IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A legnagyobb techcégek feldarabolását javasolja a Képviselőház trösztellenes jelentése

Az Alphabet, az Amazon, az Apple és a Facebook négyese nem győzte meg a versenyszabályok betartását vizsgáló amerikai testületet, így az albizottság most a gigászok működésének gyökeres átalakítását szorgalmazza.

A Kongresszus alsóházában 16 hónapja vizsgálják, hogy a nagy amerikai techcégek visszaélnek-e az erőfölényükkel. Az ügyet egy demokrata vezetésű albizottság viszi, akik tegnap tették közzé csaknem 450 oldalas jelentésüket. A dokumentum interjúk, meghallgatások, és 1,3 millió feldolgozott irat alapján megállapítja, hogy az Apple, az Amazon, az Alphabet és a Facebook jelenlegi működése nincs összhangban a tiszta verseny elvével. A jelentés fő vádpontjai, hogy a négy óriás felvásárolja a vetélytársait, a saját szolgáltatásait juttatja előnyökhöz, valamint túl nagy hatalommal bír a platformjaikat használó kisebb vállalkozások felett.

Forrás: Wired

Ami az egyes cégeket illeti, a dokumentum külön-külön is kitér a legnagyobb problémákra: az Apple az appok szabad telepítésének korlátozásával torzítja a versenyt, az Amazon az internetes áruházát működteti tisztességtelenül, a Facebook az online hirdetéseket uralja, a Google pedig a keresési eredményekkel tett szert túlzott hatalomra.

A vizsgálatunk riasztó üzleti gyakorlatokat tárt fel, amelyek rontják a versenyt és elfojtják az innovációt. A versenynek a legjobb ötletet, s nem a legnagyobb bankszámlát kell jutalmaznia. Megtesszük a szükséges lépéseket a szabályszegők felelősségre vonásáért.

Val Demmings, a bizottság floridai képviselője

A jelentés által javasolt intézkedések gyökeresen átalakítanák a hatalmas vállalatok működését. A dokumentum egyik fő ajánlása a mamutok feldarabolása, ami a tevékenységi körök mentén kisebb cégeket hozna létre. Ezzel az Apple például kénytelen lenne önállósítani az App Store-t,  a Google pedig (sok egyéb mellett) a YouTube-ot. Az albizottság továbbá megtiltaná, hogy a techcégek a saját szolgáltatásaikat juttassák előnyökhöz, azaz mindenkinek egyenlő feltételeket kellene biztosítaniuk a platformjaikon. Erre jó példa a Spotify esete, ami az App Store-os bevételei után kénytelen 15%-os jutalékot fizetni, miközben ez a rivális Apple Musicra a jelenlegi konstrukcióban nyilván nem is vonatkozhat.

Az albizottság tiltólistára tenné azt is, hogy a legerősebb vállalatok olyan „szomszédos” üzleti területeken is beszálljanak a versenybe, ahol automatikusan hatalmas előnnyel indulhatnak. A jelentés egy másik javaslata a kisebb versenytársak felvásárlását lehetetlenítené el azzal, hogy az ilyen tranzakciókat automatikusan versenyellenesnek minősítené. A trösztellenes testület által szorgalmazott korlátozást csak úgy lehetne feloldani, ha az üzletben érdekelt felek sikerrel bizonyítanák, hogy egyesülésük a közérdeket szolgálja. A jelentés továbbá arra is kötelezné a legnagyobb szereplőket, hogy a termékek és szolgáltatások közötti egyszerűbb váltás érdekében tegyenek meg mindent a felhasználói adatátvitel megkönnyítéséért.

David N. Cicilline Rohde Island-i demokrata képviselő, a trösztellenes albizottság vezetője.

Az Apple szokatlanul gyorsan reagált a techégek bevett üzletpolitikáját fenyegető javaslatokra. A cupertinóiak közleménye megismétli azt a visszatérő érvet, hogy egyetlen területen sincsenek domináns pozícióban, valamint kiemeli, hogy az App Store amerikai ága csak tavaly 138 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, aminek 85%-a kizárólag külsős fejlesztőknél landolt. „A verseny az innováció hajtóereje, s az innováció mindig is meghatározó volt számunkra az Apple-nél.” – írják.

A javaslatcsomag várhatóan még sok vitát fog generálni, hiszen értesülések szerint már a publikálása is csúszott a Kongresszus republikánus és demokrata tagjai között húzódó véleménykülönbség miatt. A kisebbségben lévő republikánusok többek között azt kifogásolják, hogy a jelentés nem tér ki arra, hogy a techcégek szerintük negatívan diszkriminálják a konzervatív világnézetű felhasználókat, de a vállalatok feldarabolásával sem értenek egyet.

Forrás: 9to5Mac, The Verge

Borítókép: Observer

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó