IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Canon EOS R5 lesz az év legnagyobb dobása?

A napokban a Canon megerősített pár pletykát legújabb kamerájával kapcsolatban, amire nagyjából leesett az állunk. Ha nem derül ki komolyabb hátulütője, az EOS R5 letarolhatja a videós piacot. A terméket eredetileg az NAB-n mutatták volna be a nagyközönségnek, ám mivel az egyik legnagyobb tech show a többi rendezvény sorsára jutott, maradt az internetes leleplezés.

A Canon az utóbbi években adós maradt az olyan átütő termékekkel, amikkel korábban forradalmat indított. Hiába a gyönyörű színek, a márka kitartó hívei mostanában azt láthatták, hogy a versenytársak kezdenek elmenni. Ha videózásról volt szó, mindenki előbb gondolt a Sony-ra, elsősorban a megannyi specifikáció miatt. Az EOS R egész jót futott YouTuber berkekben, de azért nem mondhatjuk róla, hogy úgy megrengette volna a videós világot, mint anno az 5D Mark II. Na de most…

Az EOS R5 névre keresztelt legújabb MILC videós specifikációi egyelőre mindenki állát a földre ejtik. Ha csak önmagában annyit mondanék, hogy 8k-ban vesz fel 30fps-ig, és 4k-ban 120fps-ig a teljes szenzoron mindenféle crop nélkül, az már önmagában kifejezetten durva lenne. De mindezt belső rögzítéssel tudja RAW-ban vagy 4:2:2 10-bites C-Logban, míg külső rögzítővel 4k 60fps-t vehetünk fel. Ezt az eszméletlen mennyiségű adatot elvileg két kártyára vehetjük fel, CFexpress és SD UHS-II foglalatot kap majd.

Ami a fentiek mellett még tovább fokozza a teljesítményt, hogy a hírek szerint a legnagyobb felbontásban is működni fog a dual pixel autofocus és a képstabilizálás is. Az AF-t pedig az állati irányba okosították: képes felismerni kutyákat, macskákat és madarakat is szempár, arc vagy akár a teste alapján. Akit a fotós tulajdonságok érdekelnek: egyelőre azt tudjuk, hogy a mechanikus zárral 12 fotót lesz képes lőni másodpercenként, míg az elektromos zárral 20-at.

Az EOS R5 természetesen elsősorban az RF objektívekre lett tervezve, de kapható hozzá RF-EF átalakító is. Ami jó hír, mert egy komolyabb RF objektív készlet nem kifejezetten az olcsó kategóriába sorolandó…

Egy ekkora bejelentés után természetesen mindenki rendkívül kíváncsi a további részletekre. Nem tudjuk például, hogy:

  • Ilyen teljesítmény mellett mekkora lesz a maximális felvételi idő?
  • Mennyire melegszik majd a gép, használható lesz egész napos munkákra?
  • Lehet-e majd egyszerre mindkét kártyára írni, esetleg csak a CFexpress tudja majd a maxot?
  • Mennyibe kerül majd?
  • Mikor jelenik meg hivatalosan?

Az utolsó két kérdésre több találgatás is született. Az árra a Canon a pletykák szerint 4 ezer alatti összeget ígér, ezért többen a 3500 USD mágikus számot látják, ami elképesztően jó ár/érték arány lenne, és valószínűleg az év slágertermékévé tehetné a piacon. A hivatalos megjelenés dátuma alapvetően közel kéne legyen, de a mai viszonyok között nehéz megtippelni, hogy mikor rukkolnak elő vele. Azt meg még annál is nehezebb, hogy mikor jut el itthon is a polcokra.

Forrás: Canon