IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Közel felére csökkent a Maces vírusok észlelése

A víruskereső szoftvereket fejlesztő Malwarebytes ma megosztotta 2020-as összefoglalóját a rosszindulatú programokkal kapcsolatban. Arra a megállapításra jutottak, hogy Maceken a rosszindulatú programok fenyegetésének észlelése 2020-ban 38 százalékkal csökkent.

2019-ben a Malwarebytes összesen 120 855 305 esetet számlált, ami 2020-ban 75 285 427 fenyegetésre csökkent. Ez közel 40 százalékos csökkenést jelent, és mivel a vállalkozások nagy része távban működött és áttértek az online munkára, az üzleti felhasználók esetében visszont 31 százalékos növekedés mutatkozott.

Forrás: Malwarebytes

Csökkent az adware-ek és a potenciálisan nemkívánatos programok (PUP) észlelése is, de a Malwarebytes szerint a kártékony programok, amelyek magukban foglalják a különböző kiskapukat kihasználó szoftvereket, adatlopó alkalmazásokat, a kriptovaluta-lopókat és -bányászokat, több mint 61 százalékkal növekedtek.

Ez a szám magasnak tűnik, de a rosszindulatú programok továbbra is csak a Mac összes fenyegetések 1,5 százalékát tették ki, a többit továbbra is adware-ek és PUP-k adták.

A potenciálisan nemkívánatos szoftverek közé tartoznak az olyan hírhedt “tisztító” alkalmazások, például a MacKeeper és a MacBooster, valamint az olyan appok, mint az Advanced Mac Cleaner, a Mac Adware Cleaner és mások, amik továbbra is az észlelések több mint 76 százalékát adják. Az adware-ek körülbelül 22 százalékot tettek ki. Az üzleti gépeken valamivel több rosszindulatú és hirdetési programot láttak és kevesebb nem kívánatos szoftvert.

Forrás: MalwareBytes

A Malwarebytes szerint a Macen 2020-ban észlelt legszokatlanabb kártevő a ThiefQuest volt, amely torrent webhelyeken található telepítőkön keresztül terjedt el. A kártevő titkosítja a Macen lévő fájlokat, majd váltságdíjat követel. Amit persze semmilyen esetben sem szabad kifizetni.

Kifinomult adware technikákat is észleltek a Maceken, ideértve az adminisztrátori jelszavak adathalászatát, szintetikus kattintások használatát a böngészőbővítmények telepítésének automatizálásához.

Nektek befigyelt tavaly a MacKeeper?

Forrás: MalwareBytes

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó