IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

32 magos processzoron dolgozhat az Apple

Úgy tűnik, az Apple egy új ARM-alapú processzoron dolgozik, amely 32 nagy teljesítményű CPU-maggal rendelkezik, és 2021 végén egy új high-end Macben debütálhat, illetve ezzel szerelhetik 2022-ben a „fele akkora méretű” Mac Prót is.

Mellette a cég állítólag olyan CPU-terveket is készít, melyek akár 16 nagy teljesítményű és négy energiatakarékos maggal, hajthatják meg a MacBook Prókat és iMaceket. Az új processzorok már 2021 tavaszán megérkezhetnek és a jövőbeni Apple Silicon tervek tartalmazhatnak akár 128 dedikált maggal rendelkező GPU-kat is.

A hamarosan megjelenő processzorokról szóló hírek éppen az után érkeztek, amikor az Apple kiadta első saját chipjeivel működő Macjeit. Az új MacBook Air, MacBook Pro és Mac mini mindegyike a vállalat M1 chipjét használta, amely négy nagy teljesítményű és négy nagy hatékonyságú maggal rendelkező processzort jelent. A vállalat erősebb gépei, például a Mac Pro azonban továbbra is Intel chipeket használnak. Az Apple elmondta, hogy két év alatt a teljes Mac-sorozatát saját chipjeire kívánja átállítani.

A megnövekedett CPU magszám mellett a Bloomberg beszámolója szerint az Apple több GPU maggal rendelkező chipeken is dolgozik. Míg a jelenlegi M1 chip hét vagy nyolc GPU maggal érkezik, az Apple jelenleg 16 és 32 magos modelleket tesztel, és 2021 végén vagy 2022-ben 128 magot tartalmazó chipeken is dolgozhatnak már.

Forrás: 9to5Mac

Noha az Apple most egy 16 nagy teljesítményű CPU-maggal rendelkező processzoron dolgozik, a Bloomberg megjegyzi, hogy a tömeggyártás ütemétől függően úgy dönthetnek, hogy csak 8 vagy 12 magot engedélyeznek.

Figyelembe véve az Apple ambiciózus terveit, hogy a következő két évben teljes Mac-sorozatát saját processzorára állítja át, logikus, hogy erősebb chipeket fejlesztenek ki. Az első ARM-alapú Macek lenyűgözőek az energiahatékonyság és a teljesítmény kombinációjának köszönhetően, de az erősebb Intel-alapú gépek, mint például a Mac Pro, képességeinek finomhangolása valószínűleg sokkal nagyobb kihívást jelent.

Forrás: Bloomberg

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó