IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Rég nem látott növekedést produkált a PC-piac, örülhet az Apple

Még mindig kelendő portéka a számítógép, egy friss elemzés szerint az összes nagy gyártó növelni tudta az eladásait.

A stamfordi Gartner elemzőcég nemrég publikálta a 2020-ra vonatkozó becslését a PC-piacról, melyből az derül ki, hogy a tavalyi évben is nagy volt a kereslet a számítógépek iránt. A teljes évet összegző toplistán minden gyártó növekedő eladásokat produkált, amiben bizonyára nagy szerepe volt a vírusjárvány miatti kényszerű home office-nak.

PC-eladások 2020 és 2019 utolsó negyedéveiben. Forrás: Gartner/MacRumors

A Gartner külön közölte a 2020 utolsó negyedévére szóló adatokat, elsőként lássuk ezeket. A piacvezető a kínai Lenovo, amely ebben az időszakban 21,491 számítógépet szállított le, s ezzel 21,3%-os növekedést hozott össze 2019 utolsó negyedévéhez képest. A második helyen a HP áll 15,6 millió eladással, ám ez számukra 2,9%-os csökkenést jelentett, így a Palo Alto-i vállalat az egyedüli, akiknél 2019 végéhez képest mínuszos a mérleg. A harmadik helyet a Dell csípte meg 13,2 millió eladott PC-vel, a negyedikre pedig az Apple futott be 6,9 millió leszállított Mackel és MacBookkal.

A mezőnyből az almás cég produkálta a legnagyobb növekedést, összesen 31,3%-kal fejelve meg a 2019 utolsó negyedévében mutatott teljesítményt. A Gartner becslése szerint a vizsgált időszakban összesen 79,4 millió PC-t szállítottak le a gyártók, ami 10,7%-os növekedés 2019 utolsó negyedévéhez képest.

PC-eladások 2020-ban és 2019-ben a teljes évre nézve. Forrás: Gartner/MacRumors

Ami a teljes 2020-as évet illeti, összesen 275 millió PC találhatott gazdára, ez 2019-hez mérve 4,8%-os bővülést jelent, és a Gartner szerint egyben a piac elmúlt évtizedének legnagyobb ütemű növekedését is. Összesítésben már minden gyártónál bővülés látható, és a sorrend is változatlan. A mezőnyt a Lenovo vezeti 68,5 millió leszállított számítógéppel, míg a HP 58,3 millió, a Dell pedig 44 millió PC-n adott túl. Az Apple egész évére 22,4 millió eladott Macet/Macbookot mért a Gartner. A cupertinóiak ezzel a teljes évben is viszik a gyarapodási trófeát, mivel összesen 22,5%-kal emelték az eladásaikat 2019-hez képest.

Az almás cég a piaci részesedését is növelni tudta 7%-ról 8,2%-ra, ami kifejezetten jó teljesítmény, hiszen a lista szereplői közül a második HP-nél és a harmadik helyezett Dellnél is enyhe csökkenés figyelhető meg. Az Apple-éhez mérhető ugrást a Gartner becslése szerint egyedül a Lenovo produkált, 0,8%-kal növelve a torta rá eső részét.

Forrás: MacRumors

Borítókép: Photography Account/Unsplash

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó