IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A jövő iPhone-jai képesek lehetnek kijelezni a mérges gázokat, légminőséget és a pollent

Amikor már azt hinnénk, nem lehet tovább fokozni az telefonok okosságát, jön az Apple és újabb extrákat tolnak a készülékeikbe, amiről mondjuk egy évtizede még álmodni sem mertünk.

Korábban már írtunk arról, hogy az Apple olyan tokokat tervez, amik leesés esetén megerősödnek, hogy ne essen baja a telefonunknak. Most azonban magával az iPhone-nal és az Apple Watchcsal is nagyot terveznek lépni, ugyanis mindkét eszköz hamarosan képes lehet mérni a levegő minőségét.

A jövő iPhone-jai és órái ugyanis képesek lehetnek arra, hogy jelezzenek, ha olyan környezetben vagyunk, ahol mérgező gázok vannak, vagy túl nagy a légszennyezettség. De akkor is figyelmeztethetnek minket, ha allergiásak vagyunk valamire, és olyan helyre érkeztünk, ahol túl nagy a pollenkoncentráció.

Akármennyire is igyekszünk „modernen” élni és a csuklónkon van már a véroxigénszint-mérő, az EKG-mérő, pulzusmérő, kézmosásoktató és még számos egészségügyi funkciót is ellátó egység, a levegő tisztaságának mérésére még nincs hordozható eszközünk. És például én 26 évesen tökre jól megvagyok az EKG és véroxigénszint-mérő nélkül, de nem ártana tudnom róla, ha éppen egy olyan helyen vagyok, ahol nagyon szennyezett a levegő.

EKG mérés okosórával – Forrás: Apple

Az otthonokban már van szénmonoxidmérő és ha nagyon akarjuk, be is szerezhetünk egy hordozható eszközt, na de ki az, aki egész álló nap egy ilyennel fog rohangálni? Sajnos a legkisebb verziók sem elég kicsik ahhoz, hogy kényelmesen tudjuk magunkkal vinni.

Szerencsére az Apple úgy gondolja, hogy érdemes ezeket a lehető legjobban lekicsinyíteni, vagy egy új technológiát alkalmazni, mert ha már mindig a zsebünkben van a telefon, védjen is meg minket annyi dologtól, amennyitől csak tud.

Be is adott egy szabadalmat, amit „elektromos eszközök hordozható részecskeszenzorjának” nevezett el. A beadvány főleg azt részletezi, hogy az almás cég egy olyan eszközön dolgozik, ami a levegőből tud adatokat megállapítani.

Az Apple szabadalma – Forrás: Apple Insider

És hogy hogy működne a rendszer. Hát nem egyszerű az tény. Egy bizonyos önkeverő interferométerrel képesek lennének arra, hogy lézerfény visszaverésével állapítsák meg bizonyos tárgyak jelenlétét a levegőben. Még arra is képes lenne a technológia, hogy megmérje milyen erősen fúj éppen a szél, a sebességszenzor pedig eddig is elérhető volt, de ezzel még pontosabb lehetne.

Az Apple megoldása a levegő monitorozására 3 különböző lézerfényt használ, 3 teljes visszaverődésű lencsével, valamint releváns fényérzékelőkkel, vagy fotodiódák segítségével képes a jelek fogadására. A lézerek által kibocsátott fény a lencséken keresztül „törik” meg és a vevő érzékelő felé irányul.

Az Apple szabadalma – Forrás: Apple Insider

Az Apple szerint több rétegű alkatrészt kell elképzelnünk, az alján alapszintű érzékelők, a közepén egy emitter és egy másik érzékelő, a tetején pedig lencsék kapnak helyet. Ez azt jelenti, hogy a fényérzékelő és a fényforrás ugyanazon a helyen vannak, így a fény visszapattan a kiindulási helyre.

Így kell elképzelni a rétegződést – Forrás: Apple Insider

Ezzel módszerrel az Apple helyet is megtakarít, ugyanis nem kell meghatároznia előre a fény célpontját és az érzékelő szenzorokat messze kell elhelyeznie a sugárzótól. Ezután a rendszer felhasználja az egyes érzékelők által kibocsátott optikai teljesítmény változási adatait, annak megállapítására, hogy a részecskék keresztezték-e a lézert. A fénysugarak visszaszóródásának és visszaverődésének észlelésével ez felhasználható a levegőben lévő részecskék térfogatának meghatározására.

A rendszer egyszerre három fénysugarat bocsát ki, különböző irányokba, a fénysugár helyzetét folyamatosan beállítgatva és érzékeli a visszaverődő fény változását több konvergens helyen. A rendszer felhasználja ezeket az adatokat az áramlási sebesség és az áramlási irány meghatározására a térfogatváltozások alapján, ami segít javítani a rövid idő alatt mért részecskeszámot.

A részecskék térfogatát ezután megbecsülik a beolvasott adatok és a szélsebesség, valamint a gáz részecske koncentrációja alapján. A szabadalom feltalálói, Mehmet Mutlu, James J. Dudley, Mark T. Winkler és Wenrui Cai. Eredetileg 2019 júliusában adták be, viszont most már hivatalosan is publikálták azt.

Te használnád a funkciót?

Forrás: Apple Insider
Borító: Macrumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó