IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Már letölthető a macOS Ventura

A macOS Ventura teljesen új szintre emeli a Mac-élményt olyan funkciókkal, mint a Continuity Camera (Folytonossági kamera), mely lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy zökkenőmentesen dolgozzanak keresztül-kasul az Apple eszközeiken, vagy a Stage Manager (Porondmester), mely segít a felhasználóknak, hogy koncentráltak maradjanak, és könnyen tudjanak váltani a feladatok között. 

A Safari a jelszavak nélküli jövőbe vezet be a Passkey-ekkel (Jelkulcsokkal), és nagyobb frissítések érkeznek az olyan népszerű alkalmazásokhoz is, mint a Mail és az Üzenetek.

A Continuity Camera segítségével a Mac-felhasználók kihasználhatják az iPhone erőteljes kamerarendszerét, hogy úttörő webkamera-élményben lehessen részük. Ha az iPhone a közelben van, a Mac automatikusan felismeri és használja az iPhone kameráját, hogy olyan új képességeket szabadítson fel, amelyek korábban soha nem voltak lehetségesek webkamerán, és a nagyobb rugalmasság érdekében még vezeték nélkül is működik. 

Forrás: Apple

A Desk View (Íróasztal nézet) az iPhone ultraszéles kameráját használja, hogy egyszerre mutassa a felhasználó arcát és az íróasztalának felülnézetét – kiválóan alkalmas barkácsvideókhoz, gyakorlati bemutatókhoz és még sok máshoz. A Continuity Camera olyan innovatív funkciókat is kínál, mint a Center Stage (Rivaldafény), a Portré mód és az új Studio Light (Stúdiófány) – egy olyan effekt, amely gyönyörűen megvilágítja a felhasználó arcát, miközben a hátteret elhalványítja.

A Handoff (na, ennek kivételesen nincs magyar neve) mostantól a FaceTime-ban is megjelenik, így a felhasználók egy Apple-eszközön FaceTime-hívást indíthatnak, és zökkenőmentesen átirányíthatják a hívást egy másik, közelben lévő Apple-eszközre. 

A Continuity Camera remekül működik a macOS videokonferencia-alkalmazásokkal, köztük a FaceTime, a Zoom, a Webex és más alkalmazásokkal.

Forrás: Apple

A Stage Manager automatikusan rendszerezi az alkalmazásokat és ablakokat, hogy a felhasználók az adott feladatra koncentrálhassanak, és mégis mindent egy pillantással láthassanak. Amikor a felhasználók a Vezérlőközpontból bekapcsolják a Stage Manager funkciót, az aktuális ablak, amelyben dolgoznak, kiemelkedően középen jelenik meg, míg a többi ablak a bal oldalon, így könnyen válthatnak a feladatok között. 

Az ideális munkaterület kialakítása érdekében a felhasználók ablak- vagy alkalmazáscsoportokat hozhatnak létre, amikor bizonyos feladatokon vagy projekteken dolgoznak. A Stage Manager a macOS ablakkezelő eszközeivel, köztük a Mission Controllal és a Spaces funkcióval is együttműködik, és a felhasználók egyetlen kattintással könnyedén elérhetik az asztalukat.

A Safari a jelszó nélküli jövőt vezeti be a jelszókulcsokkal – egy új bejelentkezési módszerrel, amely még biztonságosabbá teszi a böngészést a Safariban. A jelszókulcsok biztonságosabbak, könnyen használhatók és a jelszavak helyettesítésére szolgálnak. Amikor a felhasználók jelszót hoznak létre, egy egyedi digitális kulcs jön létre, amely az eszközön marad, és soha nem tárolódik webkiszolgálón, így a hackerek nem tudják kiszivárogtatni, vagy kicsalni a felhasználóktól azokat. 

Forrás: Apple

A Jelkulcsok segítségével a felhasználók könnyen és biztonságosan bejelentkezhetnek a Touch ID vagy Face ID biometrikus ellenőrzéssel, a Jelkulcsok pedig biztonságosan, end-to-end titkosítással szinkronizálódnak az iCloud Keychain segítségével, így az összes Apple-eszközön, így Macen, iPhone-on és iPaden is elérhetőek. A Jelkulcsok az alkalmazásokban és a weben is működnek, és a felhasználók akár nem Apple-eszközökön lévő webhelyekre vagy alkalmazásokra is bejelentkezhetnek az iPhone-jukkal. 

A megosztott lapcsoportok a Safariban hatékony megoldást kínálnak a másokkal való együttműködésre a weben. A felhasználók könnyedén megoszthatják a weboldalakat családtagjaikkal, barátaikkal és kollégáikkal, és élőben láthatják, hogy mások milyen lapokat nézegetnek. A felhasználók egy megosztott kezdőlapon könyvjelzők listáját is összeállíthatják, hogy segítsenek bármilyen csoportos projekt elindításában – legyen szó akár egy családi nyaralás megtervezéséről vagy egy kutatási dolgozat elkészítéséről -, és a felhasználók akár egy Üzentek-beszélgetést vagy FaceTime-hívást is indíthatnak a csoport minden tagjával, közvetlenül a Safariból.

A Mail lehetővé teszi a felhasználók számára az üzenetek ütemezését, az üzenet kézbesítésének törlését, mielőtt az elérné a címzett postaládáját, toábbá linkek hozzáadását is a jobb tartalomelőnézethez. A Mail azt is képes észlelni, ha hiányoznak az olyan elemek, mint például egy melléklet vagy egy cc-zendő címzett, és emlékezteti a feladót, hogy ezeket hozzáadja. A felhasználók emlékeztetőket is beállíthatnak, hogy később visszatérjenek egy üzenetre, és automatikus javaslatokat kaphatnak az e-mailek nyomon követésére, ha válaszra várnak. 

Forrás: Apple

A Search in Mail a legmodernebb technikákat használja a pontosabb és teljesebb eredmények elérése érdekében. A felhasználók könnyen megtalálhatják, amit keresnek, amint rákattintanak a keresésre, beleértve a legutóbbi e-maileket, névjegyeket, dokumentumokat, fényképeket és egyebeket, még mielőtt elkezdenének gépelni.

Ráadásul mostantól ütemezhetik e-mailjeiket, hogy azok a tökéletes pillanatban érkezzenek meg.

A felhasználók szerkeszthetnek vagy visszavonhatnak egy nemrég elküldött üzenetet, helyreállíthatnak véletlenül törölt üzeneteket, vagy akár olvashatatlannak is jelölhetnek egy üzenetet, ha nem tudnak az adott pillanatban válaszolni. A másokkal való együttműködés minden eddiginél egyszerűbb, mivel a felhasználóknak mostantól lehetőségük van arra, hogy az Üzenetekben megosszanak egy fájlt, és automatikusan hozzáférést biztosítsanak a beszélgetésben résztvevőknek. 

Az iCloud megosztott fotótár lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy külön fotótárat hozzanak létre és osszanak meg akár hat családtag között, így mindenki élvezheti az összes családi fotót. A felhasználók egyszerűen megoszthatják az összes meglévő fényképüket a személyes könyvtárukból vagy a dátum vagy a fényképeken szereplő személyek alapján. 

Forrás: Apple

A felhasználók intelligens javaslatokat kapnak a fotópillanatok megosztására, amelyek a könyvtárban résztvevőkre és bármely más, általuk kiválasztott személyre vonatkoznak. És minden felhasználó hozzáadhatja, törölheti, szerkesztheti vagy kedvelheti a megosztott fényképeket és videókat, amelyek megjelennek az egyes felhasználók Emlékek és Kiemelt fotók között, így mindenki újra átélheti a teljesebb családi pillanatokat.

A Spotlight új funkciókkal és frissített dizájnnal érkezik, amely egységesebb élményt nyújt Macen, iPhone-on és iPaden egyaránt. A felhasználók mostantól a Spotlight segítségével képeket kereshetenk a fotótárukban, a neten és a rendszerben olyan alkalmazásokban, mint az Üzenetek és a Jegyzetek. 

A fényképeket hely, emberek, jelenetek vagy tárgyak alapján is kereshetik, a Live Text pedig lehetővé teszi a képeken belüli szöveges keresést. A Spotlight a művészek, filmek, színészek, tévéműsorok, vállalkozások és sportok kategóriáinak gazdag találati listáját is tartalmazza. 

Forrás: Apple

Hogy még tovább növeljék produktivitást, a felhasználók a Spotlightból olyan műveleteket is végezhetnek, mint például egy időzítő elindítása vagy egy új dokumentum létrehozása. A Spotlight gyorskeresés támogatásával pedig a felhasználók szinte bármilyen fájl teljes méretű előnézeti képét gyorsan megtekinthetik anélkül, hogy meg kellene nyitniuk azt.

Az Apple Silicon ereje minden új Macet képessé tesz arra, hogy könnyedén futtasson AAA-játékokat, a macOS Ventura pedig olyan új technológiákat hoz, mint a Metal 3, amelyek teljes mértékben kihasználják a Mac hihetetlen hardverének előnyeit – gyorsabb teljesítményt, érzékenyebb játékokat és lenyűgöző grafikát eredményezve. 

Borítókép: Apple

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó