IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Jony Ive keze is benne volt az új iMac designjában

Az Apple újratervezett iMacjét, legalábbis részben, a vállalat régóta a formatervezésért felelős vezetője, Jony Ive tervezte. A Wired beszámolója szerint bár Ive 2019-ben hivatalosan is távozott az Apple-től, mégis részt vett az egy évtized óta első új iMac-váz tervezésében.

Sajnos a részletek itt elég homályosak. Az Apple állítólag nem erősítette meg, hogy Ive milyen időben vett részt az új iMac dizájnjában, csak annyit, hogy “dolgozott rajta”. Az ízelítőt először a MacRumors szúrta ki.

A Wired beszámolója magyarázza:

Jony Ive részt vett az új iMac tervezésében, annak ellenére, hogy már 2019-ben elhagyta az Apple-t. A hardvertervezés hosszú folyamat, így talán nem meglepő, hogy Ive „ujjlenyomata” mindenhol ott van az új asztali számítógépen. Érdekes módon azonban az Apple nem erősítette meg vagy cáfolta, hogy dolgozott-e a 2021-es iMac-en, miután elhagyta a vállalatot – csak annyit, hogy dolgozott rajta.

A terméktervezés évekig tart, különösen az Apple-nél, és különösen egy olyan drasztikusan újratervezett termék esetében, mint az M1-es iMac. Ezért nem meglepő, hogy Ive 2018-ban és 2019-ben, távozása előtt potenciálisan részt vett az iMac tervezésében. Bár egyes jelentések szerint már a hivatalos távozás előtt elkezdett visszalépni az Apple-től.

Forrás: MacRumors

Ami viszont érdekes kérdés, hogy Ive vajon csak az iMac újratervezésének korábbi szakaszaiban vett-e részt, vagy az Apple-től való távozása után is tovább dolgozott rajta. Emlékeztetőül: Ive azért távozott az Apple-től, hogy megalapítsa saját, független tervezőcégét, a LoveFromot, és állítólag az Apple a LoveFrom egyik ügyfele lesz. Ennek a kapcsolatnak a mértékéről azonban nem tudtunk meg többet.

Könnyen látható, hogy Jony Ive potenciálisan hogyan befolyásolta az új iMac dizájnját, kezdve az ultravékony testtől az ikonikus alsó rész kitartásáig. Még ha Ive némileg részt is vett az új iMac formatervezésében, feltételezhető, hogy az inspiráció nagy részét az Apple jelenlegi ipari formatervezési csoportja adta, amelynek élén Evans Hankey és Alan Dye áll.

Forrás: Wired

Borítókép: Apple

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó