IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Jövőre változhat a MacBookok nevezéktana

A legújabb pletykák szerint az Apple egyszerűsíteni szeretné termékcsaládja elnevezését, leginkább a MacBook és az iMac Pro 2022-es bevezetésével.

Az Apple vélhetően öt új Mac bevezetésére készül 2022-ben, köztük egy új csúcskategóriás iMac, egy újratervezett MacBook Air, egy frissített Mac mini, egy belépőszintű MacBook Pro és egy Apple Siliconnal ellátott Mac Pro.

Bár több jelentés szerint az Apple a 2020-as MacBook Air közvetlen utódján dolgozik, a Dylandkt néven ismert szivárogtató egy friss pletykája szerint ez az új modell nem biztos, hogy MacBook Air néven fog megjelenni. Ehelyett egyszerűen csak MacBook lenne.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy az Apple MacBookot értkesít. A vállalat 2006 és 2012 között, majd 2015 és 2019 között is árult MacBookot. Az utolsó 12 hüvelykes MacBook modell ugyanazt az alacsony fogyasztású, kúpos, USB-C központú és ventilátor nélküli kialakítást kínálta, mint a későbbi MacBook Air, így egyértelműen hasonló készülékként pozícionálták őket.

A termékcsalád más részein az iMac esetében ennek fordítottja történhet. Az elmúlt években az Apple két fő iMac modellt értékesített: egy 21,5 hüvelykes és egy nagyobb teljesítményű 27 hüvelykes modellt. Az év elején a 21,5 hüvelykes modellt egy teljesen új, 24 hüvelykes modell váltotta fel, amely az M1 chipet tartalmazza. A 27 hüvelykes modell még nem kapott újratervezést vagy frissítést az Apple Siliconnal, de egy másik, Dylandktól származó pletyka szerint az új modell valóban az iMac Pro nevet kaphatja.

Az Apple korábban 2017-től Space Gray színben is kínált egy iMac Prót a másik két iMac modell mellett, de annak értékesítését 2021 elején megszüntették. A pletykák szerint jövőre megjelenő csúcskategóriás iMac modell várhatóan más dizájnnal, több porttal és erősebb chipekkel fog rendelkezni a 24 hüvelykes modellhez képest. Az iMac Pro elnevezés egyértelműbbé teheti a vásárlók számára, hogy a nagyobb, csúcskategóriás iMac egy professzionális gép, amely jelentősen különbözik kisebb testvérétől, ahelyett, hogy egyszerűen csak iMacnek neveznék mindkét modellt, mint a korábbi években.

Ezek a változások azt jelentenék, hogy az Apple laptopok tekintetében egyszerűen csak MacBook és MacBook Pro, az Apple multifunkciós asztali számítógépek tekintetében pedig iMac és iMac Pro lenne. Ezzel a Mac is jobban összhangba kerülne az iPhone-nal, ahol elsősorban csak az iPhone 13 és az iPhone 13 Pro létezik.

Mivel a gépek várhatóan jelentős átalakítást kapnak, hihetőnek tűnik, hogy az Apple a MacBook és az iMac Pro bevezetésével egyszerűsítheti a Mac-család elnevezését. Az Apple egyszer már fontolóra vette egy Apple Watch Pro bevezetését, de semmi jele annak, hogy 2022-re az Apple Watchra kerülne a Pro címke, annak ellenére, hogy a hírek szerint egy új, sportolásra és kihívásokkal teli környezetre tervezett, robusztus burkolattal ellátott modell van készülőben.

Az iPad-család viszont továbbra is nyitott kérdés marad a belépőszintű iPad és a csúcskategóriás iPad Pro között kínált iPad Air kiemelkedő szerepe miatt, így az Apple-nek még lehet, hogy van mit tennie, mire következetességet ér el a főbb termékei elnevezésében.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó