IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Trükközik-e az Apple az üzemidő megadásánál?

Aki böngészte már az Apple összehasonlító táblázatán az iPhone-ok akkuidejét, annak nem újdonság, hogy nem is olyan egyszerű megtudni a pontos értékeket…

Képzeljünk csak el egy átlag vásárlót, aki nem vesz minden évben új telefont, ne adj Isten életében nem használt még semmit az Apple-től, ám az új SE (idehaza azért nem annyira) kedvező árát látva felvetődik benne, hogy itt az ideje a zsebébe nyúlni. A 180 ezer forint kiperkálása előtt viszont tudni szeretné, hogy pontosan mire fizet be, ezért az Apple hivatalos oldalán összehasonlítja az SE specifikációit a többi modellel.

Érdekelne az új SE üzemideje? Sok sikert! Kép forrása: Apple

Az üzemidőnél azonban csak egy rövid megjegyzést talál: a készülék kb. annyi ideig bírja szuflával, mint az iPhone 8. Természetesen gőze sincs arról, hogy mennyit is bír egy iPhone 8, ezért azt is beteszi a táblázatba, de annál viszont csak azt olvashatja, hogy kb. ugyanannyit tud, mint az iPhone 7. Ekkor már kissé megfáradva ugyan, de kiválasztja az iPhone 7-est is, aminél egy újabb ködösítés fogadja: akár 2 órával több az üzemidő, mint a 6S-nél. Egy utolsó nekiveselkedéssel legörget hát a 6S-ig, ahol viszont az akkuidőnél nem talál mást, csak egy vonalat.

A vígjátékba illő, mégis szomorú jelenet sajnos nem a képzelet szüleménye, pillanatnyilag bárki eljátszhatja az Apple weblapján. És ez nem csak az iPhone SE-nél van így, valójában bármelyik tetszőleges modell adatlapján képtelenség legalább megközelítőleg pontos értéket kapni az általános üzemidőre vonatkozóan: akárhonnan indulunk, mindig a 6S-6S Plusnál lyukadunk ki, melyeknél viszont semmilyen szám nem szerepel. Egyedül a videó és a hanglejátszás van órában is feltüntetve a készülékeknél.

Nem segítenek sokat az egyes modellek saját oldalai sem, kizárólag az alap iPhone 11 bemutatóanyaga említ konkrétabb infót az akkuk teljesítményét illetően: itt egész napos üzemidőről szól a fáma.  Az SE-nél már csak annyit emelnek ki, hogy 13 órányi videózást tud egyetlen töltéssel, a 11 Prót pedig azzal hirdetik, hogy 4 órával többet tud, mint a XS. Amire rákeresve viszont a X-re, majd a 7-re, s igen, kitaláltátok: végül a 6S-re irányítanak minket. Mielőtt azonban pálcát törünk a cupertinóiak felett, érdemes megnézni, hogy miként megy ez a konkurenciánál.

Az iPhone 11 egész napos üzemidőt ígér, amit tapasztalataink szerint egyébként hoz is.

Az Apple két legfontosabb vetélytársa a Samsung és a Huawei, így az ő házuk táján nézelődtünk. Ami a koreaiakat illeti, ők csillagos ötöst kapnak a házi feladatra. A Samsung ugyanis számszerű becsléseket nyújt az internetezésre használható időről Wi-Fin és LTE-n egyaránt, valamint a videózásról, a hanghívásokról, és a hanglejátszásról is. Ráadásul nem csak a zászlóshajónak tekinthető S20-családnál, de még az olyan olcsóbb modelleknél is, mint az A71. A Huawei viszont másként oldja meg a dolgot. Nem a többi készülékére mutogat ugyan, mint az Apple, de nem is ereszti bő lére a tájékoztatást: az egyes telefonok adatlapján csak a telepek mAh-ban kifejezett kapacitását találjuk meg, amiből egy mezei vásárló azért helyből nem sok következtetést tud levonni.

Eddig tehát 1-1, ezért kénytelenek vagyunk ellenőrizni még egy harmadik gyártót is. A mérleg nyelveként a szintén hatalmas népszerűségnek örvendő Xiaomit választottuk ki. Az ő hivatalos adatlapjaiknál azt látni, hogy ugyanazt a módszert követik, mint a Huawei, azaz csak mAh-értékekről számolnak be.

Elmondható tehát, hogy a techvilág nagy játékosai többnyire nem törik magukat, hogy akár csak megközelítő értékeket kínáljanak nekünk arról, hogy mennyit is bír a kinézett mobil. Ha kicsit belegondolunk, akkor persze nem nehéz megfejteni ennek az okát. Egy okostelefon használati ideje ugyanis ezernyi tényezőtől függ, például a fényerőtől, a futtatott alkalmazásoktól, a rendszerbeállításoktól, de még a külső hőmérséklettől is. A közösségi média korában pedig egy-egy céget könnyedén pellengérre állíthatnak hamisnak vélt állításaiért, így a legtöbben inkább bölcsen passzolják az üzemidő megtippelését.

Fotó: Mateusz Dach

Az Apple esetében akár még érthetőbb is lenne az efféle óvatoskodás, hiszen kevés kattintásvonzóbb téma van annál, hogy a cupertinóiak valamit már megint eltitkoltak, vagy elrontottak (kérdezzétek csak az Unbox Therapyt). Ugyanakkor az a semmibe vezető kanossza-járás, amire az összehasonlító adatlapok érdeklődőbb olvasóit kényszerítik, már-már kimeríti a szívatás kategóriáját.

A címben szereplő kérdésre így nem igazán adható más válasz, mint az, hogy igen, az Apple trükközik az üzemidő leírásánál. Hazudni ugyan nem hazudnak, de mégsem nyújtanak korrekt tájékoztatást. Ez pedig azért szomorú, mert akár annyival is letudhatnák a dolgot, mint azok a vetélytársak, akik csak a mAh értéket adják meg. Csüggedni persze nem kell, hiszen az átfogó tájékozódáshoz az interneten számtalan szöveges és videós tesztet találunk bármelyik iPhone üzemidejéről, csak hát szerencsésebb lenne, ha legalább az alapvető információkért nem kéne külső oldalakat látogatnunk.

Mi azonban még ennél is jobban örülnénk annak, ha ti mondanátok el a véleményetek, így most jöjjön egy szavazás:

[yop_poll id=”2″]

Borítókép: Tyler Lastovich/Unsplash

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent az iOS 16

Anikó

Az iPhone XR-re hajazhat az új SE

Anikó

Végre visszatért a töltöttség százalékos kijelzése az iPhone-okon, de miért így?!

Anikó