IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ezeket lehet egy iPhone 8-ból az új iPhone SE-be tenni

A várakozásoknak megfelelően több hasonlóság látszik a legújabb iPhone és “donorja” között, mint az az Apple-től megszokott. Nem csak a készülék, de a legfontosabb javítás is a legolcsóbb lehet!

Az Apple termékei egyáltalán nem kompatibilisek visszafele, ha javításról van szó. Ez egy olyan téma, ami ellen szólnak érvek és ellenérvek, de az éppen meghibásodott, nem garanciális készülékek tulajdonosai és a külsős szervizek nem igazán örvendenek érte, és akkor még finoman fogalmaztam.

Az iPhone SE második kiadása viszont ugyanazt hozta, mint elődje, ennek pedig szervizoldalról is megvan a látszata. Ugyanis lényegében egy már meglévő külsőt újítottak fel belülről, hogy egy továbbra is rendkívül erős, időtálló, ugyanakkor olcsóbban hozzáférhető kompromisszumot hozzanak létre. Egészen leegyszerűsítve egy iPhone 8 vázába pakoltak be egy iPhone 11-et. Vagyis annak egy csomó alkatrészét.

Az iFixit ezért annak járt utána, hogy milyen iPhone 8 alkatrészeket tudnak belerakni az új iPhone SE-be, hogy az tökéletesen működjön. Kezdjük a legjobb hírrel: a kijelző cseréje működött! Mivel az iPhone 8 kijelzője már többéves termék, és akár használtan is találni olcsóbb donort, ez azt eredményezi, hogy az iPhone SE kijelző cseréje az elmúlt évek legolcsóbb ilyen javítása lehet! Fontos azonban, hogy ezzel a cserével a True Tone lehetőségét elveszti a készülék. A kijelző egység része a mikrofon és a proximity szenzor is, így ezekre is igaz.

Az is érdekes lehet sokaknak, hogy a kamera is csereképes. Arról egyelőre még nincs információ, hogy megmaradnak-e a szoftveres javítások benne, vagy “csupán” annyit fog tudni, mint az iPhone 8-ban. Felhasználható még a SIM tálca és a Taptic Engine is.

A negatív oldalon sokak fájdalma az akkumulátor lehet. Ugyan az iPhone 8 és az iPhone SE aksija szemre ugyanúgy néz ki, ezen már fejlesztettetek. Mivel az iPhone 11-hez használt új csatlakozókat kapta meg, így nem lehetséges a korábbi modellbe helyezése. Ez azért annyira nem meglepő, hiszen az iPhone 6 és iPhone 8 közötti modellek kifejezetten gyengék voltak üzemidő terén. Azóta ezen a területen eszméletlenül sokat fejlődött az Apple, így az iPhone SE-től is jóval többet vár a tech világ, mint elődjétől. Azt is jegyezzük meg, hogy egy ideje a nem hivatalos aksicserék esetén a készülék már folyamatosan jelzi, hogy ez bizony nem gyári áram, amit épp kap.

Forrás: Slashgear

A Home gomb szintén a nem kompatibilis kategóriába esik, a nem gyári alkatrészekkel pedig nem működik a Touch ID, így ilyenkor mindig a hivatalos szerviz javasolt.

Az iFixit hamarosan érkezik a szokásos nagy útmutatójával, amiből még ennél is többet tudhatunk meg. Ez mindenesetre már most is sokaknak pozitív pont lehet.

Nekem továbbra sem változott a véleményem: a legdrágább eszközeim, amik fájnak, ha elromlanak/elvesznek, csak biztosítással veszem tiszta forrásból. Így bármi probléma esetén csak az ügyintézés miatt fáj a fejem, amiatt nem, hogy mennyi lesz a szerviz vagy épp a pótlás.

Forrás: iFixit

Szerinted okozhat még meglepetést az iPhone SE belseje? Nálad szempont vásárláskor a szervizelés ára?

Kapcsolódó cikkeink

Az iPhone XR-re hajazhat az új SE

Anikó

M2-es MacBook Pro, miért ne?

Anikó

Új iPhone SE és iPad Air a láthatáron

Anikó