IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Így tanították meg táncolni az Apple Watchot

A legújabb watchOS 7-el izgalmas újítás érkezik szeptemberben, de ez nem azt jelenti, hogy innentől a hétvégi lötyögésed a klubban kardiónak fog számítani.

Az Apple Watch operációs rendszerének idén szeptemberben élesedő legújabb frissítésével már a táncolást is elfogadhattatjuk az órával, mint edzés. Ami persze végül is testmozgásnak bizonyul, de már előre látom a profi táncosokat, ahogy csóválják a fejüket. És joggal is persze, mert nem ugyanaz, amikor elmegyünk egy táncedzésre, mint amikor 5 feles után dobáljuk a kezeinket/lábainkat.

Az Apple Fitness Technologies egyik munkatársa, Julz Arney a Hindustan Timesnak adott interjújában elmesélte, hogy valóban nem egyszerű feladat annak a feltérképezése, hogy mi számít sportszerű táncnak.

Az Edzés az egyik legnépszerűbb alkalmazás az Apple Watchon. Mindegyik sportmód nagyon pontos algoritmusok segítségével képes meghatározni, hogy pontosan hány kalóriát égetünk is el.

Julz Arney

A Tánc funkciót 4 féle táncstílussal optimalizálták: Bollywood, kardió, hip-hop és latin. Így szeretné az Apple kiszűrni azokat, akik benyomják a Tánc edzés funkciót akkor is, ha mondjuk keringőznek vagy “veretik” az éjszakában. Aki nem ismerné a Bollywood táncstílust, annak itt egy remek videó:

Nagyon nehéz volt egy olyan sportot feltérképeznünk, ahol nincsenek repetitív mozdulatok, mint egy futás, kosárlabda, úszás vagy a súlyemelés esetében. Főleg a kéz mozdulatait nehéz mérni a tánc esetében, hiszen futás közben ugyanúgy mozognak, és súlyemelgetés közben is ugyanaz a séma. A tánc viszont a kéz és a láb mozgatásának kombinációból áll össze, amit a koreográfus talál ki.

Julz Arney

Az Apple-nél tehát nagy fejtörést okozott ez a probléma, amit ugyan bonyolultan, de sikerült megoldani. Külön-külön mértek olyan sportokat, ahol csak a lábat, vagy csak a kezet, vagy egyszerre mindkettőt használják. Az algoritmusok ráadásul nem csak a csukló mozgásából határozzák meg az elégetett kalóriák számát, mint az egyszerűbb aktitivásmérők, hanem a giroszkóp, gyorsulásmérő és a pulzusmérő adatai alapján is, de ez függ az adott sportágtól is. Úszás közben a giroszkóp és gyorsulásmérő a mérvadó, de szobabiciklizésnél nyilvánvalóan nem ezek, hanem a pulzusmérő.

Csak akkor ér használni, ha tényleg edzünk! – Forrás: AppleInsider

Hogy a Táncot pontosan be tudják állítani, táncosokra szereltek olyan eszközöket, amik az anyagcserét is képesek mérni, így pontos képet kaphattak arról, hány kalóriát is éget a mozgásnak ezen fajtája. A csukló/csípő mozdulatait is mérték, a csuklókra órákat helyeztek, a csípőkre telefonokat erősítettek, a mellkasokra pedig pulzusmérőt. Szegény táncosok elég hülyén nézhettek ki, de legalább biztosak lehetünk benne, hogy az óránk pontosan méri a kalóriákat. 

Forrás és borító: HindustanTimes

Te örülsz az új Tánc funkciónak, vagy szerinted lehetett volna valami hasznosabb újítást beletenni? 

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó