IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nemsokára közvetlenül is hozzáadhatjuk magunkat a Google találataihoz

Egy tesztelés alatt álló új funkció segítségével személyes névjegykártyákon bukkanhatunk fel a Google keresési eredményeiben.

Az indiai internetezők már élesben ismerkednek a keresőóriás új fejlesztésével, ami lehetővé teszi, hogy Google-fiókkal rendelkező felhasználók nyilvános profilokon képviseljék magukat a keresési találatok között. A Google által csak „people cards”-nak hívott funkció leginkább a sztároknál már évek óta működő összefoglaló adatlapokra hajaz, melyek egy-egy ismert ember nevét bepötyögve jelennek meg.  A cég hivatalos tájékoztatója alapján a funkció:

„Olyan, mint egy virtuális névjegykártya, ahol kiemelheted a weboldaladat, a közösségi médiás profiljaidat, plusz egyéb információkat, amiket szeretnél tudatni magadról.”

A kártya elkészítéséhez nem kell mást tennünk, mint a Google-fiókunkba bejelentkezve rákeresni az „add me to Search”-kifejezésre, majd a rendszer automatikusan átirányít az adatlapunk összeállításához kitöltendő felületre. Itt választhatunk profilképet, rövid bemutatkozást írhatunk, linkelhetjük az internetes oldalainkat, s természetesen telefonos vagy e-mailes elérhetőséget is rögzíthetünk. Legalábbis majd akkor, ha a funkció Indián kívül máshol is elérhető lesz.

A névjegykártya elkészítésének folyamata a Google GIF-es illusztrációján.

Vállalkozóknak, szakembereknek, előadóknak, vagy csak szimplán markánsabb online jelenlétre pályázóknak mindenképp kapóra jöhet az új lehetőség, ám a névjegykártyák megjelenése számos veszélyt is magában rejt. Ilyen szerencsétlen eshetőség például az, ha valaki puszta rosszindulatból feltölti egy mit sem sejtő fél adatait, akár valótlan állításokkal, ferdítésekkel. A Google azt ígéri, hogy “sokféle védelemmel” lépnek fel az ilyen visszaélésekkel szemben: egy fiókhoz csak egyetlen adatlapot kapcsolhatunk, illetve bárki bejelentheti a sértő vagy gyanús bemutatkozásokat. Kérdés, hogy ez mire lesz elég, mindenesetre a megosztott kártyákat elvileg bármikor törölhetjük majd.

A celebeknek már régóta van, a Google szerint nekünk is szükségünk lehet rá.

A Google-nél a nevek egyezéséből eredő keveredésekre is gondoltak. Az adatlapok ugyanis alapból nem teljes formájukban, hanem ún. „modulokban” jelennek meg a találatok között, melyeken csak az illetők neve, foglalkozása, és helye látható. Ezek alapján a keresést végző felhasználók már viszonylag könnyedén megtalálhatják pl. Kovács Pista dunaszentpáli asztalost az elérhető 32 Kovács Pista-kártya között. A keresőóriás hivatalos közleménye arra nem tért ki, hogy mikor várható a funkció Indián kívüli megjelenése.

Te örülsz az új lehetőségnek, vagy inkább veszélyesnek tartod?

Forrás: Google

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Végre használható lesz a Gmail iOS-es widgete

Anikó