IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Chrome szólni fog előre, ha nem biztonságos helyre gépelünk

A Chrome 86 megvéd a HTTP formoktól HTTPS oldalakon.

Mindenkinek feltűnhetett már az elmúlt évek során, hogy hálistennek majdnem minden weboldalon az url mellett a böngésző címsorában van egy kis lakat. Az ikon azt jelenti, hogy biztonságos weboldalon járunk, ahol a böngészési előzményeink titkosítva vannak harmadik fél elől.

De még a legbiztonságosabbnak tűnő oldalak is képesek arra, hogy kicsaljanak belőlünk használható információt HTTP formok által. Ezek kis felugró dobozok, ahova beírjuk a jelszavunkat, e-mail címünket, lakóhelyünk címét, születésnapokat és további személyes adatokat.

A Chrome 86-os frissítéssel, ami októberben érkezik pontosan ezeket a formokat célozza meg a Google. Amikor ilyen szövegdobozba kattintunk és kezdünk gépelni, kapunk majd egy üzenetet a Google-tól, hogy tényleg biztosak vagyunk-e benne, hogy folytatni akarjuk a gépelést.

Az információ, amit éppen megad nem biztonságos – Jelez a Google Chrome – Forrás: The Verge

A Google továbbá kikapcsolja az automatikus kitöltés funkciót ezekben a boxokban, hogy a mentett jelszavaink se íródjanak be maguktól a veszélyesnek titutált helyekre. A cég korábban már próbálkozott egy olyan verzióval, hogy eltűnik a kis lakat, ha nem biztonságos vizekre evezünk, de a felhasználók szerint ez nem volt elég egyértelmű.

Most őszintén, te szoktad figyelgetni a lakatot a címsorban?

Forrás és borító: The Verge

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Végre használható lesz a Gmail iOS-es widgete

Anikó