IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Elég lesz innentől dúdolni a Google-nek és felismeri a zeneszámot

A Google új funkcióval egészítette ki az alkalmazását, amely lehetővé teszi, hogy a fejedben ragadt dalt a vállalat algoritmusa azonosítsa.

Mindenkinek megvan ugye az az ismerős érzés, amikor egy bizonyos szám az ember fejébe ragad? Jó esetben hamar rájössz, hogy mi az és ha már meghallgatod kicsit enyhül a hatása. De mi van olyankor, amikor az istenért sem tudunk rájönni, hogy mi az a szám és a szövegéből sem emlékszünk túl sok mindenre?

A Google alkalmazás vagy a Google Search widget segítségével itt a megoldás a problémánkra. Csupán meg kell érinteni a mikrofon ikont, és annyit mondani: “mi ez a dal?” vagy a “Dal keresése” gombra kell kattintani. Ezután elkezdhetjük dúdolni a dallamot legalább 10-15 másodpercig az azonosításhoz.

Ha végeztünk, a Google alkalmazás a dallam alapján megjeleníti a legvalószínűbb opciókat. Ezen kívül felfedezhetjük a dal és az előadó adatait, megtekinthetjük a kísérő zenei videókat, vagy meghallgathatjuk a dalt a kedvenc zenei alkalmazásunkban, megtalálhatjuk a dalszövegeket, elolvashatjuk az elemzéseket, és megnézhetjük a dal egyéb felvételeit, ha azok rendelkezésre állnak. Egyszóval mindent is tud a Google zenefelismerője.

Mindegy, hogy fütyülgetünk vagy énekeljük a dallamot, az alkalmazás gépi tanulási modelljeivel “átalakítja a hangot a dal dallamát képviselő számalapú sorrendbe”, amelyet aztán összehasonlít a meglévő zeneszámokkal.

A Google azt állítja, hogy nem kell tökéletes hangmagasságot használnunk vagy pontosan eltalálnunk az ütemet, mert úgy fejlesztették a funkciót, hogy felismerje a pontatlan dúdolást, és az eredmények lenyűgözően pontosak voltak tesztjeik során.

A funkció jelenleg csak angol nyelven érhető el iOS rendszeren, de a Google azt mondja, hogy a jövőben további nyelvekre kívánja bővíteni.

Nektek már sikerült kipróbálni az újítást?

Forrás és borító: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó