IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Gorilla Glass Victus alakíthatja az okos telefonok jövőjét

Jobb ütésállóság, vékonyabb kivitel és talán még a baktériumokkal is felveszi a harcot. A Corning Gorilla Glass Victus névre keresztelt következő generációs terméke sokat elárul az elkövetkezendő okostelefon generációkról.

És még csak kristálygömb sem kell hozzá, hogy a jövőbe láthassunk, elég egy közelebbi pillantást vetnünk az okostelefonokat borító üvegre. Az új Gorlla Glass Victus sokkal jobb ellenállást ígér az ütések és karcolások ellen, ezzel hosszabb életet biztosítva a jövő iPhone-jainak és Samsung Galaxy készülékeinek.

Amióta 2018-ban piacra dobták a Gorilla Glass 6-ot, a Corning azon dolgozik, hogyan erősíthetné meg mobiltelefonok számára tervezett üveg borításait. A New York-i vállalat olyan hatalmas gyártókat lát el elő és hátlapokkal, mint a Samsung vagy az Apple, akik egy egyedülálló üveges megoldást alkalmaznak az iPhone-ok esetében. Most ahelyett, hogy az ütésállóságra koncentrálnának, a vállalat a karcmentességet választotta top prioritásnak.

A legújabb Gorilla Glass Victus pedig egészen jól teljesít, az eséseket két méteres magasságból is állja, a Gorilla Glass 6 csak 1,6 méterig volt validálva. A karcolódásokat pedig kétszer olyan jól bírja.

Nem szeretnénk, hogy az határozza meg egy telefon élettartamát, hogy mikor törik össze. – John Bayne a Corning Gorilla Glass ágazatának vezetője.

Forrás: Neowin

Bayne szerint két dologra kell ahhoz, hogy az üveg borítást tönkre menjen: a karcolás és a leejtés. Valószínűleg ez az oka annak, hogy egyes telefonok nem törnek el, ha véletlenül nem sima felületre esnek. De ha már korábban zsebében vagy táskájában történő tárolásának hatására a telefon már megkarcolódott, vagy durva felületre esett, a készülék hajlamosabb a törésre. Nem véletlenül teszteli a Corning a készülékeket csiszolópapír használatával. Annak textúrája meglehetősen hasonlít az aszfaltéra.

Az olyan anyag pedig, ami bírja a gyűrődést, lehetővé teszi az okostelefon gyártók számára, hogy vékonyabbá tegyék az üveg borítást anélkül, hogy a készülék vesztene tartósságából. Ha pedig levesznek néhány tized millimétert az üveg vastagságából, az egész telefon könnyebb és vékonyabb lehet.

Ráadásul az is sok mindent befolyásol a vastagság mellett, hogy milyen az üveg alakja. A készülék ellenállósága attól is függhet, hogy hajlítottak vagy egyenesek az élek.

Aztán ott vannak még a kameralencsék is a hátlapon. Minél nagyobb és kiállóbb egy kamerasziget, annál jobban ki van téve a sérüléseknek. Éppen ezért a jövőben a gyártók több hangsúlyt fektethetnek a lencséket fedő üveg rétegekre és arra, hogy milyen felületkezeléssel vagy kompozit anyagokkal lássák el ezeket a kis üveglapokat, hogy azok aztán javíthassák az optika működését és mindez ne menjen a tartósság rovására.

Mindannak ellenére, hogy a kamerák javítása is kerül annyiba, mint a kijelző cseréje, ha nem többe, a telefongyártók mégis kevésbé tartós anyagok, pl. zafír használatát választják.

Az üveg használata az 5G miatt is fontos a legújabb modellek esetében, lévén a fém interferálhat az antennával, ráadásul nem is elég konduktív a vezetéknélküli töltéshez. Olyannyira, hogy néhány modell esetében még a fém keret is gondot okozhat, így a legtöbb gyártó igyekszik teljese egészében megszabadulni a fémes anyagoktól a borításban.

A műanyag is szóba jöhet még megoldásként, az szintén nem okoz gondot az 5G-s kapcsolatban, viszont nem kezeli olyan jól a hőingadozást, mint az üveg, már pedig a mostani telefonok adott esetben igencsak fel tudnak melegedni.

Forrás: 9to5Mac

Ami pedig jelen állapotok közt szintén fontos szempont lehet – bár a Victus esetében (még) nem játszik: az antimikrobiális bevonat. Laptopok és ATM kijelzők esetében nem probléma ilyen borítást képezni, telefonoknál viszont egyelőre még nincs rá lehetőség. A vállalat összeállt az Otterboxszal, közösen próbálnak valamilyen kijelzővédő lehetőséget megalkotni, ami még a koronavírus ellen is hatásos lehet, akár utólagos felszereléssel is.

És persze, ami a legfontosabb, a hajlíthatóság. Na, az sem lesz egyhamar. A Corning folyamatosan dolgozik hajtogatható üveg előállításán is, már tárgyalnak különböző beszállítókkal, akik lehetővé tennék a hajtogatható üveg előállítását.

Borítókép: WhistleOut

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent az iOS 16

Anikó

Az iPhone XR-re hajazhat az új SE

Anikó

Végre visszatért a töltöttség százalékos kijelzése az iPhone-okon, de miért így?!

Anikó