IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Jön az optimalizált töltés AirPodsok számára is

Ahhoz már volt egy iOS ciklusnyi időnk hozzászokni, hogy a telefonunk egy kicsit furcsán tölt. Az iOS 13-mal bemutatkozó Optimalizált akkutöltés most az iOS 14-gyel elérhetővé válik AirPodsok számára is.

Gyors áttekintés: az Optimalizált akkutöltés működése igazán egyszerű: 80%-ig hagyja feltölteni az aksit, majd megtartja egy szinten, és belecsepegeti a maradék 20%-ot. Mégpedig úgy, hogy intelligens működési algoritmusa segítségével a gépi tanulás elemzi a felhasználási szokásaidat. Ez alapján, amikor rendszeresen töltöd a készüléked a rendszer alkalmazza az Optimalizált akkutöltés opciót.

Forrás: EasyAcc

Az Apple szerint az operációs rendszer használata csökkentheti majd az AirPodsok akkumulátorának kémiai elöregedését, még ugyanazon az elven, ahogy azt már az iPhone-oknál is megszokhattunk. A rendszer megtanulja a felhasználási szokásaidat, kifigyeli, rendszerint mikor töltöd a fülesed, és ennek alapján alkalmazza a 80-20-as elosztást.

Azt még egyelőre nem sikerült kiderítenem, hogy ez csak a töltőtokra és a benne lapuló telepre vonatkozik vagy effektív a fülhallgatókra is. Ha tippelnem kéne, akkor mindkettő. Akkor viszont az Apple-nek nagyon okosra kellett csinálnia az algoritmust, hogy sose maradjunk töltőtokba helyezett, de lemerült fülessel.

Bár, sohasem jutott volna eszembe, hogy ez a funkció valaha megérkezhet az AirPodsokba, mégis teljesen logikus lépésnek tűnik. A vállalatot számtalanszor kritizálják azért, mert sem a töltőtok, sem pedig a fülhallgatók akkumulátora nem cserélhető semmilyen formán, így az Apple fülhallgatói „eldobhatóssá” válnak, ha azokkal valami aksiprobléma adódik.

Erre felkészülendő az AirPods Prókhoz már érkezett is egy 2D27 build számú frissítés, ami a bő egy hónapja kiadott 2D15 verziót váltja. A vállalat nem jelölte meg, mit tartalmaz az új fülhallgató immár 4. firmware verziója, de gyanúsan egybe esik a dev béta érkezésével, így feltételezhetően az iOS 14-es új töltés és Spatial Audio funkciók előkészítését tartalmazza.

Azon kívül, hogy AirPods esetében a firmware frissítések rendszerint csak úgy maguktól megtörténnek minden figyelmeztetés nélkül a háttérben, ha a Beállítások > Általános > Infó menüpontba az AirPodsod adati mellett még mindig a 2D15 verziót látod, van némi esélyed kényszeríteni a frissítést, ha:

  • Csatlakoztatod az AirPodsod a telefonodhoz
  • Legalább 1 percig hallgatsz zenét vele
  • Visszateszed a töltőtokba
  • Töltöd legalább 5 percet

Miközben meggyőződsz róla, hogy a telefonod éppen rendelkezik megfelelő internetkapcsolattal, hogy leránthassa és telepíthesse a frissítést az AirPodsodra.

A módszer nem 100%-os, de érdemes megpróbálni. Nekem minden erőfeszítés nélkül reggel még 2D15 volt, most pedig már 2D27, és csak annyit tettem, hogy használtam az AirPods Próm a telefonommal is.

Borítókép: Digital Trends

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó