IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Erősebb lett az iPad, az iPad Air pedig már majdnem Pro

A Time Flies event nem csak új Apple Watch modelleket hozott, de frissültek a cupertinóiak legnépszerűbb táblagépei is: az alap iPad nagyobb teljesítményt kapott, az Air pedig gyökeresen átalakult.

Az Apple tegnapi online bemutatója remek hírekkel szolgált azok számára, akik mostanában terveznek iPadet vásárolni, mivel az almás cég egész jó ajánlatokat tett le az asztalra a 8. generációs iPad és a 4. generációs iPad Air képében.

Az alap, 10,5 inches iPad dizájnja ugyan nem változott (maradt a Lightning csatlakozó is), viszont a teljesítményben jelentős ugrás történt, a masinában ugyanis már az A12 Bionic chip dolgozik, ami nagyságrendekkel korszerűbb az elődjében szolgáló A10-nél. Ez azt jelenti, hogy végre az Apple legolcsóbb tabletjét is nyugodt szívvel vehetjük meg, hiszen vélhetően évekig nem lesz gond a sebességével.

Ránézésből semmi változás, az Apple tájékoztatása szerint még az eddigi tokok is tökéletesen passzolnak az új iPadre.

A hab a tortán, hogy csak a teljesítmény nőtt, de az ár nem, így a legújabb iPadhez továbbra is 134 990 forintos hivatalos kezdőáron juthatunk hozzá. A gép a három megszokott színben (ezüst, asztroszürke, arany) kapható, az alap tárhely pedig sajnálatos módon maradt a nevetséges 32 GB, ami helyett idén is csak a 128 GB-os kivitelt választhatjuk az eddigi 174 990 forintos áron. Mindkét opcióból létezik cellularos változat is 184 990, illetve 224 990 forintért.

Sokkal érdekesebbek viszont az iPad Airt érintő változások. Az Air ugyebár az Apple középkategóriás táblája, ami az iPad Prót megközelítő teljesítményt kínál az olyan extrák nélkül, mint a 120 Hz-es kijelző vagy a LiDAR-szkenner. Ez az alapelv ugyan a tegnap bemutatott negyedik generációs modellek esetében sem változott, ám az új Air határozottan tett egy lépést a Pro-vonal felé. A legszembetűnőbb, hogy a gép megkapta az iPad Pro szögletes idomait és az egyenletes káváit is, az újragondolt unibody alumínium ház öt (asztroszürke, ezüst, rozéarany, zöld, égkék) színben választható. Az előlapra továbbra sem került Face ID, helyette a bekapcsológombba rejtett Touch ID szolgálja a készülék védelmét (hello, Sony!).

Színkavalkád a javából. Te melyiket választanád, és miért a kéket?

A frissített dizájn valamivel nagyobb kijelzőt is hozott: a negyedik generációs Air LCD-je 10,9 hüvelykes, szemben az elődmodell 10,5-ös megjelenítőjével. A teljesítmény terén viszont jóval nagyobb ugrás történt, mivel a 2020-as Airben már az 5 nm-es, 6 magos A14 Bionic chip dolgozik. Az Apple szerint ez 40 százalékkal erősebb a tavalyi Airt hajtó A12 Bionicnél, a négymagos GPU-nak köszönhetően pedig a grafikus képességei is sokkal fejlettebbek. Az A14-be még egy gépi tanulást gyorsító technológiát is sikerült belepréselni, amivel elméletileg tízszer gyorsabban elvégezhetők az ehhez szükséges számítások.

Az új iPad Air a támogatott perifériák tekintetében is a „Prósodás” útjára lépett. A táblagéphez ugyanis már nem csak a második generációs Apple Pencilt, de a márciusban bemutatott Magic Keyboardot is használhatjuk. Ezek a kütyük eddig kizárólag az iPad Pro-szériával kommunikáltak, de funkcióikat mostantól a középkategória vásárlói is élvezhetik. Akik viszont az olcsóbb kiegészítőkkel használnák az új gépet, azok csak félig örülhetnek: a Smart Keyboard és a Smart Keyboard Folio támogatott, az első generációs Apple Pencil azonban már nem.

Akár Pro SE-nek is hívhatnák.

A cupertinóiak a kamerát sem hagyták érintetlenül, a 2020-as Airben már a Próból ismert 12 megapixeles képrögzítő dolgozik (természetesen LiDAR nélkül), ami jelentős előrelépés a harmadik generációs előd 8 megapixeles szenzorjához képest. A fő kamera további újdonsága a fejlettebb képstabilizálás, az előlapi egység viszont maradt a 7 megapixeles FaceTime HD Smart HDR támogatással, és a 1080p/60fps üzemmóddal.

Sokak számára az is remek hír lehet, hogy immáron az iPad Air is megkapta az USB-C csatlakozót, azaz a továbbiakban nem kell Lightning-adapterekkel vacakolni. Persze megfoghatjuk a témát a másik oldalról is: az új Air már csak adapteren keresztül áll szóba a lightningos kiegészítőinkkel.

Összegezve tehát elmondható, hogy az idei frissítéssel az Air dizájnban, méretben, teljesítményben és képességekben is közelebb került az iPad Próhoz, ám sajnálatos módon ez az árra is igaz. A 64 gigabájtos alapváltozat eddig 194 990 forintot kóstált, a negyedik generációnál viszont ugyanezért már 239 990 forintot kell leszurkolnunk. Akárhogy is nézzük, ez nem kis különbség, még ha messze is van az alap iPad Pro 324 990 forintos árától. Az Air-széria csúcsmodellje továbbra is a 256 GB-os WiFi+Cellular változat 349 990 forintért, aminek a sima Wi-Fis variánsáért 299 990 forintot kérnek a cupertinóiak.

A halhatatlan Touch ID ezúttal a bekapcsológombon tér vissza.

Az Apple azzal is eldicsekedett, hogy mindkét új iPad 100%-ban újrahasznosított alumíniumból készült, alaplapjaik forrasztásai pedig szintén 100%-ban újrahasznosított ónt használnak. A cég 2030-ra szeretne teljesen karbonsemlegessé válni, s ennek érdekében még a készülékek csomagoláshoz használt papírt is fenntartható erdőgazdaságoktól szerzik be.

Az új gépek már az Apple magyar oldalán is megtekinthetők, az alap iPad előrendeléseit akár le is lehet adni, a cikk írásakor szeptember 18 és 25 közötti szállítást ígér a webshop. Az Airre pályázóknak viszont egyelőre várniuk kell, a középkategóriás gépnél csak az „októbertől elérhető” felirat fogadja az érdeklődőket. Az új modellek természetesen már az iPadOS 14-gyel érkeznek.

Neked bejön valamelyik az új iPadek közül?

Kapcsolódó cikkeink

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó

Elérhető az iPadOS 16

Anikó

M2-es és M1-es iPad Pro – mi változott?

Anikó