IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Itt a H.266 szuperkodek és vele a normális 4K-s stream is

Végre generációt lép Full HD-ról 4k-ra az élő közvetítés, az új kodekkel felére csökkenhetnek a filmek méretei.

Az új kodek híre nem is jöhetett volna jobbkor. Talán azért egy kicsit előbb… Mindenki imád filmezni és idén sokkal többet vagyunk bezárva a négy fal közé, mint ahogy azt szerettük volna. És hát mit csinál az egyszeri ember otthon: film vagy sorozat maratont tart.

Az olyan online streaming oldalak aranykorában, mint a Netflix, Amazon Prime Video, HBO GO vagy a YouTube, a többség már neten keresztül szereti elérni a filmeket és sorozatokat. Az internet folyamatos fejlődése miatt ez mára már sokkal elérhetőbb lett mindenki számára. Az online tartalomfogyasztás miatt nem tudom, hogy van-e még egyáltalán, aki videotékába jár, mára szinte az összes bezárt. DVD-ket és Bluray disceket ugyan még mindig gyártanak, de a letöltés és streaming mellett lassan már ez is a múlt.

A Full HD sokaknak már nem elég, és az egyre inkább megfizethető árú 4K tévékre is sokkal többen ruháznak be. Ugyan papíron még mindig az előző dominálja a piacot, de a fejlődés megállíthatatlan. Sok ember pedig úgy van vele: ha van 4K-s készülékem, akkor 4K-s kontentet akarok!

Forrás: Screen Daily

Azt tudni kell, ha magasabb felbontással akarjuk az online adást vagy filmet nézni, az hatalmas adatforgalommal jár, amihez erősebb internet és arra alkalmas készülék szükséges. Annál alig van valami rosszabb, ha tötymörög az internet és folyton meg-meg áll a film (és te szíved szerint belevágnád a kapcsolót a képernyőbe). És ez mostanában egyre többször fordul elő, mivel sokan vannak egyszerre otthon, és egy-egy körzetben hatalmas adatforgalom keletkezik. A folyamatos használat teljesen leterheli a rendszert, ami mindenkinél lassabb internet sebességet fog eredményezni, na meg persze akadozó filmezést.

Ez az a pont, amikor a kodekek igazán szóba jönnek. A kodek azaz kódóló-dekódóló (coder-decoder) egy bizonyos csomagolást (kvázi tömörítés) ad fájljainknak, amik egy bizonyos szisztéma alapján kivonják az összes felesleges szín és hanganyagot. Így kisebb méretet érnek el online adat küldéshez, majd visszakódolásnál újraépítik a képet és hangot.

Az arra alkalmas szoftverekkel ellátot processzorok megfejtik azokat, és így futtatnak filmeket, videókat vagy zenéket. Minél kisebb fájlformátumokat kell csak “betölteni”, annál felhőtlenebb a streamelés élménye.

Most egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk. A Fraunhofer kutatási és fejlesztői elektronikai részlege – akik a standard, ma is használt H,264/5-tös kodekeket is létrehozták – bejelentették, hogy jön az új generációs H.266, ami 50%-kal csökkenti a fájlméretet. Azonban a felére csökkent méret magában nem ér semmit, ha a minőség kárára megy. A Fraunhofer azonban azt állítja, hogy a kodek által a “becsomagolás” minőségvesztés nélkül történik majd. Ami azért elég elképesztő. Főleg ha belegondolunk, hogy az új kodekkel egy 10 gigás filmből 5 gigásat varázsol, szinte ugyanolyan minőségben.

Forrás: Wildix

Vagyis kisebb fájlméret és magasabb felbontás mellett is képes lehet kevésbé terhelni az internetes hálózatot.

Na de mikortól várható az új kodek, és vele a felhőtlen internetes film, videó vagy zene fogyasztás?

A Fraunhofer azt közölte hogy 2020 őszén érkeznek majd azok a chipek, amik képesek kódolni és dekódolni a H.266-ba csomagolt fájlokat. Illetve jönnek a szükséges szoftverek is, hogy a gyártók fel tudják ruházni a jövő készülékeit az új technológiával.

Azt fontos megjegyezni, hogy a kodek nemcsak kifejezetten 4K-s tartalomhoz lett gyártva. Az összes többi felbontás élvezni fogja a lehetőségeket. A legtöbbek által használt HD és Full HD is kisebb adatmennyiség árán lesz fogyasztható, illetve most már igazán elkezdhetünk gondolkozni, mi is lesz a 8K-s tartalmakkal. Bár az már más kérdés, hogy mennyi embernek van vagy kell-e egyáltalán 8K felbontású készülék.

Forrás: AndroidPolice

Borító: PrimexTech

Ti örülnétek, ha végre széleskörben is elterjedne a 4K-s esetleg akár 8K-s felbontású tartalom és hozzá passzoló készülékek?

Kapcsolódó cikkeink

Jelszómegosztási lehetőségen dolgozik a Netflix

Anikó

Mostantól rendszeresen rangsorolja legnépszerűbb tartalmait a Netflix

Anikó

Érkezik a Netflix játékszolgáltatása az App Store-ba

Anikó