IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az EU bekeményít a tech cégekkel szemben

Azt tervezik, hogy megtiltják nekik, hogy alapértelmezett alkalmazásokat telepítsenek a telefonokra és szeretnék, ha megosztanák az adatokat a konkurensekkel.

Az Európai Unió nagyobb változtatásokra készül, ugyanis elkezdték megvalósítani a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt. Ezzel a javaslatcsomaggal szeretnék elérni, hogy az olyan cégek, mint az Apple, Amazon és Google ne titkolózgasson, hanem ossza meg egymással az adataikat.

A cikkely szerint a tech cégek nem használhatják az alkalmazásaikban összegyűjtött adatokat arra, hogy pontosabb reklámokkal tudják ellátni a felhasználókat, csak akkor, ha azokat az adatokat megosztják a konkurensekkel is. Azt is részletezik, hogy az összegyűjtött adatokat csak reklámcélokra lehet fordítani, nem szabad semmilyen egyéb módon visszaélni vele.

Úgy tűnik megjött a kedve a keménykedéshez az EU-nak is Trump után – Forrás: MacRumors

Ezzel még akkora gond nincs is, bár személy szerint, ha nem használom az Amazont, miért kapja meg az adataimat ő is, de legalább tudnám, hogy az EU figyeli ezeket. Viszont az egy minimális felháborodást keltett, hogy megtiltanák a telefongyártóknak, hogy előre telepítsenek alkalmazásokat a telefonra.

Ami valljuk be, egyszerre nem nagy dolog, meg az is. Ugyanis az EU szerint a telefonoknak teljesen üresen kéne érkezniük a felhasználó kezébe, hogy az dönthesse el, hogy milyen alkalmazásokat kíván használni. Így jönne létre egy olyan Android felület, amin nincs telepítve a Gmail, a YouTube, Google Fotók, Google app, stb… és egy olyan iPhone, ami teljesen üres, még a Mail és a Safari sincs rajta. És az is kérdéses, hogy mi lesz az alkalmazás-áruházakkal? Az iPhone-ok esetében még csak nincs is lehetőség harmadik féltől származó appok telepítésére. Androidnál egyszerűbb, mert ott a Galaxy Store, Huawei App Store és a többi márka saját áruháza, és bármilyen .apk fáljt le lehet tölteni rá és feltelepíteni.

A törvény több, mint 30 paragrafusban részletezi a szabályokat, amiket betartatna a techóriásokkal és korlátozná a hatalmukat. A szabály év vége felé lesz publikus és akkor kezdhetik el komolyabban áttárgyalni a részleteket Brüsszelben.

Szerinted eljött az ideje annak, hogy politikailag korlátozzák a tech cégeket?

Forrás: MacRumors
Borító: Vietnam Times

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó