IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Honnan érkeznek az iPhone 12 alkatrészei?

Az Apple telefonjai többtucatnyi alkotóelem együttműködésével kelnek életre, lássuk, honnan is származnak a kirakós darabjai!

Manapság már az összes termékre legyintünk, hogy úgyis minden porcikájuk kínai eredetű, holott ez még a tech kütyükre sem feltétlenül igaz. Jó példa erre az iPhone 12-modellcsalád, melynek alkatrészei több ország gyártóitól jutnak el a javarészt valóban Kínában működő összeszerelő üzemekbe. A Nikkei a tokiói Formalhaut Techno Solutions-szel összefogva még az ősszel vizsgálta meg, hogy pontosan mely régiók járulnak hozzá az almás mobilok előállításához.

Az iPhone 12 és a 12 Pro burkolat nélkül. Forrás: GSMArena

Ennek érdekében szétkaptak egy iPhone 12-t és egy 12 Prót, arra jutva, hogy a drágább mobil alkatrészei összértékének 26,8 százalékát dél-koreai komponensek adják. A lap szerint ez nem csak a koreai alkatrészek 2019-es (iPhone 11-széria) értékét haladja meg, hanem az Egyesült Államokban készült részegységek összértékét (21,9 százalék) is.

A koreai “nyomulás” a teljes termékpalettán megfigyelhető, mivel az idén először minden aktuális iPhone-ba OLED-kijelző került (kivéve a tavasszal bemutatott SE2-t). A panelek fő beszállítói pedig a koreai Samsung és az LG Display, s mivel csúcstechnológiáról beszélünk, ezek az alkatrészek szép summát hasítanak ki az almás telefonok teljes költségéből.

Összehasonlításként, a tavalyi normál iPhone 11 LCD kijelzőt kapott, így ebben 9,1 százalékkal alacsonyabb volt a koreai hozzájárulás értéke a 12 Próhoz képest. De remek példa az iPhone SE 2 esete is: ez még mindig japánból beszerzett LCD-t használ, ezért a legolcsóbb modellben 12,1 százalékkal magasabb a japán hozzájárulás értéke az alap iPhone 12-hez képest. A koreai dominanciát tovább növeli, hogy a Samsung memóriát is gyárt az Apple számára.

A szétszerelés során nyert információk alapján a Nikkei és a Formalhaut úgy számol, hogy egy iPhone 12 Pro “nyersen” kb. 406 dollárba, egy alap iPhone 12 pedig 376 dollárba fájhat a cupertinóiaknak. A legdrágább alkatrész a Qualcomm X55-ös 5G modemje, ami darabonként 90 dollárba kerülhet. Ezt követik a 70 dolláros Samsung OLED-ek, majd a 40 dolláros A14 Bionic chip. A memória ezekhez képest egész olcsó, becslések szerint 12,8 dollárt kóstál, míg a kameraszenzorokat darabonként 5,4-7,4 dollárért vesztegetik.

Az iPhone 12 Pro alkatrészeinek értéke országok és régiók szerint. Forrás: Nikkei Asia

Ahogy az a mellékelt diagramon is látszik, az iPhone 12 Pro alkatrészei 7 régióból származnak. A hozzáadott komponensek összértéke szerinti rendezésben a sorrendjük a következő:

1. Dél-Korea: 26,8%

2. Egyesült Államok: 21,9%

3. Európa és egyéb területek: 21,9%

4. Japán: 13,6%

5. Tajvan: 11,1%

6. Kína: 4,6

A negyedik helyen álló japánok nem csak az LCD-gyártásában (Japan Display, Sharp) jeleskednek, hiszen a Sony például fontos beszállító a kamerák területén. Az iPhone 12 Próhoz ők biztosítják a kameralencséket és a fényt digitális jelekké alakító CMOS szenzorokat is. A japán hozzájárulás a legújabb őrület, az 5G kapcsán is rendkívül fontos: az áramkörökért és a zajvédelemért felelős passzív 5G-komponensek szintén a japán (Murata Manufacturing, Taiyo Yuden) csúcstechnológiát dicsérik.

A japán szerep közvetetten az iPhone 12 akkumulátorában is kimutatható. Az akkucellákat ugyanis a hongkongi Amperex Technology Ltd. szállítja, ami a tokiói TDK leányvállalata.

Forrás: Tyler Lastovich/Unsplash

De hogy Európáról is szót ejtsünk, kontinensünkről szintén érkeznek fontos alkatrészek az iPhone-ba. Itt van rögtön az arcazonosításért felelős Face ID, amihez az ausztriai alapítású Austria Mikro Systeme (AMS) gyártja az optikai érzékelőket. Hasonlóan fontos játékos a svájci STMMicroelectronics, akik a LIDAR-szenzor előállításából veszik ki a részüket.

Ezzel szemben az echte kínai alkotóelemeknek nem sok babér terem, az iPhone 12 Pro alkatrészeinek összértékében például csak 4,6 százalékot tesznek ki ezek a komponensek. Az összeszerelés ennek ellenére főként a kommunista országban zajlik (Assembled in China), de az amerikai kormány kereskedelmi háborúja, és a beszállítói lánc sérülékenysége (pl. COVID-járvány, emberi jogi aggályok) arra késztetik az Apple-t, hogy csökkentse a függőséget.

Ennek érdekében az összeszerelésben kiemelt partner taiwani Foxconn már dolgozik azon, hogy néhány iPadet és MacBookot a jövőben Vietnamban szereljenek össze. A délkelet-ázsiai ország mellett fontos célpont még India, ahol korábban elindult az iPhone 11 gyártása, illetve már az iPhone 12-vel kapcsolatban is vannak ilyen tervek.

Az Apple egyébként nem különösebben titkolja a beszállítói listáját, ezen a weboldalon közzétették a 200 legfontosabb partnerüket. A névsorban viszont sajnos csak a cégnevek és a székhelyek olvashatók, tehát azt hiába keressük, hogy ki miért felel.

Forrás: Nikkei Asia, Hindustan Times

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó