IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Melyik iPadet válaszd?

A szeptemberben bemutatott új iPadekkel kissé megváltoztak az erőviszonyok az Apple táblagépes kínálatában, s az új felállás bizony nem feltétlenül könnyíti meg a választást.

2020 végül eseménydús év lett az iPad számára, hiszen az idén egy kivételével minden almás tablet frissült, vagyis már csak a tavaly piacra dobott iPad mini képviseli az előző generációt. A nagy újítási hullám sokakat vásárlásra csábíthat, ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk összefoglalni a lényeget azoknak, akik még nem jutottak dűlőre a választással.

iPad

A belépő iPad a maga 134.990 forintos árával eddig sem volt rossz vétel, pláne, ha kifogtunk egy komolyabb akciót. Ugyanakkor igazán bomba vásár csak a nemrég bemutatott 8. generációval lett, hiszen ebben már az A12 Bionic chip dolgozik, ami a mai napig a világ egyik legerősebb mobilos processzora. Ez a chip nemrég még a drágább iPad Air fő attrakciója volt, amit az Apple a „Teljesítmény mindenkinek” szlogennel reklámozott, ám most végre ott figyel a legolcsóbb modellben is. A 10,2 hüvelykes  iPad így gyakorlatilag bármilyen feladathoz nyugodt szívvel ajánlható, jó ideig nem lesznek még problémák az erejével.

A kedvező ár persze nem jön kompromisszumok nélkül. Az alapmodell még mindig a régi, vastag kávás dizájnt használja, nincs USB-C, sem laminált kijelző. Amiben még elmarad a drágább alternatívákhoz képest, az a perifériák támogatása: a csatlakoztatható kiegészítők listáján hiába keressük a Smart Keyboard Foliót és a Magic Keyboardot, de a második generációs Apple Pencilt is. Ezek helyett viszont vigasztalódhatunk a normál Smart Keyboarddal, valamint az Apple Pencil első generációjával. Ami még sokaknak fájhat, az a 32 GB-os alap tárhely. Ugyanakkor, ha mindent IS felhőben tartunk és nem akarunk több gigabájtos játékokat halmozni a készüléken, akkor ezzel is el lehet evickélni.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiket nem érdekel a dizájn és a legújabb kütyük csatlakoztatása, hanem csak egy izmos tabletet szeretnének, ami pár évig garantáltan kiszolgálja őket. (Mivel a gép még igencsak „ropogós”, az Apple magyar oldala jelenleg 3-4 hetes szállítási határidővel fogadja a rendeléseket.)

iPad Mini

Az alap iPad frissítésével érdekes helyzetbe került az Apple legkisebb táblája. Eddig ugyanis az volt a felállás, hogy a 7,9 hüvelykes „apróság” alaposan rászolgált a magasabb (154.990 forintos) árára azzal, hogy az A12 Bionic dolgozik benne, szemben a 7. generációs iPadet hajtó A10-zel. Most viszont már mindkét modellben ugyanaz a chip lapul, így a mini teljesítménybeli előnye is elolvadt. Mit kínál hát a kisebb gép több pénzért?

Először is a kompakt méretet, ami sokaknak inkább előny, mint hátrány. Ezen kívül ott a tárhely is, ami a mini esetében már 64 GB-ról indul, azaz csaknem duplája az alap iPad 32 GB-os kapacitásának. A cupertinóiak ráadásul ügyesen rendezték a számokat, mert iPadből csak maximum 128 GB-os változatot (174.990 Ft) vehetünk, míg az iPad mini csúcskivitele 256 GB (203.990 Ft) tárhelyet kapott. A mini előnye még a laminált kijelző, ami képpontsűrűségben (324 ppi) még az iPad Prókat is lepipálja, tükröződésmentes bevonattal van ellátva, továbbá támogatja a TrueTone technológiát is. Smart Keyboard támogatás ugyanakkor nincs, az Apple Pencil első generációja viszont csatlakoztatható.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik kifejezetten kompakt méretre vágynak, és/vagy elégedetlenek az alap iPad 32GB-os és 128 GB-os tárhelyopcióival.

iPad Air

Az iPad Air a szeptemberben bemutatott 4. generációval nagyot lépett a Pro-vonal irányába. Az Apple középkategóriás táblája szögletesebb tokozást és keskenyebb kávákat kapott, továbbá támogatja az összes kiegészítőt, amit az iPad Pro is (Smart Keyboardok, Magic Keyboard, Apple Pencil 2). Az új széria lényeges újdonsága még az USB-C csatlakozó, de a legfontosabb az 5nm-es A14 Bionic chip, ami a cupertinóiak legfrissebb erőforrása, és kb. 40%-os teljesítménynövekedést hozott az iPadben és a miniben található A12-höz képest. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a gép iszonyú gyors, és még nagyon sokáig az is lesz.

Amiben az Air elmarad az iPad Próhoz képest, az a 120 Hz-es kijelző és a Face ID hiánya, de nincs benne ultraszéles látószögű kamera és LiDAR szkenner sem, valamint a képátlója is kisebb (10,9 hüvelykes, szemben a 11”-es és 12,9”-es Prókkal). Ezek persze mind olyan dolgok, amiket az átlag felhasználó nem fog különösebben hiányolni, miközben korszerű dizájnt és komoly teljesítményt kap. Az új Air egyetlen szépséghibája az ára: míg az elődje 194.900 forintról indult, ennek a 64 GB-os legolcsóbb változatáért már 239.990 forintot kell fizetnünk. Ez bizony nem kis ugrás, még ha a 11 hüvelykes iPad Pro 324.990 forintos áránál lényegesen kedvezőbb is.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szívesen munkára fognák az Apple legújabb chipjét, és/vagy azoknak, akiknek nagyon tetszik az iPad Pro, de az ára már kevésbé. (Az iPad Air csak októbertől kapható, a cikk írásakor még nem rendelhető.)

iPad Pro

Ezzel el is érkeztük a tápláléklánc csúcsához, a tavasszal frissült iPad Prókhoz. A többes szám azt jelzi, hogy ez a gép két méretben is kapható, a 12,9 és a 11 hüvelykes kivitelek csak a kijelző nagyságában térnek el egymástól. Amit az iPad Airnél a hiánylistán említettünk, az itt pluszként jelentkezik: van ultraszéles látószögű kamera, LiDAR szkenner, 120 Hz-es kijelző, az ujjenyomat olvasó helyett pedig már az arcunkat pásztázó FaceID felel a biztonságért. A Pro-vonal másik előnye az A12Z chip, ami elvileg többmagos teljesítményben és a grafikáért felelős GPU erejében is lepipálja (szerkesztés: az azóta napvilágot tesztek szerint ebben sem pipálja le) az Airben dolgozó A14-et. A profi-bilétához ráadásul nagyobb kapacitás is dukál, így mindkét iPad Pro 128 GB-os tárhellyel indul: a 11 hüvelykes modell 324.990 forintért, a 12,9 hüvelykes pedig 399.990 forintért.

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik igénylik a fejlettebb kamerát, ki tudják használni a LiDAR szkenner 3D-s képességeit, és szerelmesek a 120 Hz-es megjelenítő szuper „folyékony” animációiba. Vagy csak simán azoknak, akiknek mindenből a leg-leg változat kell.

Leköszönt generációk

iPad Air (2019)

Ha nem ragaszkodunk az Apple-höz, mint beszerzési forráshoz, akkor most jó áron csaphatunk le valamelyik korábbi iPadre is. Az eddigi alapmodell 7. generációs iPad például továbbra is okos választás lehet tartalomfogyasztásra, vagy akár idősebbeknek és gyerekeknek, hiszen az A10 chiben azért még mindig akad tartalék. Ami viszont különösen megfontolandó, az a leköszönő 3. generációs Air, mivek ez ugyanazt az A12-es chipet használja, mint a mostani induló iPad, de 64 GB-os tárhellyel és nagyobb, laminált kijelzővel párosítva. Akik valami komolyabbra vágynak, azok válogathatnak a Pro-vonal kifutott modelljei között is: a 120 Hz-es kijelző és az USB-C például a 2018-as harmadik generációban is elérhető, de ehhez újonnan már nem könnyű hozzájutni.

 

Kapcsolódó cikkeink

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó

Elérhető az iPadOS 16

Anikó

M2-es és M1-es iPad Pro – mi változott?

Anikó