IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A hajtogatós telefonok, a Fan Edition vagy a félvezetőhiány nyírja ki a Note-ot?

Régóta ismert tény, hogy idén nem mutat be új Galaxy Note modellt a Samsung, de könnyen előfordulhat, hogy a későbbiekben sem fog már.

Tíz éves a Samsung Galaxy Note széria, ennek örömére a koreai gyártó idén nem dob piacra belőle új modellt. Amikor tavasszal először felröppentek a hírek, arra gyanakodott mindenki, hogy a pandémia okán kialakult globális félvezető hiány az oka – alkatrész nélkül elég nehéz legyártani bármit is. Az elméletet eddig senki sem tudta hitelt érdemlően cáfolni, de az, hogy új S modellt sikerült piacra dobni (és év vége felé jön majd a Fan Edition is), és a hajtogatós Z Fold széria is új taggal bővül, azért elég árulkodó jel.

Az érdekesség kedvéért lőjük ki az alkatrészhiányt, mint lehetőséget, és vizsgáljuk meg alaposabban a maradék két opciót.

Az S-verzió

Ezt az elméletet vizsgálva akár az az elsőre szélsőségesnek tűnő kérdés is felmerülhet bennünk, hogy egyáltalán miért létezik a Note? Van létjogosultsága egy külön termékcsaládnak csak azért, mert van hozzá toll? Persze barokkos túlzás lenne azt állítani, hogy csak ennyivel tudott többet nyújtani a mindenkori közönségkedvenc, ráadásul amikor a legújabb S iránti érdeklődés csökkent, a Note bejelentése egy éven belül másodszor vonta a gyártóra a vásárlók figyelmét.

Forrás: Samsung

A Note-ra sokszor lehetett úgy tekinteni, mint az aktuális évi flagshipre, amelyben kijavították az első nagy durranás (S) hibáit. Az S20 Ultra például autófókusz problémákkal küzdött, a kamera pedig úgy összességében csalódást keltően teljesített ahhoz képest, hogy milyen volt a telefon hardvere. Azután jött a Note 20 Ultra, amely sokkal jobb kamerarendszerrel érkezett, és még külcsínben rátett egy lapáttal.

Elképzelhető, hogy a Samsung levonta azt a következtetést, hogy a legtöbb embernek nincs szüksége a Note-ra, sokkal inkább lennének vevők egy javított, valamivel olcsóbb S-modellre – így születhetett meg a Fan Edition. Persze nem arról van szó, hogy aprópénzért hajították utánunk az FE-t, az azonban kétségtelen, hogy egy nagyon jól összerakott készülék volt, és igen, olcsóbb is, mint a Pro, Ultra, Max vagy a Plus modellek.

A Samsung sajnos nem osztja meg a nagyközönséggel a különböző modellekre vetített eladási számait, azonban a Google Trends jó iránymutatható lehet, ha össze akarjuk hasonlítani az S20 FE népszerűségét a Note 20-éval.

Note 20 (kék), S20 FE (piros) – USA
Note 20 (kék), S20 FE (piros) – UK
Note 20 (kék), S20 FE (piros) – Magyarország

A Google Trends grafikonjain látható, hogy az USA-ban és az Egyesült Királyságban az idő előrehaladtával egyre “trendibb” lett az S20 FE a vetélytársánál, Magyarországon pedig közel azonos népszerűségnek örvend a két készülék. Ráadásul az összevetésben csak a Fan Edition szerepel, a többi, azonos évben piacra dobott S-modellt is figyelembe véve még rosszabb lenne a Note pozíciója. Szóval a Fan Edition nyírta ki a Note-ot… Vagy mégsem?

A Z Fold verzió

Az okostelefonok evolúciójának következő mérföldköve a hajtogatható telefonok térhódítása lehet. Ki ne akarna böszme nagy kijelzőt, amit utána egy mozdulattal összecsukva zsebre lehet tenni úgy, hogy a Samsung még S-pent is ad hozzá?

A történet persze nem ennyire egyszerű, rengeteg kihívással kell még szembenézniük a gyártóknak a technológia tökéletesítése során, és amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az ilyen készülékek borzasztóan drágák.

Forrás: gadgetteen

Az irány azonban adott, és a Samsung is gőzerővel dolgozik azon, hogy hogyan tudná közelebb hozni egymáshoz az árat és az értéket. Mindenesetre ha az új Z Fold3 jó eladási mutatókat produkál (amelyeknek nem feltétlenül kell jobbnak lenniük a Note mutatóinál), akkor könnyen lehet, hogy a Fold termékcsalád lesz az új közönségkedvenc.

Egyelőre annyi biztos, hogy idén nem lesz Note, viszont ha a Fold3 csúnyán megbukik, vagy az S21 Fan Edition kelt majd csalódást az előd sikeréhez képest, könnyen lehet, hogy 2022-ben ismét Note-ot jelent a Samsung. Bárhogyan is alakul, a döntést mi, vásárlók fogjuk meghozni.

Forrás: phonearena

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung ismét az Apple új készülékén élcelődik

Anikó

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Lesz valaha összehajtható iPhone?

Anikó