IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Most a Pomodorón a fókusz

A home office időszak ismételt bedurranásával megint meg kell küzdenünk az otthoni munkavégzés minden kihívásával.

Van, akinek a világ legegyszerűbb feladata otthon a fotelban hátradőlve 110%-ot teljesíteni, mások viszont keményen el tudnak veszni a munka – család – streamelhető tartalmak Bermuda-háromszögében. Ha még a mosogatás (utálat szerint helyettesíthető bármely házimunkával) is csábítóbbnak tűnik, mint az otthoni munka, lehet érdemes a hatékonyságod fokozó trükköket bevetni. Ilyen a Pomodoro is.

A módszer elnevezése még az őskorból eredeztethető: mielőtt még mindenki az okostelefonján stopperolt volna, léteztek egyfajta konyhai időzítők. Vicces kis figurák, műanyag paradicsomok, tojások, bármi, amit tekergetni lehetett. A Pomodoro technika Francisco Cirillo fejéből pattant ki még a 80-as években. A pomodoro pedig olaszul paradicsomot jelent, így míly’ meglepő, a paradicsom formájú időzítóről kapta a nevét.

pomodoro-modszer-cilus - Panda Egyetem
Forrás: Panda Egyetem

A technika lényeg annyi, hogy váltogatod a munkával és “pihenéssel” töltött rövid időszakokat. Kezdők számára talán leghatékonyabb a 25 és 5 perces felosztás. 25 perc produktivitás, 5 perc pihi. Ismételd 4x, majd tarts egy hosszabb szünetet. Ahogy egyre jobban belejössz, úgy játszhatsz a szakaszok elnyújtásával.

Pro tip: Ne próbáld az egész napot teletömi pomodorókkal, ez igen hamar kiégéshez vezet. Amikor úgy ítéled meg, hogy alapvetően hatékonyabban tudsz dolgozni (például délelőtt), vesd be a technikát, majd a nap további részét inkább olyan feladatokkal töltsd meg, melyek nem igényelnek 100%-os fókuszálást.

Pomodoro appok

Mondhatnánk, hogy nincs semmi extrája ezeknek az appoknak, de ez így nem lenne igaz. Tölds le őket, állítsd be, hány paradicsomot szeretnél “elfogyasztani” aznap és már indulhatnak is a sessionök. Előnye az eredeti, rusztikus műanyag időzítővel szemben, hogy itt bármikor tarthatsz szünetet.

PomoDone

あらゆるOSに対応し色々なアプリと連携できるポモドーロタイマーアプリのPomoDone
Forrás: Virtualiment

Profi ingyenes megoldás, mely több mint egy egyszerű időzítő és még a legismertebb task manager appokkal is integrálható, úgy mint az Asana, Evernote és Trello.

Focus Keeper

Focus Keeper Pro: Focus Keeper Pro review: An app that stops your mind from  wandering while working on important tasks - The Economic Times
Forrás: Economic Timess

Egyszerű, jól néz ki és teszi a dolgát. Testreszabható hangjelzésekkel, Today fülhöz adható widgettel és egyedi hosszúságú sessionökkel “támad” az alkalmazás. Még egyedileg emlékeztetőt is állíthatsz be, hogy ne felejts el nekifogni az aznapi teendőknek. Mindezt egyszeri 699 Ft-ért.

Be Focused Pro

Image result for be focused pro
Forrás: Be Focused Pro

Kategóriájának egyik legjobb alkalmazása, elérhető macOS-re és iOS-re is, melyben különböző feladatokhoz különböző pomodorókat adhatsz hozzá. Az alkalmazás számtalan testreszabható lehetőséget tartalmaz, mely segít rendezni a munkád havi 1790 Ft-ért

Forest

Forest: stay focused, be present - Chrome Web Store
Forrás: Forest

Védd a fákat, egyél paradicsomot. A Forest appal nem csak fókuszált maradhatsz, de segíthetsz fákat is ültetni szerte a világon. Nagyon egyszerű, indítsd el az időzítőt (10-től 120 perces intervallumon) és ne piszáld a telefonod. Minden sikeresen teljesített kör után életben marad a kis fád és még virtuális pontokat is kapsz, melyeket valódi fák ültetésére válthatsz be.

Borítókép: Vivaldi

Kapcsolódó cikkeink

Már letölthető a macOS Ventura

Anikó

Megjelent az iOS 16

Anikó

Jöhet a macOS Ventura régebbi Macekre is

Anikó