IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mindent figyel az Instagram, így tudod megzabolázni

A Facebookhoz hasonlóan az Instagram is élénken érdeklődik a tevékenységünk iránt. Zuckerbergék árgus szemei elől ugyan itt sem lehet teljesen elbújni, de néhány szimpla trükkel valamelyest megnehezíthetjük a szimatolást.

Az utóbbi években az Instagram igencsak túlnőtt az egykori retró filteres-fotómegosztós énjén, és valódi tömegplatformmá vált. A felmérések azt mutatják, hogy a fiatalabbak körében már népszerűbb a nagy testvér Facebooknál, így jó esély van rá, hogy Te is több időt töltesz rajta, mint más közösségi oldalakon. A fokozott aktivitás persze azt jelenti, hogy már itt is egy halom adatot szolgáltatsz Zuckerbergéknek szokásaidról és érdeklődési körödről, hiszen az Insta is a Facebook hirdetési rendszerén keresztül generálja évi 20 milliárd dolláros bevételét.

Forrás: Luke van Zyl/Unsplash

E reklámokkal a 24 óra után felszívódó Történetek között és a képfolyamnak nevezett központi felületen is találkozhatsz. A hirdetések tartalma mindig attól függ, hogy a Facebook/Instagram mit tart relevánsnak a rólad gyűjtött információk alapján. Kommentfalak és fórumok visszatérő (vita)témája, hogy felhasználóként vajon érdemes-e belepiszkálni ebbe  a néha ijesztően pontosan, máskor nevetségesen esetlenül működő rendszerbe. Az egyik oldalon ott az érv, hogy sosem baj, ha jó eséllyel minket érdeklő tartalmakat tolnak elénk, az ellenzők táborát viszont kiveri a frász az algoritmust tápláló folyamatos megfigyeléstől.

Az utóbbiak számára rossz hír, hogy tevékenységünk montirozosása ellen nem sok mindent tehetünk az Instagramon keresztül, vigasztalás gyanánt viszont megmutatjuk azt a néhány lehetőséget, ami még bevethető ebben a kudarcra ítélt küzdelemben.

Tárolt adatok törlése

Forrás: TechCrunch

Az Instagram alkalmazás Beállításaiban lehetséges megtekinteni vagy letölteni az app által begyűjtött adathalmazt. Ehhez a Biztonság menüpontot kell kiválasztani, majd azon belül az „Adatok elérése”, vagy az „Adatok letöltése” opcióra nyomni. A letöltés esetében 48 órán belül érkezik egy link az e-mail címünkre, melyen keresztül megkapjuk a fényképeinket, hozzászólásainkat, és a profiladatainkat is tartalmazó komplett csomagot. Az “Adatok elérésével” viszont közvetlenül az alkalmazáson belül tekinthetjük meg a tárolt információkat.

Az Instagram összesen 24 kategóriában listázza a tevékenységünket. Megnézhetjük például, hogy összesen mikor, s hány alkalommal írtuk át a bemutatkozásunkat, de azt is, hogy kiknek a szavazásaira reagáltunk, vagy hogy milyen hirdetésekre kattintottunk, méghozzá akár évekre visszamenően. Az elérhető adatok közül sajnos kizárólag a keresési előzmények törölhetők, s még azok is csak helyileg, tehát a Facebook szerverein továbbra is megmaradnak majd. Így pedig maximum egy kíváncsi barát/barátnő orra alá törhetünk borsot vele, Zuckerberg zavartalanul dörzsölheti a tenyerét…

Törölhetnékünk további kielégítésére a Beállítások menü egy másik pontjába, a Fiókba kell navigálnunk. Itt a „Névjegyzék szinkronizálása” lehetőség alatt eltávolíthatjuk a telefonkönyvünkből korábban feltöltött kapcsolatokat. A folyamatos szinkronizálást viszont csak úgy lehet megakadályozni, ha az iOS/Android beállításaiban kiválasztjuk az Instagramot, és kikapcsoljuk a kontaktok elérését. Itt fontos megjegyezni, hogy ez a szinkronizálósdi csak akkor aktív, ha korábban mi magunk engedélyeztük, tehát az Instagram kéretlenül (állítólag) sosem cuppan rá a névjegyzékünkre.

Mi a helyzet a Helyzettel?

Forrás: Ben Requena

Az Instagram egyik közkedvelt funkciója, hogy posztjainkkal megoszthatjuk aktuális helyzetünket is (avagy: épp egy menő borteraszon ücsörgünk, irigyeljetek!). Ez automatikusan csak úgy lehetséges, ha a telefon beállításaiban hozzáférést biztosítunk a készülék helymeghatározásának eléréséhez. Amennyiben ezt valamikor már megtetted, akkor sincs gond, hiszen a jogosultság bármikor visszavonható. Ehhez az iPhone Beállításaiban kell kiválasztani az Instagramot, majd inaktívra állítani a Helymeghatározás csúszkáját. Androidon csupán annyival cifrább a helyzet, hogy a Beállításokon belül az appokat egy külön menüpontból, az Alkalmazásokból lehet előbányászni. S ha már itt vagyunk, a mikrofontól, a kontaktjainktól, a kamerától, és a fotótárunktól is eltilthatjuk az Instagramot.

 Hirdetések befolyásolása a Történetekben

Ahogy azt a korábbiakban is említettük, a Facebook és az Instagram kéz a kézben járnak, ha hirdetésekről van szó. A gyakorlatlan ez azt jelenti, hogy az Instán felbukkanó anyagokat is a Facebook hirdetési rendszere határozza meg. A reklámok tartalma attól függ, hogy mit csinálsz az Instagramon (milyen posztokat nyitsz meg, kedvelsz, kommentelsz), illetve attól is, hogy mit csinálsz a Facebook viselkedésmonitorozó kódját tartalmazó külső weboldalakon.  Például, ha meglátogatsz egy cipő webshopot, amely tartalmazza ezt a kódot, később a Történetek között is felbukkanhat 1-1 lábbeli, még ha magán az Instagramon egyetlen cipős posztot sem néztél meg.

Az egyes hirdetések ellen konkrétan csak annyit tehetünk, hogy külön-külön elrejthetjük őket, opcionálisan azzal a megjelöléssel, hogy nem relevánsak számunkra. Ezzel alaposan össze lehet zavarni a rendszert, de hosszú csatára kell számítani, s a végén is csak annyi a fődíj, hogy totál érdektelen tartalmakat látunk majd. A hirdetések feletti kontroll következő lépése a Facebook alkalmazáson/weboldalon belül valósítható meg.

Ennek hirdetési beállításaiban ugyanis egy sor dolgot megpiszkálhatunk: beállíthatjuk, hogy ne kapjunk reklámokat a munkahelyünk/családi állapotunk alapján, kitörölhetjük az érdeklődési körünkbe sorolt kategóriákat, vagy letilthatjuk a Facebookot arról, hogy külső oldalak tippjei alapján tolja az arcunkba a marketinget. Ha pedig a Fb- és az Insta-fiókunk össze van kapcsolva, az előbbin rögzített változtatások az utóbbira is hatással lesznek majd. Egyelőre ez a leghatékonyabb módja a hirdetések befolyásolásának, de itt is csak ismételni tudjuk a korábbi megállapítást: a sok hűhóval csupán összezavarjuk a célzó algoritmust, míg a megjelenített reklámok mennyisége változatlan marad.

Amputáció

Forrás: MacPaw

A végére pedig bedobhatjuk a „Fáj az ujjad? Vágd le a kezed!” Jolly Jokerét, azaz az Instagram alkalmazás törlését. Az Insta és a Facebook szolgáltatásait szerencsére (még?) nem kötelező használni, így ha valóban zavar a folyamatos szimatolás, akkor az igazán hatékony megoldás csakis a jó öreg uninstall lehet. Azonban még ez az egyszerűnek látszó módszer sem teljesen szimpla. Az app puszta törlésével nyilván nem tüntetjük el az adatainkat tároló fiókunkat is, ám erre valójában még az alkalmazáson belül sincs lehetőség. Profilunk kiradírozásához ugyanis ezt a böngészős oldalt kell meglátogatnunk, ahol a végleges törlés mellett ideiglenes inaktiválást is választhatunk.

Forrás: WIRED

Kapcsolódó cikkeink

Priváttá válhatnak a 16 éven aluliak Instagram fiókjai

Anikó

Már megválaszthatod mennyi kényes tartalmat szeretnél látni Instagramon

Anikó

Új iOS-widgeten dolgozik az Instagram

Anikó