IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hamarosan kézmozgással is irányítható lesz az Apple Watch

Az Apple számos új és frissített funkciót jelentett be a fogyatékkal élők számára. Május 20-tól az ügyfelek az új SignTime jelnyelvi tolmácsszolgáltatást használhatják, hogy böngészőjükön keresztül kapcsolatba lépjenek az AppleCare és a kiskereskedelmi ügyfélszolgálattal. Az iOS, a watchOS és az iPadOS szoftverfrissítései még idén javított lehetőségeket kínálnak az Assistive Touch, a VoiceOver, a hallókészülék-támogatás és a háttérhangok számára.

Az új SignTime szolgáltatás először az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban indul, és távoli tolmácshozzáférést kínál az amerikai jelnyelv, a brit jelnyelv és a francia jelnyelv számára. Az emberek az Apple üzletekben is igénybe vehetik a szolgáltatást, hogy előzetes foglalás nélkül kapjanak tolmácsolást, így potenciálisan elkerülhetővé válik a tolmács rövid időn belüli megszervezésének gondja.

A végtaghiánnyal élők a watchOS-en használhatják majd az Assistive Touchot, amely lehetővé teszi számukra, hogy a képernyő megérintése nélkül használhassák az Apple Watchot. (Az Apple még nem erősítette meg, hogy ez mely Watch-ok esetében fog működni.) Az Apple szerint az Apple Watch a beépített érzékelőin keresztül képes érzékelni az izommozgást és az ínaktivitást, így a felhasználók különböző mozdulatokkal és gesztusokkal irányíthatják a kurzort az óra képernyőjén, fogadhatják a hívásokat, hozzáférhetnek az értesítésekhez és így tovább. 

Az iPadOS támogatni fogja a harmadik féltől származó szemkövető eszközöket, lehetővé téve az alacsony mozgásképességű emberek számára, hogy a tekintetükkel mozgassák a kurzort, és a képernyő megérintése helyett a szemkontaktus fenntartásával hajtsanak végre műveleteket.

A VoiceOver, az Apple beépített képernyőolvasója frissül, hogy több részletet tartalmazzon a képeken. Az Apple szerint lehetővé teszi majd, hogy az emberek sorok és oszlopok szerint navigáljanak a szöveggel és adattáblákkal ellátott képeken, és leírják a képeken szereplő embereket és tárgyakat. Az emberek Markup segítségével képleírásokat is hozzáadhatnak majd a képekhez.

Az Apple tervezi a Made for iPhone hallókészülékek programjának frissítését is, a kétirányú hallókészülékek támogatásával. A felhasználók emellett feltölthetik majd hallásvizsgálati eredményeiket a Headphone Accommodations programba, hogy könnyebben testre szabhassák, hogyan erősíti fel a funkció a hangokat és hogyan állítja be a különböző frekvenciákat.

A neurodiverz emberek (vagy bárki, aki szereti a fehér zajt) számára az Apple bevezeti a Background Sounds (Háttérhangok) funkciót, amely más hangokkal és rendszerhangokkal együtt beépíthető. Ezek közé tartoznak “kiegyensúlyozott, világos vagy sötét zajok, valamint óceán-, eső- vagy patakhangok”, amelyeket be lehet állítani, hogy folyamatosan szóljanak, és elfedjék a zavaró vagy nyomasztó zajokat.

Forrás: Apple

További funkciók, amelyeket az Apple az év későbbi szakaszára tervez, a következők: a fizikai gombok használata helyett a szájhangok, például kattanások vagy pukkanások használata, a kijelző és a szövegméret beállításainak testreszabása az egyes alkalmazásokban, valamint új Memoji lehetőségek cochleáris implantátummal, oxigéncsővel és puha sisakkal.

A kis és nagy cégeknek mindig van hova fejlődniük, amikor termékeik akadálymentesítéséről van szó, de az Apple általában vezető szerepet tölt be ezen a téren. Ezek a frissítések remélhetőleg azt jelzik, hogy továbbra is elkötelezettek a fogyatékkal élőkkel számára tervezés iránt.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó