IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Elérhető az iPadOS 16

Az iPadOS 16 még tovább növeli az iPad sokoldalúságát, új módokat vezet be az üzeneteken keresztüli együttműködésre, újdonságokat ad a Mailhez, az iCloud megosztott fotótárhoz, a Safariban a Jelkulcsokhoz és az új együttműködési funkciókhoz, az Időjárás alkalmazáshoz. Olyan profi funkciókat mutat be, mint a Referencia mód és a Képernyő zoom, valamint egy teljesen új multitasking élményt is elérhetővé tesz a Stage Managerrel.

Az Üzenetek új funkciói lehetővé teszik a szerkesztést, az elküldés visszavonását és a beszélgetések olvashatatlannak jelölését, ami még jobbá teszi a mindennapi üzenetküldést. Az iPadOS 16 segítségével a felhasználók meghívhatják barátaikat és családtagjaikat a SharePlay-re az Üzeneteken keresztül, és szinkronban élvezhetik a közös tevékenységet – például egy filmet, tévéműsort, edzést vagy játékot -, miközben az Üzenetek alkalmazásban beszélgetnek.

Forrás: Apple

Emellett az új együttműködési funkcióknak köszönhetően a másokkal való közös munka gyors és zökkenőmentes. Amikor a felhasználók az Üzeneteken keresztül meghívót küldenek együttműködésre, a beszélgetésben mindenki automatikusan hozzáadódik a dokumentumhoz, táblázatkezelőhöz vagy projekthez, és amikor valaki szerkesztést végez a megosztott dokumentumon, a tevékenységfrissítések megjelennek a beszélgetés tetején.

A Mailben bevezetett új eszközökkel minden eddiginél könnyebb produktívabbnak lenni. A felhasználók a Remind me funkcióval emlékeztetőket állíthatnak be, hogy később visszatérjenek egy üzenetre, automatikus javaslatokat kaphatnak egy e-mail nyomon követésére, ha nem kaptak választ, és automatikus figyelmeztetéseket kaphatnak, ha elfelejtettek egy címzettet vagy mellékletet megadni egy e-mailben. 

Forrás: Apple

A felhasználók visszavonhatják az üzenet kézbesítését, mielőtt az a címzett postaládájába kerülne, és ütemezhetik az e-mailek elküldését a megfelelő pillanatra. A keresés évek óta legnagyobb frissítésével a Mail a legmodernebb technikákat használja a relevánsabb, pontosabb és teljesebb keresési eredmények eléréséhez.

Az iCloud megosztott fotótár új módot kínál a családoknak a fényképek zökkenőmentes megosztására egy külön iCloud Fotók könyvtárral, amelyen akár hatan is együttműködhetnek, hozzájárulhatnak és élvezhetik. A felhasználók egyszerűen megoszthatják az összes meglévő fényképüket a személyes könyvtárukból, vagy a kezdeti dátum alapján, illetve a fotókon szereplő személyekről. 

És intelligens javaslatokat kapnak a fotópillanatok megosztására, amelyek a könyvtárban résztvevőkre és az általuk kiválasztott bármely más személyre vonatkoznak. Minden felhasználó hozzáadhatja, törölheti, szerkesztheti vagy kedvelheti a megosztott fényképeket és videókat, amelyek megjelennek az egyes felhasználók Emlékek és Kiemelt fotók között, így mindenki újra átélheti a teljesebb családi pillanatokat.

Forrás: Apple

A Safariban való böngészés még biztonságosabbá válik a Jelkulcsokkal, egy új generációs hitelesítő adatlappal, amelyet nem lehet hamisítani vagy kiszivárogtatni, így biztonságosabbá és egyszerűbbé válik a használata. A jelszavak helyettesítésére tervezett jelszavak a Touch ID vagy Face ID biometrikus ellenőrzést használnak, és biztonságosan szinkronizálódnak end-to-en titkosítással az iCloud kulcskarika segítségével, így az Apple-eszközökön – beleértve az iPadet, az iPhone-t és a Macet – egyaránt elérhetők.

A Safari emellett megosztott lapcsoportokat is tartalmaz, amelyekkel a webhelyek gyűjteményét megoszthatja a barátokkal és a családdal, így zökkenőmentessé válik a lapok hozzáadása és annak megtekintése, hogy mások mit néznek.

Forrás: Apple

Az iPadOS 16-ra egy későbbi frissítéssel érkező Freeform – egy hatékony, rugalmas vászonnal rendelkező termelékenységi alkalmazás – lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy helyen lássák, megosszák és együttműködjenek anélkül, hogy az elrendezések és oldalméretek miatt aggódnának, és teljes mértékben támogatja az Apple Pencilt. 

A felhasználók láthatják majd mások hozzájárulásait, miközben tartalmat adnak hozzá vagy szerkesztést végeznek, és mindezt egy valós idejű együttműködési térben. A Freeform lehetővé teszi majd a munkatársak számára, hogy gyakorlatilag bármilyen fájlt – képeket, videót, hangot, PDF-eket, dokumentumokat és webes hivatkozásokat – hozzáadjanak a vászonhoz, és soron belül, a tábla elhagyása nélkül megtekinthessék azt.

A lenyűgöző kijelző teljes kihasználására tervezett Időjárás magával ragadó animációkkal, részletes térképekkel és megérinthető előrejelzési modulokkal érkezik az iPadre. Így a felhasználók egyetlen koppintással láthatják a legfontosabb időjárási információkat, vagy térképeket böngészhetnek a csapadék, a levegőminőség és a hőmérséklet ellenőrzéséhez. A felhasználók értesítést kaphatnak arról is, ha a területükön súlyos időjárási riasztást adtak ki, vagy egy színkódolt skála segítségével ellenőrizhetik a levegő minőségét.

Forrás: Apple

A felhasználók megérinthetik és lenyomva tarthatják egy kép témáját, hogy kiemeljék azt a háttérből, és elhelyezzék az olyan alkalmazásokban, mint az Üzenetek. A Visual Look Up a madarak, rovarok és szobrok felismerésével is bővül, így a felhasználók gyorsan kaphatnak információt a fényképeken látható tárgyakról és jelenetekről.

A Live Text az eszközön lévő intelligencia segítségével mostantól a rendszer egészében képes felismerni a videókban lévő szöveget, így a szöveg teljesen interaktívvá válik a szüneteltetett videóképkockákban. Egyetlen koppintással a videóra a felhasználók gyorsan másolhatnak és beilleszthetnek, lefordíthatnak, valutát konvertálhatnak és még sok minden mást is.

Az iPadOS 16 új, erőteljes funkciókat hoz, amelyek az iPad Prót a kreatív szakemberek nélkülözhetetlen eszközévé teszik. A Referencia mód lehetővé teszi, hogy a Liquid Retina XDR kijelzővel ellátott 12,9 hüvelykes iPad Pro megfeleljen a színkövetelményeknek az olyan munkafolyamatokban, mint a felülvizsgálat és jóváhagyás, a színminősítés és a kompozitálás, ahol a pontos színek és az egyenletes képminőség kritikus fontosságú.

Forrás: Apple

Az Apple által tervezett M1 és M2 chipek teljesítményére alapozva a Display Zoom lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy növeljék a pixelsűrűséget, így többet láthatnak az alkalmazásaikban, ami különösen hasznos a Stage Manager és a Split View segítségével végzett többfeladatos munka során. A Virtual Memory Swap funkcióval az iPad tárhelye az összes alkalmazás számára rendelkezésre álló memória bővítésére használható, és akár 16 gigabájtnyi memóriát biztosít a legigényesebb alkalmazások számára, így a multitasking teljesen zökkenőmentessé válik.

A Stage Manager egy teljesen új multitasking-élményt hoz, amely automatikusan rendszerezi az alkalmazásokat és az ablakokat, így gyorsan és egyszerűen lehet váltani a feladatok között. 

Az iPaden most először a felhasználók különböző méretű, egymást átfedő ablakokat hozhatnak létre egyetlen nézetben, ablakokat húzhatnak és ejthetnek oldalról, vagy alkalmazásokat nyithatnak meg a Dockból, hogy a gyorsabb és rugalmasabb multitasking érdekében alkalmazáscsoportokat hozzanak létre. 

Forrás: Apple

Az éppen kiválasztott aktav alkalmazás ablaka kiemelkedően középen jelenik meg, a többi megnyitott alkalmazás és ablak pedig a bal oldalon, az újbóli megjelenés sorrendjében helyezkedik el.

Az M1 és M2 iPad modellekhez még az idén megjelenő frissítésben a Stage Manager teljes külső kijelzőtámogatást tesz lehetővé akár 6K felbontással, így a felhasználók ideális munkaterületet rendezhetnek be, és akár négy alkalmazással dolgozhatnak egyszerre az iPaden és négy alkalmazással a külső kijelzőn.

További iPadOS 16 funkciók

  • A diktálás új élményt kínál a készüléken, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén váltsanak a hang, az érintés és a Scribble között az Apple Pencil segítségével. A felhasználók gépelhetnek a billentyűzettel vagy írhatnak a Scribble-lel, megérinthetik a szövegmezőt, mozgathatják a kurzort, és QuickType javaslatokat illeszthetnek be anélkül, hogy le kellene állítaniuk a diktálást. A diktálás automatikus írásjel- és emoji-diktálással is rendelkezik.
  • Az Otthon alkalmazás teljesen új dizájnt kap, amely megkönnyíti a navigációt, a rendszerezést, az okosotthon-kiegészítők megtekintését és egy pillantással történő vezérlését, valamint a Matter támogatást – egy új okosotthon-csatlakozási szabványt, amely lehetővé teszi a kompatibilis kiegészítők egyszerű együttműködését a különböző ökoszisztémákban, valamint nagyobb választékot és átjárhatóságot biztosít – mindezt a legmagasabb szintű biztonság fenntartása mellett.7
  • Az asztali osztályú alkalmazások új, az iPad kijelzőjére optimalizált képességeket tesznek lehetővé, így az alkalmazások új elemekkel és interakciókkal, többek között következetes visszavonással és újrakezdéssel, újratervezett inline keresés-helyettesítéssel, új dokumentummenüvel, testreszabható eszköztárakkal, valamint a fájlkiterjesztések módosításának, a mappák méretének megtekintésének lehetőségével a Fájlok menüben és még sok mással.
  • A Jegyzetek lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy rendezettebb kézzel írt jegyzeteket készítsenek a kézírás automatikus kiegyenesítésének képességével, az iCloud jelszóval zárolják a személyes jegyzeteket, képernyőfotókat adjanak hozzá a Gyors jegyzetben, és a hatékony intelligens mappákkal és szűrési lehetőségekkel még tovább fokozzák a rendszerezést.
  • A Game Center megkönnyíti a felhasználók számára, hogy barátaikkal játsszanak, vagy versenyezzenek velük az újratervezett műszerfalon keresztül, amely egy helyen mutatja a barátok játéktevékenységét és eredményeit.
  • A FaceTime Handoff lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy FaceTime-hívást indítsanak az egyik Apple-eszközükön, és zökkenőmentesen átadják azt egy másik, közelben lévő Apple-eszköznek. A másik eszközre való átváltáskor a csatlakoztatott Bluetooth-fejhallgató egyszerre vált át, így a felhasználók nem maradnak le a beszélgetésről.
  • Az új akadálymentesítési eszközök közé tartozik az élő felirat a FaceTime-ban, egy új nagyító mód, amely gazdagabb leírást nyújt a környezetről, a Hover Text, amely segít a felhasználóknak, hogy könnyebben elolvassák a beviteli mezőket, menüelemeket, gombcímkéket és más szöveget az iPaden, több mint 20 további nyelv támogatása a VoiceOver és a Beszélt tartalomban, és még sok más. 

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó