy bármi túl mélyre jusson a hallójáratunkban. Ebben az esetben azonban nagyon nem szerencsés, ugyanis ezt az esetek szinte 100%-ban (legjobb esetben egy erőteljes fújás után) vissza is csúsztatjuk a fülbe, bejuttatva ezzel olyan kórokozókat, szennyeződést, melyek könnyedén fülgyulladást vagy fertőzést, kevésbé radikális esetben mitesszereket, pattanásokat okozhatnak.

A fentieket elolvasva talán már sejted, miért okozhat gondot, ha másnak is kölcsönadod mondjuk az AirPodsod, itt azonban jön egy újabb csavar az egyenletbe. Ebben az esetben ugyanis nem csak a külső szennyeződéseket, de a másik fél fülzsírját, vírusait, bacilusait is beviszed a füledbe, rendesen megkavarva ezzel a belső baktérium flórádat. Ráadásul, ha épp az ő eszközéről van szó, nem nagyon tudhatod, milyen gyakran és milyen alaposan volt takarítva.

És ha már takarítás… Azon túl, hogy nem osztasz meg (és nem fogadsz el) egy olyan eszközt, melyet szinte minden nap használsz, annyit tehetsz, hogy jobban odafigyelsz a fülesedre, és néhanapján megtisztítod. Ha pedig vezetéknélküli fülest használsz, érdemes egy készülékhez egyszerre több fülest párosítani, így mindenki használhatja a sajátját.

Te milyen gyakran tisztítod a fülesed?

Kapcsolódó cikkeink

Óriási tisztogatást végzett fülhallgató kínálatában az Apple

Anikó

Aktív zajszűréssel támad az új Samsung Galaxy Buds Live

Anikó

Holnap jelenik meg a OnePlus Buds, de azért itt van pár kép előre!

Ádám