IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Szabályok és moderációs alapelvek a hozzászólásokkal kapcsolatban

Viktor
Az IThon.hu-n bármely cikk alatt hozzászólások formájában fejthetik ki a véleményüket az oldalra látogatók. Az alábbiakban az ezzel kapcsolatos moderációs alapelveinket, és a hozzászólások szabályait olvashatod.
I. Általános tudnivalók
 1. A hozzászólások minden esetben a hozzászóló magánvéleményét tartalmazzák, nem az IThon.hu álláspontját képviselik.
 2. A hozzászólások nem az IThon.hu szerverén találhatók, a szolgáltatás technikai hátterét a Disqus külső rendszere biztosítja.
 3. A hozzászóláshoz a Disqus rendszerébe kell regisztrálni.
 4. Minden, a regisztrációval, felhasználói fiókkal és hozzászólásokkal kapcsolatos adatot a Disqus, Inc. (301 Howard St., San Francisco, CA 94105, Egyesült Államok) kezel, az erre vonatkozó adatvédelmi irányelvek megtekinthetők a cég honlapján.
 5. Hozzászólás írásával a hozzászóló automatikusan elfogadja és magára nézve kötelezőnek tekinti ezen szabályzat pontjait.
II. Szabályok és moderációs alapelvek
 1. Szigorúan tiltott minden olyan hozzászólás, mely a hatályos magyar jogszabályokba ütközik, bűncselekményre, vagy egyéb jogsértésre való felhívást vagy jelentkezést tartalmaz.
 2. Jogsértő és tilos bármely felhasználó személyes adatait (pl. név, lakhely, munkahely) közzétenni.
 3. Tiltottak és törlésre kerülnek az obszcén, sértő, minősíthetetlen hangvételű vagy agresszív, félelemkeltő, megfélemlítésre alkalmas hozzászólások. Azt, hogy egy hozzászólás a fenti körbe tartozik-e, a moderátorok feladata eldönteni.
 4. A felhasználók a Disqus rendszerében jelezhetik a számukra sértő vagy félelemkeltő, egyéb módon nem megfelelőnek tartott hozzászólásokat, melyek így eltávolításra kerülhetnek. Az automatikusan eltávolított hozzászólásokat a moderátorok később ismét megjeleníttethetik.
 5. A Disqus rendszere bizonyos szavakra előszűrést végez, amennyiben ilyen szó található egy hozzászólásban, az csak utólagos moderátori engedéllyel jelenhet meg. A moderátorok dönthetnek úgy, hogy nem engedik megjelenni a hozzászólást.
 6. Tiltottak és törlésre kerülnek a jó ízlést sértő, megfélemlítésre vagy gyűlöletkeltésre alkalmas képeket tartalmazó hozzászólások.
 7. Tiltottak a kártékony weboldalra mutató linket tartalmazó hozzászólások.
 8. Tiltott bármilyen nyílt vagy burkolt reklámot, apróhirdetést, vagy erre mutató linket illetve ezzel kapcsolatos képet tartalmazó hozzászólás.
 9. Tiltottak és törlésre kerülnek a kifejezetten e célt szolgáló cikkeken kívüli cikkek alatti szerkesztéssel, moderálással, a szerzőkkel és moderátorokkal foglalkozó hozzászólások.
 10. Tiltottak az úgynevezett „témaromboló” hozzászólások, melyek nem kapcsolódnak szorosan az adott cikk témájához. Technikai témarombolásnak minősül a túl hosszú szövegek, vagy túl nagy képek beillesztése. Tartalmi témarombolásnak minősül a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően szabotálni próbáló hozzászólás. Azt, hogy egy hozzászólás a fenti körbe tartozik-e, a moderátorok feladata eldönteni.
 11. A cikkekben felfedezett vélt vagy valós nyelvhelyességi vagy helyesírási hibákra kérjük, hogy a hello@ithon.hu e-mail címen hívd fel a szerző figyelmét. Az ezzel kapcsolatos hozzászólások témarombolásnak minősülnek, és törlésre kerülnek.
 12. Tiltottak az azonos vagy megközelítőleg azonos tartalmú, egymás utáni, vagy több cikkhez írt hozzászólások („flood”).
III. Kitiltások
 1. Azt a felhasználót, aki a fenti szabályokat súlyosan vagy rendszeresen megsérti, a moderátorok a Disqus rendszerén keresztül átmenetileg vagy véglegesen eltilthatják a további hozzászólásoktól az IThon.hu-n.
 2. A tiltás lehet visszamenőleges is, ebben az esetben a felhasználó összes korábbi hozzászólása automatikusan törlésre kerül.
 3. Amennyiben a kitiltás után az adott személy újabb regisztrációval ír hozzászólásokat, az új profilja is kitiltásra kerül.
 4. Amennyiben úgy érzed, nem volt megalapozott a kitiltás, a hello@ithon.hu központi e-mail címen jelezheted a kifogásodat.
IV. A felhasználók anonimizálása, törlése, saját hozzászólások felhasználó általi törlése
 1. Mivel a hozzászólások rendszerét a Disqus biztosítja, a felhasználók a Disqus rendszerén belül kezdeményezhetik felhasználói fiókjuk anonimizálását vagy törlését.
 2. A felhasználók utólagosan módosíthatják vagy törölhetik az egyes hozzászólásaikat. Amennyiben a hozzászólásra korábban érkeztek válaszok, úgy annak tartalma nem kerül eltávolításra, csupán a szerző neve változik meg „Guest”-re (vendég).