IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Több száz játék ihatja meg a levét az Apple – Fortnite balhénak

Az Apple és az Epic Games csatározása sokkal több játékot érinthet, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk.

A gaming szektor legnagyobb híre volt a hetekben, hogy a Fortnite odacsapott az Apple és a Google asztalára, és bevezetett egy olyan fizetési rendszert, ami megkerüli az ő jutalékukat. Válaszul erre a két cég leszedte az alkalmazás-boltokból az igen népszerű játékot, aminek meg az lett az eredménye, hogy az Epic Games beperelte mindkettőt.

Az eddig egy dolog, hogy az Apple leszedte például a Fortnite-ot az App Store-ból, de augusztus 28-tól felfüggeszthetik az Epic Games fejlesztői fiókját is, ami azt jelenti, hogy a cég nem tudná tovább fejleszteni az Unreal Engine-t, és a játék nem tudna optimálisan működni iOS-en és Macen.

Nincs több móka telefonon, legalábbis új felhasználók számára – Forrás: Fortnite

Az már most is látszik, hogy a kis összetűzésnek eddig a felhasználók a legnagyobb vesztesei, hiszen ők nem tudnak telefonon Fortnite-ozni, vagyis persze akik már letöltötték, azok igen, de nem kaphatnak frissítéseket. Az Apple lépése, miszerint letiltja az Epic fejlesztői fiókját több száz játék optimalizálásában jelenthet visszalépést.

Az Unreal Engine-t nemcsak az Epic használja, rengeteg más fejlesztő cég licenceli, hogy az alapok már meglegyenek egy-egy új játékhoz. Az is igaz, hogy ezek a fajta játékok inkább konzolokon és számítógépeken népszerűek, nem pedig mobilokon. Viszont az Epicnél kifejtették, hogy az Apple Fortnite elleni bosszúja a többi fejlesztővel szúr ki, akiknek semmi közük a játékhoz.

Amikor az Apple felfüggeszti az Epic Apple Developer Program fiókját, borzasztó következményeknek fogunk elébe nézni. Anélkül, hogy elérnénk az SDK-t, az API-t és egyéb eszközöket, az Epic nem lesz képes az Unreal Engine számára frissítéseket készíteni iOS és macOS rendszereken, így fel is kéne függesztenünk azt ezeken a platformokon.

Tim Sweeney, Epic CEO

Az Unreal Engine elég szép múlttal rendelkezik, már 20 éve a piacon van, és egy olyan háttértechnológián alapul, amit még az Epic épített 1998-ban egy Unreal nevű játékhoz. Amikor valaki egy új játékot szeretne készíteni, vagy elkezdik a nulláról az építkezést vagy egy alapprogramot használnak, mint az Unreal Engine. Ez azért is jó megoldás, mert egyszerre több platformra is optimalizálhatják a játékot, még a Nintendo Switchre is ezen a platformon keresztül megy a játékfejlesztés.

Ha nem is feltétlen Fortnite-os az ember, ha játszik a PUBG-vel, Rocket League-gel vagy a Microsoft Minecraft Dungeonsszel érintve lesz a változtatások miatt, ugyanis ezek mind az Unreal alatt futnak. Ráadásul az Epic szerint nem csupán játékok fejlesztésére jó az Unreal, hanem rengeteg szoftverfejlesztő használja arra, hogy orvosi alkalmazásokat készítsenek, vagy éppen egy hollywoodi produkcióhoz is jól jön, ha kell egy élethű háttér.

Nem csak játékgyártásban népszerű az Epic Unreal Engine-je Forrás: CDN

A fejlesztők, akik az Epic technológiáját használják átlagosan 5%-ot fizetnek jutalékként, ahogy elérték az 1 millió dolláros bevételt vagy egyéb megállapodásra is juthatnak. Mivel egy privát cégről beszélünk, pontosan nem tudjuk, hogy mennyit keres az Epic az Unreal Engine-en, de körülbelül 17,3 milliárd dollárt érhet, mivel olyan nagy befektetők állnak mögöttük, mint a Sony, Baillie Gifford, Fidelty és Lightspeed. A fejlesztők szerint azért ilyen nagy a cég értéke, mert egyszerűen mindenütt jelen vannak és megbízhatóan dolgoznak már nagyon régóta.

2021 tavaszára elképzelhető, hogy az Apple nem fog elfogadni több új alkalmazást, vagy update-et, azokhoz a dolgokhoz, amik az Unreal Engine alapját használják. Ez nem csupán a mobilpiacra jelent veszélyt, mert az valóban csak egy kisebb szelet a tortából.”

Tim Sweeney, Epic CEO

Az Apple szerint azonban nincs sok esély a békére, ugyanis az Epic teljesen szembement a szabályokkal, így csak magára vethet a következmények miatt.

Szerinted mi lesz a vége ennek az ellenségeskedésnek? 

Forrás: CNBC
Borító: PCX

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó