IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

iPhone volt a fa alatt? Ezt érdemes tudnod!

Egy kis összefoglalóval szolgálunk az almás tábor újoncainak, hogy könnyebb legyen átlátni az ismeretlen terepet.

Az iPhone kapcsán ugyan az egyszerűséget és a könnyű használatot szokás fő előnyként emlegetni, de azért itt sem feltétlenül magától értetődő minden, pláne, ha az ember Androidról érkezett, vagy ha nem igazán konyít a tech kütyükhöz. Az ünnepi uborkaszezont kihasználva ezért visszatérünk kicsit az alapokhoz egy gyorstalpaló keretében. Mivel az Apple eszközök beállítási folyamata kielégítően elmagyarázza a lépéseket, illetve még külön weboldal is részletezi a teendőket, mi most nem erre koncentrálunk, hanem egy általános képet nyújtunk az almás „térfélről”.

Egy ID mindenek felett

Forrás: Apple

Az Apple világában semmire sem mész Apple ID nélkül, ami a személyre szóló almás azonosítód. Ehhez az email-alapú felhasználói névhez fognak kapcsolódni az eszközeid, a mentett jelszavaid, a készülékeiden tárolt adataid (kontaktok, jegyzetek, játékmentések, stb.), a vásárlásaid és az előfizetéseid. Apple ID-t ezen az oldalon akár a neten keresztül is regisztrálhatsz magadnak, de bekapcsoláskor közvetlenül az iPhone-on is elvégezheted a létfontosságú beavatási szertartást.

Az Apple ID-vel kapcsolatos beállításokra ugyanez igaz, mivel ezeket az eszközökön kívül az appleid.apple.com-on is elérhetjük. Itt egy helyen látjuk az alapvető személyes adatainkat, a fiókunkhoz kapcsolt kütyüket, a családi megosztásba bevont felhasználókat, illetve a biztonsági beállításainkat. S ha már biztonság: az iPhone-on mindenképp érdemes jelkódot, majd ujjlenyomatot vagy arcazonosítást beállítanunk. Ez ugyanis nem csak puszta védelem, hanem például a jelszavak rendszerszintű mentésének feltétele is. Magához az Apple ID-hoz pedig erősen ajánlott kétlépcsős azonosítást használnunk, ami nagyban megnehezíti a fiókunk feltörését.

Szilárd alap a felhőben

Az iCloud funkcióinak asztali nézete.

Az Apple felhőszolgáltatása az iCloud, melynek 5GB-os ingyen tárhelye kéz a kézben jár az Apple ID-vel, tehát aki azonosítót regisztrál, az kap iCloud-ot is. Az 5GB elsőre (na jó, másodikra is) ugyan kicsinek hangzik, de a legfontosabb dolgokra így is elég: tárolja a kontaktjainkat, jegyzeteinket, játékmentéseinket, naptárunkat, emlékeztetőinket, hangjegyzeteinket, jelszavainkat, fizetési adatainkat, iWork-dokumentumainkat, stb. Magyarul egy készülékcsere, vagy másodlagos eszköz beszerzésekor ezek ott lesznek nekünk akkor is, ha nem biztonsági mentésből indítunk.

A biztonsági mentés azonban nem mindig igényel 2-3 GB-nál több helyet, szerencsés esetben akár ezt is bepréselhetjük az ingyenes csomagba. Később, az új készülék beállításakor így csak ki kell majd választanunk a mentést, és a betöltés végén mindent ugyanúgy kapunk vissza, mint az előző eszközön. Az iCloud másik nagy trükkje a fotószinkronizálás, amivel automatikusan tárolja és bárhol elérhetővé teszi a galériánkat, ez viszont hamar megtölti az alap tárhelyet ( a bővítésről lásd a szolgáltatásokat leíró részt). Az iCloudunk szintén elérhető külön weboldalról, vagy asztali kliensből, akár Windowson is.

Hol a helyem a dolgok rendszerében?

Forrás: Business Insider

Az évek során az Apple többnyire sikerrel oldotta meg, hogy a termékei (iPad, Mac, Macbook, Watch, AirPods) képesek legyenek együttműködni, illetve kiegészíteni egymást, ezt nevezzük ökoszisztémának. Ennek előnyeiről és röghöz kötő megszokásáról külön cikkeket is publikáltunk, itt és most legyen elég annyi, hogy az iPhone központi, de nem nélkülözhetetlen eleme ennek a rendszernek.

Egy Mac és egy iPad például a telefon nélkül is remek társak lehetnek, de korlátozott funkciókkal még az Apple Watchot és az AirPods-füleseket is használhatjuk az iPhone kihagyásával. Ennek ellenére a mobil mégis fontos, hiszen az óra és az AirPods is sokkal hatékonyabb vele, továbbá egyfajta kapcsot képez, mint a legkisebb hordozható eszköz, amin az Apple összes szolgáltatása használható.

Mit adnak nekünk a cupertinóiak?

Forrás: Apple

Egy iPhone-nal több hasznos jóság is előre telepítve érkezik, vagy ingyenesen elérhető. Az egyik ilyen az Apple Pay, azaz a cupertinóiak saját fizetési megoldása. Ezt már idehaza is egy sor bank támogatja, segítségével nem szükséges többé a kártyánk után kotorásznunk. Az Apple Pay beállításáról itt olvashatsz.

A másik hasznos bónusz az iWork-alkalmazáscsomag. Ez egy szövegszerkesztőt (Pages), egy táblázatkezelőt (Numbers), valamint egy prezentációkészítőt (Keynote) tartalmaz. Ugyan egyikük sem olyan profi, mint a Microsoft szoftverei, az alapvető feladatokhoz viszont bőven elegendők, kezelőfelületük pedig kifejezetten mobilbarát. További előny, hogy az iCloud automatikusan menti a dokumentumainkat, így azokat akár egy windowsos gépről, böngészőben is tovább  szerkeszthetjük.

Az Apple viszont nem áll meg ennyinél, az iPhone-hoz ingyenes zeneszerkesztőt (GarageBand) és videós szoftvert (iMovie) is kapunk, melyekkel alaposan kiélhetjük a kreativitásunkat. Az előre telepített programok közül említést érdemel még a Clips is, ami egy közösségi médiára és mobilokra optimalizált videós alkalmazás, telis-tele effektekkel, filterekkel, matricákkal.

Fizetnék még! Mi van raktáron?

Forrás: Apple

Az ingyenes appok ugyan jópofák, de az almás világ csak akkor nyílik ki előttünk teljesen, ha hónapról hónapra zsebbe nyúlunk az előfizetéses szolgáltatások kedvéért. Az Apple Magyarországon jelenleg 4 ilyen portékát kínál: az iCloud felhőtárhelyet, az Apple Music zenestreaming platformot, az Apple TV+ streaming platformot, valamint az Apple Arcade játékkollekciót.

Az iCloud tárhelyek havi 299 forinttól indulnak, amiért 50 GB-ot kapunk, a plafont a 2TB-os opció jelenti havi 2990 forintért. Az Apple Music a Spotify legnagyobb riválisa havi 1490 forintért, almás eszközökön elsősorban a gördülékenyebb integráció miatt lehet érdemes megfontolni. Az Apple TV+ 1890 forintba kerül havonta, jelenleg néhány tucat sorozat és film található rajta, kivétel nélkül magyar felirattal. Az Apple Arcade szintén havi 1890 forint, ezért több mint száz prémium játék között válogathatunk.

…és az apró

Egyetlen cikk természetesen kevés ahhoz, hogy az iPhone összes velejáróját részletezzük, ezért itt a végén ömlesztve teszünk említést néhány kevésbé hangsúlyos elemről. Az egyik ilyen “apróság” az Egészség app, amely az eszközeinkről (pl.Apple Watch, vagy az azt támogató egyéb kiegészítők) és alkalmazásokból gyűjti egyetlen helyen például az edzési adatainkat, de akár orvosi azonosítót és létrehozhatunk vele. Hasonló “gyűjtögető” a Game Center, ami a játékokban elért eredményeinket listázza, opcionálisan barátok hozzáadásával. Vétek lenne kihagyni a Könyvek alkalmazást, amiben az e-könyveknek és egyéb olvasnivalóknak hódolhatunk, az Apple saját áruházából akár közvetlenül beszerezve azokat.

Az iPhone másik jópofa adaléka a Parancsok alkalmazás, amivel elképesztő automatizálási folyamatokat programozhatunk, akár még az ikonjaink lecserélésére is használva. S ha már testreszabás, az almás mobilon újdonságnak számítanak a szabadon elhelyezhető widgetek is, mivel ezek csak ősszel kerültek be az iPhone repertoárjába. Végezetül pedig ott van még a Mérés app is, ami elméletileg a virtuális valóság segítségével képes kiváltani a mérőszalagot, de azért nem tanácsos komolyabb munkákat rábízni.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó