IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mikor lesz a következő termékbemutató?

Míg az Apple a California Streaming különleges eseményén bemutatta az iPhone 13 termékcsaládot és sok más terméket, még jó néhány más termék is vár a bevezetésre. Íme, mi várható az Apple-től 2021 vége előtt, illetve 2022 első hónapjaiban.

Az Apple folyamatosan a pletykák célpontja, sokan találgatják, hogy milyen termékeket dobhat piacra a vállalat a közeli és a nem túl közeli jövőben. Bár a pletykák láza az éves iPhone különrendezvény előtt már elmúlt, még mindig sok pletyka maradt felfedetlenül.

Mikor lesz a következő termékbemutató?

A szeptemberi Apple Event előtt a pletykák azt állították, hogy az év során két ilyen eseményre kerül sor. Az is felmerült, hogy egy hónapon belül kettő is lehet, az egyik szeptember közepén, a másik pedig szeptember vége felé.

És mivel a Macek nem kerültek említésre az eseményen, hihetőnek tűnik, hogy egy második bemutatóban szerepelhetnek. Bár fennáll a lehetősége egy második eseménynek valamikor ősszel, különösen, mivel az Apple 2020-ban tartott egy Mac-fókuszú eseményt, nincs garancia arra, hogy egyáltalán lesz ilyen.

Ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek termékbemutatók. A kisebb frissítések és bejelentések esetében az Apple azt az utat választotta, hogy a teljes bemutató helyett sajtóközlemény útján jelenti be az újdonságokat.

Az Apple tipikus esemény-ütemtervét tekintve egy októberi esemény teljesen elképzelhető, hiszen az elmúlt tíz évben hétszer került rá sor. 

2022

2022 felé haladva az Apple általában márciusban tartja első termékbemutatóit, ami alapján feltételezhető, hogy a jövőben is ekkor kerülhet sor egy hasonló eseményre.

Ez megint csak nem veszi figyelembe az Apple mostanában sokkal gyakoribb, események nélküli bejelentéseit. Az Apple sajtóközlemény-alapú változatai akár az év korábban szokatlan időpontjában is megtörténhetnek. Például 2020 decemberében az Apple esemény nélkül mutatta be az AirPods Max készüléket. Azonban az ilyen bevezetések általában csak a kisebb termékeknek vannak fenntartva, nem pedig a hatalmas közönségnek szánt nagy tételeknek.

AirPods 3, AirPods Pro Lite, AirPods Pro 2

Megjelenés: 2021 őszén

Esély: Magas

Forrás: AppleInsider

Az iPhone kulcsfontosságú kiegészítője, az AirPods termékcsalád frissítése a California Streaming különleges eseményen várható volt, de nem történt meg. Azonban még mindig jó az esély rá, hogy hamarosan valamilyen frissítésre kerül sor.

A pletykáktól függően ez megeshet az AirPods 3, az AirPods Pro Lite vagy az AirPods Pro 2 formájában.

Bár a pontos specifikációk eltérnek, az általános vélekedés szerint az AirPods 3 úton van, frissített alapmodellként. Rövidebb szárakat és jobb akkumulátor-élettartamot sejtetve, valamint cserélhető gumiharangokat, mint az AirPods Pro.

Az AirPods Pro Lite várhatóan hasonló lesz mind az AirPods, mind az AirPods Próhoz, mivel Pro-stílusú funkciókat kínálhat, de olcsóbb csomagolásban.

Az AirPods Pro 2 is úgy tűnik, hogy úton van, és frissített mozgáskövető eszközöket foglal magába a fitneszalkalmazásokban való használathoz, valamint többféle készülékméretet. Egyes jelentések szerint azonban az AirPods Pro 2 nem 2021-ben, hanem 2022 elején érkezik.

A júliusi és augusztusi előrejelzések őszi megjelenésre utaltak, míg egy szeptemberi, esemény előtti jelentés az AirPods Pro közeljövőben történő érkezésére utalt.

Ming-Chi Kuo elemző szerint az AirPods 3 nem feltétlenül váltja le az AirPodsot, de még mindig többe kerülhet nála. Lehet, hogy a jelenlegi AirPods árképzés fenntartása mellett magasabb árat kaphatnak, vagy az eredetiek árcsökkentésére késztethetnek.

Egy augusztus 25-i jelentés az AirPods 3 szeptember 30-i megjelenésére utalt, bár valószínűleg jobb feltételezni, hogy ez egy második őszi esemény során történne.

14- és 16 hüvelykes MacBook Pro

Megjelenés: 2021 őszén

Esély: Nagyon magas

Forrás: Apple

Az Apple az Intelről az Apple Siliconra való átállás kétéves ütemtervének közepén jár, ami azt jelenti, hogy tovább kell változtatnia a Mac termékcsaládját. A változás két első számú jelöltje a 16 hüvelykes MacBook Pro és egy új modell, a 14 hüvelykes MacBook Pro.

Várhatóan mindkét méretben egy M1 chipet használnak majd, valószínűleg az M1X-et, frissített 12 magos CPU-val és 16 magos GPU-val. A kijelző a pletykák szerint a mini LED háttérvilágítással működik majd, ami az OLED panelekhez hasonlóan magas kontrasztarányt tesz lehetővé, annak költségei nélkül.

Egy augusztusi jelentés szerint a két modell ugyanazt a chipet használja majd, így a teljesítményük is hasonló lesz. A 14 hüvelykes modell a jelek szerint árnövekedésen is átesne ahhoz képest, amennyibe a 13 hüvelykes MacBook Pro kerül.

A mini LED-ek gyártásában júniusban fellépő hiány júliusban újabb változásokhoz vezetett, amelyek szerint a modellek már úton vannak, bár ez még mindig hatással lehet az esetleges megjelenésre. A kijelzőtől távolodva az Apple a pletykák szerint végre frissíti a kamerát, a 720p-s FaceTime-kameráról egy 1080p-s változatra.

Az ellátási láncról szóló jelentések szerint a harmadik negyedévben történik a modellek megjelenése, míg augusztusban azt állították, hogy a sorozatgyártás megkezdődött. Egy szeptember eleji jelentés szerint azonban a globális chiphiány miatt a megjelenés októberre vagy novemberre csúszhat.

Az Apple természetesen mindezt nem erősítette meg. Volt viszont egy rövid ideig kínzó elírás a vállalat német weboldalán, ahol tévesen egy M1-alapú 16 hüvelykes MacBook Pro szerepelt egy termékleírásban.

MacBook Air

Megjelenés: 2022 eleje

Esély: Közepes

Forrás: 9to5Mac

Az M1-alapú Macek kezdeti bevezetései közül a MacBook Air ősszel lesz egyéves, ami lehetővé teheti, hogy az Apple frissítsen anélkül, hogy túl korainak tűnne a termék életciklusában. A pletykák azonban a 2021-es megjelenés helyett 2022-es megjelenést valószínűsítenek.

Júliusban egy jelentés azt állította, hogy az Apple 2022 első feléig várna egy M2-es vagy M1X-es MacBook Air kiadásával. Az M2 állítást egy második szivárogtató is alátámasztotta, a 2022 eleji időkerettel együtt.

Eközben Kuo júliusban és augusztusban azt hozta, hogy a MacBook Air 2022-es megjelenése várható.

A májusban kiadott renderek arra látszottak utalni, hogy egy újratervezés van készülőben, egy vékony, ék nélküli kialakítással, amelynek egyik oldalán alig fér el egy USB-C port. Többféle színről is szólt a fáma, fehér kerettel és billentyűkkel kiegészítve.

Mac mini

Megjelenés: ???

Esély: Alacsony

Forrás: FPT

A három eredeti Apple Silicon bevezetés egyikeként a Mac mini hasonlóan nem esett át semmiféle újratervezésen a megjelenés előtt. Így az első frissítés még várat magára.

A májusi renderek azt állítják, hogy vékonyabb készülék lesz, a kör alakú alapot gumicsíkok váltják fel, a hátsó szellőzőnyílás pedig az alapra került. Az alumínium váz plexiüvegszerű felső panelt kapna, és a színválaszték is szóba került.

A hátlapon található portválasztékot állítólag négy USB 4-Thunderbolt 3 port, egy pár USB-A port, Gigabit Ethernet, HDMI és egy mágneses kör alakú tápcsatlakozó alkotja, ahogyan azt a 24 hüvelykes iMacről vették át. Belül a chip az M1-ről frissülhet, esetleg M1X vagy M2 lesz.

Egy augusztus 22-i jelentés azt állította, hogy egy nagy teljesítményű Mac mini van készülőben, amely az M1X-et használja, és amelynek célja, hogy kivonja a termékcsaládból az Apple által még mindig forgalmazott Intel-alapú változatokat. A frissített dizájnon és a “több port” használatán kívül azonban kevés részletet közölt a jelentés.

A megjelenési dátum nem ismert, de könnyen elképzelhető, hogy az Apple ősszel vagy 2022 elején dobja piacra a modellt.

Nagyobb iMac

Megjelenés: ???

Esély: Közepes

Forrás: Apple

Mivel az Apple két méretben is rendelkezett iMacekkel az Intel-verzióban, logikus, hogy az Apple a 24 hüvelykes iMac alternatíváját kínálja az Apple Silicon termékcsaládjához, valószínűleg a jelenlegi 27 hüvelykes iMac helyett.

Egy áprilisi pletyka szerint a 24 hüvelykes modell megjelenése előtt az Apple egy 27 hüvelyknél nagyobb képernyővel rendelkező változaton dolgozik. Ez a pletyka azonban egy olyan szivárogtatótól származott, aki állítólag „visszavonult” a „szakmából”.

Júliusban egy másik pletyka egy nagyobb modellt emlegetett, bár a részleteket nem részletezte. Még ugyanebben a hónapban elterjedt egy „high-end iMac” pletyka, amely 2022-es megjelenést helyezett kilátásba, mivel az Apple nem akarja, hogy a készülékeik versenyezzenek a figyelemért.

Nem igazán van sok részlet, amin elindulhatnánk ezzel az állítólagos iMackel kapcsolatban, de még mindig úgy tűnik, hogy egy bizonyos ponton lehetséges a bevezetés.

További Apple készülékek jönnek – valószínűleg

Továbbra is rengeteg pletyka és spekuláció kering a várhatóan piacra kerülő egyéb Apple-termékekkel kapcsolatban. Ott van például az Apple Car és az Apple Glass vagy más Apple AR headset.

És természetesen a pletykák már a 2022 szeptemberében megjelenő iPhone 14 kapcsán is megindultak. Ez a következő iPhone azonban az egyetlen ilyen távoli jövőbe mutató termék, amelynek valószínűsíthető megjelenési dátuma van.

Borítókép: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó