IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Peek Performance – ezekkel az újdonságokkal szolgált az Apple idei első eseménye

Elérkezett az Apple 2022-es első termékbejelentő eseményének ideje. Bár a vállalat eddig szokásaihoz híven szűkszavúan nyilatkozott arról, hogy mire számíthatunk ezen az eseményen, a pletykák szerint legalább egy frissített iPhone SE-t, egy új iPad Airt és talán még egy-két Macet is láthatunk ma.

Az eseményt megelőző utolsó perces pletykák még azt is állították, hogy az Apple végre egy önálló kijelzőt is bemutat majd a profi szintű Pro Display XDR monitor mellé – amire sok Apple-rajongó már régóta vágyik.

Az Apple tavaszi eseményei jellemzően nem hoznak olyan csúcskészülékeket, mint az év későbbi eseményei, de megadják az év alaphangját. Mivel az Apple várhatóan számos új terméket mutat be idén a különböző vonalakon, tekintsük az eljövendő jóságok előfutárának.

iPhone SE

Mikor már éppen azt hihettük, hogy az iPhone bejelentést lezárják egy új zöld színnel, akkor durrant az új, harmadik generációs SE.

Az alap modell mindössze 194 990 Ft-ba kerül és van benne A15 Bionic, a 12 megapixeles kamerák, az 5G és a Touch ID, mindez egy igen ismerős csomagolásban.

Az Apple nem sokat változtatott az új iPhone SE-n, de pont ez a lényege a terméknek. Ez a kedvező árú iPhone a lehető legkedvezőbb árú iPhone-t kereső, ugyanakkor új készüléket vásárló vásárlóknak szól.

A külső dizájnban semmi sem változott. A harmadik generációs iPhone SE ugyanazt az alumínium-üveg kialakítást használja, ívelt élekkel és nagy kávával. Mostantól Ceramic Shield üveggel és IP67-es vízállósági besorolással rendelkezik.

Az egyetlen hátsó 12MP-es kamera ugyanazokat az alkatrészeket használja, mint korábban, de jobb teljesítményt kap az A15 Bionicban található gyorsabb képjelfeldolgozó processzornak köszönhetően. A szelfi kamera is azonos marad, az új ISP-től képminőségi javulást nyerve. A Portré mód algoritmikus változata mindkét objektívnél jelen van, jobb élérzékeléssel és gyorsabb feldolgozási sebességgel a gyorsabb Neural Engine vezérlő fotóalgoritmusoknak köszönhetően.

Annak ellenére, hogy új okostelefonról van szó, megtartja ugyanazt a külső kialakítást, amelyet a 2017-ben megjelent iPhone 8 óta használnak. Ez a dizájn egyesek számára komoly selling point, mivel tartalmazza a klasszikus Touch ID-s főgombot.

Az A15 Bionic emellett biztosítja az új iPhone SE évekig tartó támogatását is. A felhasználók továbbra is megkapják a legújabb iOS-frissítéseket, amíg a legújabb zászlóshajó iPhone 13, azaz körülbelül hat-nyolc évig. Az aksi előbb múlik ki, mint hogy a szoftvertámogatás véget érne.

Az Apple 5G modemet is beépített az iPhone SE-be. Ez azt jelenti, hogy minden iPhone, amit az Apple elad, 5G-s készülék.

A vásárlók március 11-től előrendelhetik az új iPhone SE-t, az első szállítások és a bolti elérhetőség március 18-tól kezdődik. Három szín áll rendelkezésre: fehér, fekete és (PRODUCT)RED.

iPad Air

Az Apple bemutatta az új, ötödik generációs iPad Airt, amely M1-chipet, 5G-kapcsolatot és számos további színt kínál.

A legújabb iPad Air Apple Silicon M1 lapkakészlettel rendelkezik, amely 8-magos CPU-t, 8-magos GPU-t és Neural Engine magokat tartalmaz. Az Apple szerint az új készülék gyorsabb, mint a leggyorsabb versenytársa – és kétszer olyan gyors, mint az azonos árkategóriában legkelendőbb Windows laptop.

Ami a csatlakoztathatóságot illeti, az új iPad Air modell 5G-kapcsolatot, eSIM-támogatást és Wi-Fi 6-ot is tartalmaz. Ami egyaránt elérhető lesz cellularos és nem cellularos modell esetében is.

Ezen kívül az ötödik generációs iPad Air immár egy továbbfejlesztett 12 megapixeles, ultraszéles előlapi kamerát és az Apple Center Stage támogatását is tartalmazza. Emellett támogatja a második generációs Apple Pencilt és a továbbfejlesztett USB-C portot, amely az előző generációhoz képest kétszer gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé. Ez a port számos kiegészítőhöz csatlakoztathatja az iPad Airt, a 6K-s monitoroktól kezdve a külső tárolókig.

A frissített specifikációkon túl az új iPad Air általános kialakítása megegyezik az elődjével. Az iPad Air is megtartotta LCD Liquid Retina kijelzőjét, amely nem tartalmaz mini LED háttérvilágítást. Számos új színváltozatban kapható, többek között Space Gray, Starlight, Purple, Pink és Blue színekben.

Az Apple azt is elmondja, hogy az új iPad Air gyártása során komolyan veszik a környezeti fenntarthatóságot, 100%-ban újrahasznosított alumínium házzal, 100%-ban újrahasznosított ónnal a logikai lapban és 100%-ban újrahasznosított ritkaföldfém elemekkel dolgoznak csak.

Az ötödik generációs iPad Air Wi-Fi-s alapmodell ára 249 990 Ft-ról indul – ugyanannyiért, mint elődje. Előrendelésre pénteken, március 11-én válik elérhetővé. A következő pénteken, március 18-án szállítják ki a vásárlóknak.

M1 Ultra

Az Apple egy negyedik chippel bővítette az úttörő M1 Apple Silicon családját: az M1 Ultra két M1 Max lapkát egyesít egy chipbe.

A kezdeti M1, valamint az M1 Pro és M1 Max frissítése után az Apple úgy döntött, hogy egy negyedik opciót is szeretne hozzáadni az power userek számára. Az új M1 Ultra esetében ezt úgy teszi, hogy gyakorlatilag két M1 Max chipet toltak egybe.

Az Apple egy UltraFusion nevű die-to-die összeköttetést használ a két chip összekapcsolására. Gyakorlatilag két M1 Max lapkáról van szó, amelyek között 2,5 terabájt sávszélesség áll rendelkezésre.

Ez lehetővé teszi, hogy az M1 Ultra úgy működjön, mintha egy chip lenne, nem pedig kettő. Ez mostantól 20 CPU-magot, egy 64 magos GPU-t és 32 magos Neural Engine-t jelent.

Az M1 Ultra kétszer akkora alapterületű, mint az M1 Max, és 114 milliárd tranzisztort használ, ami hétszerese az M1-nek.

A memóriatámogatás is bővült, az M1 Ultra akár 128 GB egységesített memóriát is támogat. A memória sávszélessége is megnőtt, akár 800 GB/s-ra, így az M1 Ultra már nyolcszor gyorsabb, mint az eredeti M1.

Mac Studio

Az Apple bejelentette a Mac Studiót, egy olyan asztali rendszert, amely kívülről úgy néz ki, mint a Mac mini, de belülről sokkal nagyobb teljesítményt tartalmaz. A Mac Studio az Apple M1 Max chipjét és egy új, még erősebb processzort, az M1 Ultrát is tartalmazza. Az Apple állítása szerint az új eszköz még a csúcsmodell Mac Prónál is gyorsabb lesz.

Az asztali számítógép hátoldalán négy Thunderbolt 4 portot találunk, valamint egy 10 Gb-es Ethernet portot, két USB-A portot, egy HDMI- és egy audiocsatlakozót. Támogatja a Wi-Fi 6-ot és a Bluetooth 5-öt. Az M1 Maxszal szerelt rendszerek két USB-C portot tartalmaznak az elülső oldalon, míg az M1 Ultrásak két Thunderbolt 4 porttal rendelkezik. Az előlapon egy SD-kártyahely is található.

Az Apple azt állítja, hogy az M1 Maxszal ellátott Mac Studio 50 százalékkal gyorsabb teljesítményt nyújt, mint egy 16 magos Xeon processzorral szerelt Mac Pro, és 2,5-szer gyorsabb, mint egy 27 hüvelykes iMac 10 magos Core i9 processzorral. Az M1 Ultra konfiguráció állítólag 3,8-szor gyorsabb, mint az említett 27 hüvelykes iMac, és akár 60 százalékkal gyorsabb, mint a Mac Pro. Az Apple nem részletezte, hogy milyen tesztek vagy körülmények vezettek ezekhez az eredményekhez.

Az M1 Ultra egy 800 Gb/s memória-sávszélességgel rendelkező chip-szörny, amely akár 128 GB egyesített memóriát is támogat. Egy 20 magos CPU 16 nagy teljesítményű maggal és egy 64 magos GPU-val rendelkezik. Az Apple szerint majdnem nyolcszor gyorsabb, mint a Mac minit működtető M1.

És természetesen kompatibilis az Apple Studio Display új monitorral, amelyet szintén ma mutatnak be.

Apple Studio Display

A vadonatúj Mac Studio asztali számítógép mellett az Apple ma bejelentette külső kijelzőcsaládjának új tagját: az Apple Studio Display-t. A Studio március 18-án kerül forgalomba, ára 659 990 Ft-nál kezdődik.

A Studio Display 27 hüvelykes képátlóval, 5K felbontású kijelzővel rendelkezik. A tükröződés minimalizálása érdekében nano-textúrás kijelző opciót is kaphatunk. A Studio Display egy A13-as chipet foglal magába, amely gazdag integrációt és funkciókat biztosít, beleértve a hangszórórendszer és a Center Stage-kompatibilis webkamera táplálását.

A Studio Display teljesen alumínium házzal rendelkezik, vékony keretekkel és beépített, akár 30 fokban dönthető állvánnyal. Kiegészítő opcióként egy dönthető és állítható magasságú állvány is elérhető.

A Pro Display XDR-tól eltérően az Apple Studio Display tartalmaz webkamerát is a videohívásokhoz. Az ultraszéles, 12 megapixeles webkamera támogatja a Center Stage funkciót is, ami az első alkalom, hogy ez a funkció elérhető a Mac platformon.

A Studio Display emellett három mikrofont és hat hangszórót tartalmaz, amelyek támogatják a Dolby Atmos soundstage kimenetét.

A Studio Display három integrált USB-C porttal és egy Thunderbolt porttal rendelkezik a laptophoz való egyportos csatlakoztathatósághoz adatcserével és 96 W-os töltéssel.

Ha együtt szeretnénk megvásárolni a két terméket, akkor az alábbi matekkal kell számolnunk: a Mac Studio ára M1 Max chippel szerelve 879 990 Ft. Ha Ultrás gépet szeretnél, rá kell dupláznod, 1 679 990 Ft-ra. És persze a Studio Display árát is lehet még felfelé tornázni, állítható karral már 819 990 Ft-ot kell érte lecsengetni, ha pedig még szeretnéd a nanotexturált üveget is hozzá, további 140 000 Ft felárért már majd’ milliós tétel jön ki, 959 990 Ft-ot kell a boltban hagynod a fullos konfigurációért.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó