IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Muszáj lesz az Apple-nek is felzárkóznia az RCS-hez

A Google SVP-je, Hiroshi Lockheimer egy tweetben felszólította az Apple-t, hogy támogassa az RCS-t, a következő generációs üzenet-szabványt, amely az SMS-t hivatott kiszorítani. 

Felajánlott egy nyílt meghívást azoknak az embereknek, akik ezt helyre tudják hozni, és azt mondta, hogy „azért vagyunk itt, hogy segítsünk”. Fordítás: az „emberek” az Apple, a „mi” pedig a Google, aki segít az Apple-nek az új szabvány bevezetésében.

Az RCS végre kezd teret nyerni világszerte. Legnagyobb bajnoka a Google, amely végül minden más megoldás kipróbálása után rászánta magát, hogy az Android telefonok alapértelmezett szövegküldési megoldásaként használja. Az RCS messze nem tökéletes, de egyértelműen jobb, mint az SMS – de persze alacsonyan van a mérce. Miután az amerikai szolgáltatókkal megállapodtak, hogy a következő egy évben elkötelezik magukat a szabvány mellett, a Google új célpontot tűzött ki maga elé az evangelizáláshoz: Az Apple.

Az Apple több éve nem nyilatkozott még azzal kapcsolatban, hogy kívánja-e támogatni az RCS-t az iPhone-on, de nem tűnik valószínűnek, hogy az RCS a közeljövőben érkezik az iOS-re.

Az RCS hosszú, tekervényes (és befejezetlen) utat járt be ahhoz, hogy az Android alapértelmezett szöveges üzenetküldési élményévé váljon. 2021 márciusától kezdve a Google elkezdett megállapodásokat kötni az amerikai szolgáltatókkal, hogy rávegye őket arra, hogy a hálózatukon értékesített összes Android-telefonon alapértelmezettként a Google Android Messages alkalmazást használják. 

Ez a T-Mobile-lal kötött nagyszabású megállapodással kezdődött, amelyet később kisebb megállapodások követtek az AT&T-vel és a Verizonnal. Amint mindezek a megállapodások megvalósulnak, az egymásnak SMS-t küldő Android-felhasználók átállnak az RCS-re, amely támogatja a gépelési mutatókat, a jobb csoportos csevegéseket és a nagyobb multimédiás üzeneteket.

Forrás: Android Central

Fontos, hogy az RCS az Android Messagesben támogatja a végponttól-végpontig titkosítást az egyszemélyes csevegésekhez is. Ez azt jelenti, hogy az egymásnak SMS-t küldő Android-felhasználóknak magasabb szintű adatvédelem és biztonság lesz, csak úgy, mint amikor iPhone-felhasználóknak írnak – és fordítva. A Syniverse SMS-vállalatot nemrégiben ért hackelés csak a legújabb példa arra, hogy miért fontos a titkosítás az üzenetküldésben – különösen az alapértelmezettek esetében.

Az RCS-nek azonban megvannak a maga problémái. Az iMessage-hez hasonlóan előfordulhat, hogy telefonváltáskor az üzenetek elvesznek. Ez is egy olyan szabvány, amelyet a Google támogat, de elméletileg a szolgáltatók világszerte elfogadják. A Google-hoz való kötődés sokak szemében rányomta bélyegét az RCS-re.

Ennek ellenére elkerülhetetlennek tűnik, hogy az RCS előbb-utóbb felváltja az SMS-t – de csak akkor, ha az Apple úgy dönt, hogy támogatja. Ahogy egyre több szolgáltató fogadja el, és ahogy egyre több felhasználó ismeri fel, hogy az SMS eleve kevésbé biztonságos, az Apple elég nyomást érezhet az RCS elfogadására. Eddig azonban ennek semmi jelét nem mutatta.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó