IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Itt vannak a Spring Loaded Apple Event legnagyobb bejelentései

AirTag, iPad Pro, iPad mini, Apple Siliconos iMac, új AirPods, 6. szériás Apple TV, 14″-es MacBook Pro? Mind-mind potenciális bejelentési alapok mára. Élőben frissülő cikkünkben beszámolunk mindenről is, amit Tim Cookék ma bejelentenek.

Apple Card

Mikor már éppen kezdtem kétségbe esni, hogy az egész bejelentés csak a vállalat környezetbarát törekvéseiről fog szólni, Tim Cook egyből be is húzta az Apple Card Family szolgáltatást, ami sajnos nálunk nem elérhető szolgáltatás.

Apple Podcast

Megújul az Apple Podcast, nemcsak felhozatalban: előfizeti rendszer is épül rá reklámmentességgel, exkluzív tartalmakkal és mindennel, amit csak szeretnénk. Egyelőre ismeretlen áron.

iPhone 12 és 12 mini

Jön a lila, – Viktor szerint candyman – iPhone 12 és 12 mini a kínálatba, mely április 30-ától lesz választható színopció a felhozatalban.

AirTag

Megérkezett a személyre szabható gravírozható, változatos színű tokokban elhelyezhető kicsike, kerek tracker. 

A Lokátor alkalmazásba épített kereső mind képes, hangos és haptikus visszajelzéseket is ad, miközben keresed az AirTaggel ellátott tárgyaid. 

A már péntektől rendelhető és április 30-ától elérhető AirTag egyes ára 12 990 forint lesz, a négyes csomagot pedig már 43 990 forinttól megvásárolhatjuk és lesz hozzá egy rakat kiegészítő is.

Apple TV

Kis kikapcsolódás és néhány Apple TV+-os eredmény megünneplése után jön az Apple TV hardveres bejelentés.

Az A12-es chippel felszerelt 6. generációs Apple TV 4K képes magas framerate-en nyomatni a HDR és Dolby Vision tartalmakat. Az új színbalanszoló funkció segítségével az iPhone kameráját használva automatikusan kalibrálható az új Apple TV színfelhozatala a sokkal jobb színhűség érdekében.

És megújult teljesen a Siri Remote is. Szakítva a fényes fekete műanyag kivitellel, ezüst és alumínium lesz az új távirányító. Gombokkal és körbe-körbe simogathatós érintő gombbal. A Sirit előhívó gomb pedig elköltözött a szögletes irányító élére.

Árak tekintetében nincs nagy változás: a 32 Gb-os verzió 71 990, a 64-es pedig 79 990 forintért rendelhető április 30-ától, majd május második felében szállításra is kerülhet.

M1-es iMac 24”

Durván megújult az iMac, nemcsak belülről, kívülről is. Vékonyabb, szögletesebb és sokkal színesebb. Mindezt az M1 köré építve egy sokkal-sokkal kisebb alaplapon, gyakorlatilag nulla hanghatás kíséretében. Az M1-es iMac az ígéretek szerint már nem fog felrepülni az asztalról, ha rendesen kinyomjuk a szemét, akkor sem.

A 24”-es kijelzőt P3-as gamuttal, 500 nites fényerővel és True Tone funkcióval szerelték fel és végre megújult a beépített hangszóró-mikrofon páros, és a kamera is eléri az 1080p-t, ami az ígéretek szerint sötétben már sokkal jobban fog funkcionálni.

Az M1-es chip és Big Sur párosa fénysebességre lövi az iMac teljesítményét. Állítólag még a fullos Apple Arcade game-ek Zoom hívás közben is elfutnak. Na, ez a valami…

A grafikai teljesítmény 50%-kal lett jobb, a gépi tanulás 3x gyorsabbra nőtt és természetesen az összes iPhone-os és iPades app azonnal portolva fut. 

Mindehhez a 4 USB-C port szolgáltatja a kraftot, amiből kettő Thunderboltos. Nincs viszont sem SD-kártya bemenet, sem Ethernet port (bár az legalább ráfért a powerbrickre).

Hogy ne maradjunk új kiegészítők nélkül új Magic Keyboard érkezett Touch ID szenzorral, új funkció gombbal, Spotlight kereső, diktálás és Do Not Distrurb gombbal – igazodva az új Macek funkciógombjaihoz. És persze az egér, trackpad és billlentyűzet hármas színezése is szépen passzol a gépek színéhez.

A szintén április 30-tól elérhető és május második felében szállításra kerülő iMac árazása 539 990 forintnál kezdődik.

M1-es iPad Pro

Az A-szériás chipekről úgy tűnik az iPadek esetében is áttérnek az M-szériára. Itt talán nem lesz akkora forradalmi változás az A szériás ARM-ről M szériás ARM-re váltásban, de a beharangozóban akár 75-szörös a teljesítménynövekedést is ígértek az eddig is brutál erős eszközben.

A 8 magos chip kétszer gyorsabb tárhely elérést biztosít, aminek mérete már 2 TB-ra nőtt maximálisan (nem kevés felárért persze). Az USB4 támogatott USB-C port már a Thunderbolttal is működik, és megjött hozzá az 5G-s kapcsolódási lehetőség is. 

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a mesterséges intelligencia, ISP és a LiDAR szkenner is. Ezzel teljesen új szintre emelve a fotózás, videózás és szerkesztés élményét a táblagépen. 

A készülék front kamerarendszere egy új ultraszéles kamerával bővült, mely a Center Stage funkció segítségével előadás közben részben követni tud téged, és másokat is felismer a képen.

A 12,9”-es eszköz 1000 nites Liquid Retina XDR kijelzőt kapott, mely akár 1600 nites maximális fényerőre is képes, óriási kontrasztaránnyal. Evlileg a Pro Display XDR-on elkezdett munkák bátran folytathatók az új M1-es iPad Prón, mely immár Mini-LED technológiás kijelzőt tartalmaz. 

Szerencsére az eddigi összes kiegészítővel kompatibilis lesz, így legalább azokból nem kell újat vásárolni. Passzol a Magic Keyboarddal, a különböző Folio Case-ekkel és Apple Pencillel is. 

Az árak sem szálltak el: a 11”-es készülék 324 990 forintért, a nagyobb testvér 12,9”-es verzió pedig 449 990 forintért érkezik szintén április 30-án, május végi szállítással. 

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó