IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Szombaton az Android főnöke, Hiroshi Lockheimer azzal vádolta meg az Apple-t, hogy a csoportnyomást és a megfélemlítést eszközeként használja a termékek eladására, miután a Wall Street Journal beszámolója feltárta, hogy az amerikai tizenévesek az Apple iMessage-ét társadalmi státuszszimbólummá tették, ami kizárja az Android-felhasználókat.

Lockheimer most kissé kevésbé durva álláspontot képvisel: a Google vezetője hétfőn azt mondta, hogy nem kérik az Apple-t, hogy tegye elérhetővé az iMessage-et Androidon. Arra kérik az Apple-t, hogy támogassa a modern üzenetküldés ipari szabványát (RCS) az iMessage-ben, ahogyan a régebbi SMS/MMS szabványokat is támogatja.

Azzal, hogy az Apple nem építi be az RCS-t, hátráltatja az iparágat és hátráltatja a felhasználói élményt nemcsak az Android felhasználók, hanem a saját ügyfeleik számára is.
Hiroshi Lockheimer, az Android főnöke

Ez még mindig nagy vád, de visszarántja a beszélgetést a már megszokott területre: vajon az Apple elfogadja-e a Google olajágát, hogy az iMessage kompatibilisebbé váljon az Androiddal, vagy továbbra is a korlátozást használja majd arra, hogy több iPhone-t adjon el?

Ami a korlátozást illeti, az Apple motivációját illetően nem sok kérdés merül fel. Az Epic kontra Apple pernek köszönhetően a világ most már láthatta az Apple vezetői közötti bizalmas e-maileket, amelyekből kiderül, hogy a vállalat szándékosan visszatartja az iMessage-et. 

Aggódom, hogy az iMessage Androidon egyszerűen csak arra szolgálna, hogy elhárítsunk egy akadályt az elől, hogy az iPhone-os családok Androidos telefont adjanak a gyerekeiknek. Úgy gondolom, hogy el kell érnünk, hogy az Androidos ügyfelek használják az Apple-termékeket, és függjenek tőlük.
Tim Cook

„Joz és én úgy gondoljuk, hogy az iMessage Androidra való átköltöztetése inkább árt nekünk, mint használ, ez az e-mail jól illusztrálja, hogy miért” – írta Phil Schiller, az Apple vezetője 2016 márciusában, továbbítva a Beats Music társalapítójának, Ian Rogersnek egy e-mailt, amelyben arról írt, hogy rengeteg üzenetet hagyott ki a barátaitól és a családjától, miután Android telefonra váltott.

Forrás: Android Central

Az már kevésbé világos, hogy az RCS, az SMS következő generációs helyettesítője, amelyet a Google támogat, és amely az iMessage-hez hasonló népszerű funkciókat tartalmaz, meggyőző okot szolgáltat-e az Apple számára a csatlakozásra. Valószínűleg ezért a Google egy kis saját csoportos nyomást gyakorol.

A Verge megkérdezte az Apple-t, hogy szó szerint évekig nem kommentálta az RCS-t. Azt az erkölcsi érvet is felhozták, hogy egy olyan vállalatnak, amely azt állítja, hogy a magánélet emberi jog, kötelessége, hogy a titkosított üzenetküldést a világnak is elérhetővé tegye, nem csak a saját ügyfeleinek, és írtunk arról a személyes nyomorúságról, amit az Apple tétlenségével kapcsolatban okozott.

De talán most, hogy az Apple alapvetően egy háromtrillió dolláros vállalat, és rengeteg szabályozói ellenőrzés alatt áll, és a szennyesét, e-mailek formájában, a világ elé tárták, az iMessage Androidra vagy az RCS iMessage-re való átvitele az a fajta apró engedmény, amit az Apple valóban megtehet.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó