IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

FitaDo: magyar fejlesztésű AR fitneszapp akár otthonra is!

A FitaDo egy remek módszer lehet arra, hogyan vágj neki a mozgásnak. Most mindezt ráadásul akár ingyen is megteheted!

A karantént mindenki máshogy viseli. Azok, akiknek megvan az ideje és kitartása, már elkezdtek a házi sütésű kenyér nagymennyiségű bevitele mellett/helyett a feljött kilók ledolgozásával is foglalkozni. Ehhez pedig egyre kevesebb hardverre van szükségünk: elég lehet akár egy jó app is!

Ilyen például a magyar fejlesztésű FitaDo, ami gyakorlatilag mindent tud, amire szüksége lehet egy kezdőnek vagy akár haladónak is az alapvető edzéshez. Számos gyakorlat közül választhatod ki a neked épp megfelelőt az edzésedhez, vagy akár generálhatsz komplett edzéseket segítségével. Naplózhatod mozgásod, összekötheted az Egészség alkalmazással. Mindezt pedig egy rendkívül letisztult, kifejezetten felhasználóbarát felület segítségével. Kezdőknek kifejezetten érdekes, hogy az egészet kiterjesztett valóságban is követheted, ami végre egy értelmes felhasználása az AR-nek!

Ülsz, és a kis figura közben edz helyetted, ugye?

Bárcsak azt mondhatnám nektek, hogy hetek óta használom a FitaDót, és kezdek lefelé jönni rekord súlyomról. Pedig nagyon rám férne. Ehelyett inkább a monitort bámulva egy interjút készítettem az app magyar fejlesztőjével, Maric Viktorral, ami legalább érdekes lett. Olvassátok el, majd töltsétek le az appot, és próbáljátok ki! Ha tetszik, Viktor felajánlásának köszönhetően akár egy évig is ingyen használhatjátok!

IThon.hu: Először is szeretnék gratulálni a legújabb appodhoz, ami reméljük hasonlóan sikeres lesz, mint az eddigi projektjeid. Hogyan jutott eszedbe a FitaDo ötlete és mennyi idő volt a megvalósítás?

Maric Viktor: Köszönöm szépen a gratulációt! Már jó néhány éve érdeklődöm a fitnesz iránt, és nagyjából három éve foglalkozom hobbi szinten a 3D animációval. Ezt a kettőt szerettem volna ötvözni egy alkalmazásba, szóval megtanultam programozni. Néhány hónap programozás után kiadtam két egyszerű, teljesen ingyenes alkalmazást: BeneFitet és FitAbset.

Maric Viktor

A programozás rejtelmei nagyon megfogták az érdeklődésemet, szóval iskola mellett aktívan, napi szinten fejlesztettem a tudásom. Nagyjából fél éve kezdtem neki a FitaDónak, addigra már úgy éreztem, hogy elég stabil tudással rendelkezek ennek a komplex alkalmazásnak az elkészítéséhez.

IThon.hu: Kiknek ajánlod elsősorban a FitaDót? Milyen edzettségi szinthez? Milyen eszközre van feltétlen szükségünk és mi az ajánlott? Jól sejtem, hogy nem árt egy “felnőtt játszótér” a közelben?

Maric Viktor: A tervezés során kiemelten fontos volt szem előtt tartanom, hogy a lehető legszélesebb felhasználói kört tudjam elérni. Konkrétan bármilyen saját testsúlyos edzés elkészíthető vele, így bárki használhatja biztonsággal. Aki kevésbé jártas az edzésekben, annak az alkalmazás algoritmusa el tud készíteni egy személyre szabott edzést annak függvényében, hogy milyen sporteszközökkel rendelkezik, mi a célja és milyen izomcsoportokat szeretne erősíteni. Aki pedig kicsit jártasabb, az akár teljesen a nulláról felépíthet egy edzést. Egy “felnőtt játszótér” jól jöhet, azonban bármilyen eszköz nélkül is tökéletesen használható az alkalmazás.

IThon.hu: Mi volt a tervezéskor a főbb cél? Az egyszerű használat vagy a minél komplexebb és személyre szabhatóbb edzéslehetőségek megalkotása?

Maric Viktor: Talán a kettő ötvözete. Az Apple kiadott egy Human Interface Guidelines dokumentumot, ahol tételesen leírják, hogyan készíthető el egy tökéletes felhasználói felülettel az alkalmazás, hogy az is használni tudja, aki a lehető legtöbbet ki akarja hozni az alkalmazásból, és az is, aki csak a fő funkciókat akarja használni. A FitaDo szigorúan betartja ennek a dokumentumnak valamennyi elemét.

A letisztult, felhasználóbarát kezelőfelület nekünk bejön

IThon.hu: Hiába mesél Tim Cook mindenhol arról, hogy az Augmented Reality majd mennyire jó lesz, eddig kevés valós felhasználást láthattunk, valahogy mintha a fejlesztők nem lennének eléggé rákattanva a témára. A te megoldásodban viszont ott az AR elem is. Mesélnél nekünk arról, hogy pontosan hogyan is működik, és miért jó ez az edzéseinkhez?

Maric Viktor: Az AR elem funkciója az alkalmazásban, hogy a felhasználó a gyakorlatokat megtekinthesse a környezetében, bárhol is van. Emellett az AR szórakoztató is. Az AR fejlesztések a felhasználók várakozását általában alulmúlják. Szerintem ennek alapvetően eddig három technológia hátránya volt/van. Az egyik, hogy a telefonok, tabletek kameráinak néhány (akár több tíz) másodpercbe telhet, hogy a környezetet felismerjék, 3D-ben értelmezni tudják. Ezt a legújabb iPad Próban már kezelték a LiDAR szenzorral, amivel nagyon rövid idő alatt felismeri 3D-ben a környezetet.

A második, hogy nem létezett olyan fájlformátum, amely kis méretű és jól tudja ábrázolni AR-ban a 3D-s animációkat. Emiatt néhány éve létrehozta az USDZ formátumot az Apple a Pixarral, de elég sok időbe telt, amire a 3D-s szoftverek ezt a formátumot értelmezni tudták rendesen. A FitaDo-ban valamennyi gyakorlat USDZ formátumú.

A harmadik, egyben legnagyobb hátránya az AR elterjedésében a felhasználói élmény. Ahhoz, hogy képesek legyünk AR alkalmazásokat használni, szükségünk van a telefonunkra vagy tabletünkre amit folyamatosan tartanunk kell. A pletyka szerint az Apple készül egy olyan szemüveg elkészítésére, amiben LIDAR szenzor lesz és jól is fog kinézni. Ez egy fontos lépés lenne ahhoz, hogy ergonomikusabbá tegye az AR használatát.

Jön a nyár, irány a(z AR) kert!

IThon.hu: Már így is számos gyakorlat közül választhatunk. Tervezed a további bővítést, vagy ennyinek már tényleg elégnek kell lennie a teljes test megedzéséhez?

Maric Viktor: Jelenleg majdnem 120 gyakorlat tekinthető meg kiterjesztett valóságban (Augmented Reality), ez bőven elég egy tökéletes edzés létrehozásához. Ezeknek a gyakorlatoknak az optimalizálása folyamatos, illetve a körük nagyjából kéthetente bővül néhány gyakorlattal. A középtávú cél, hogy súlyzós gyakorlatok is jelen legyenek, így majd edzőteremben is használható lesz az alkalmazás. Ha bármilyen gyakorlatot hiányol a felhasználó, akkor hozzáadhat manuálisan, azonban akkor az nem lesz megtekinthető kiterjesztett valóságban.

IThon.hu: Én azt veszem észre a fejlesztőkkel történt beszélgetések és a saját tapasztalatok alapján, hogy egy projekt sohasincs kész, mindig van pár ötlet a következő lépéshez. Neked van még a fejedben valami a FitaDo-val kapcsolatban? Apple Watch app? Pulzusszám integráció? Android app? Esetleg teljesen más?

Maric Viktor: Jó meglátás, a fejlesztés folyamatos, rövidtávon kisebb optimalizálások, új gyakorlatok hozzáadása várható. Középtávon pedig a súlyzós edzésre is ki lesz terjesztve az app. Az Apple Watch verziója néhány napja jelent meg, a pulzusszámot és az elégetett kalóriák számát folyamatosan követi és szinkronizálja az Apple Health alkalmazással.

A teljes Apple ökoszisztémát lefedi

IThon.hu: Hogyan áraztátok be az appot?

Maric Viktor: Az alkalmazás ingyen letölthető, az AR gyakorlatok teljesen ingyen megtekinthetők és 3 ingyenes edzést hajthat végre a felhasználó. Az alkalmazás egy hónapra 1590Ft és egy évre 9990Ft. Ez a hasonló alkalmazások átlagos árazásának a fele. Ha belegondolunk, egy óra személyi edzővel a havi árnak akár a duplájába is kerülhet.

IThon akció

Viktor 25-25 darab 1 évre, illetve egy hónapra szóló promóciós kódot is kioszt az IThon olvasóinak! Amennyiben tetszik az app, írj róla egy rövid véleményt a fitado@fitado.org e-mail címre, és hivatkozz ránk!

Köszönjük Viktornak az interjút és a felajánlást! Nektek pedig jó edzést kívánunk! Legyetek fittek!

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó