IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Teljesítménymanipuláláson kapták a Samsungot

A Samsung a legújabb okostelefon-gyártó, akit azon kaptak, hogy van egy rakat alkalmazás, melyek teljesítményét az operációs rendszer automatikusan lefojtja. Persze a benchmarking-alkalmazások nem szerepelnek a listán...

Amint arról az Android Authority beszámolt, koreai Twitter-felhasználók összeállítottak egy listát 10 000 olyan alkalmazásról, amelyeket a Samsung játékoptimalizáló szolgáltatása által előírt “teljesítménykorlátozás” alá tartozónak jelöltek. Ám annak ellenére, hogy látszólag a játékokhoz kapcsolódik, az érintett alkalmazások listáján többek között Microsoft Office alkalmazások, Netflix, Google Keep, TikTok is szerepelnek.

Forrás: AppleInsider

Ezen a listán szerepeltek bizonyos Samsung-alkalmazások is, például a Samsung Cloud, sőt, még a Samsung telefonokra előre betöltött alapértelmezett telefonhívó is.

Figyelemre méltó, hogy az olyan benchmark alkalmazások, mint a GeekBench 5 és az Antutu nem lettek lekorlátozva.

Egy koreai YouTuber tesztjében a készítő átnevezett egy egyébként nem érintett alkalmazást olyanra, amely a teljesítménykorlátozással érintettként szerepel. A benchmark az átnevezett alkalmazásnál sokkal alacsonyabb teljesítményértéket regisztrált.

Az ő tesztjében a Wild Life Extreme változatlanul hagyott alkalmazása 2618 pontot ért el, míg az optimalizálandó listán szereplő alkalmazásnak megfelelő, hamisított csomagnévvel ellátott alkalmazás 56%-kal rosszabb, 1141 pontot ért el.

Forrás: Twitter

Az interneten persze egyből párhuzamot vontak a Volkswagen károsanyag-kibocsátási botrányával, ahol a német autógyártó szándékosan úgy programozta a károsanyag-kibocsátás szabályozóit, hogy azok csak a tesztek alkalmával aktiválódjanak. Állítólag a Samsung alelnöke, Lee Jae-yong már vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Két eshetőséggel kell számolni: egy – a vállalat arra használhatta a listát, hogy a világ legnépszerűbb alkalmazásainál alacsonyan tartsa az akkumulátor merülését, és marketingcélokból mesterségesen manipulálta a felhasználók és saját maga által végzett akkumulátor-üzemidő teszteket. Kettő – a Samsung megpróbálhatja kijátszani a benchmarking teszteket is, és nem minden alkalmazás számára egyformán biztosítja ugyanazt a sebességet.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Galaxy S22 széria telefonjaira, valamint a Galaxy S20 FE és a Galaxy S10e készülékekre nem telepítették a teljesítménykorlátozást – figyelte meg az Android Authority. A rivális okostelefon-gyártó OnePlus korábban már lebukott azzal, hogy olyan alkalmazásokat „optimalizált”. 

Borítókép: AndroidAuthority

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung ismét az Apple új készülékén élcelődik

Anikó

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Lesz valaha összehajtható iPhone?

Anikó