IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A DJI-t is tiltólistára tette az USA

Az illetékes minisztérium döntése értelmében az amerikai vállalatok a továbbiakban nem üzletelhetnek a dróngyártóval.

A Huawei után tegnap ismét egy világhírű kínai céggel bővült az amerikai Kereskedelmi Minisztérium hírhedt feketelistája. A szuperhatalmi csörte legújabb áldozata a drónjaival és gimballjaival idehaza is nagy népszerűségnek örvendő DJI. A hivatalosan “Entity List” néven futó lajstromon azok a vállalatok szerepelnek, melyekben az USA kormánya nemzetbiztonsági kockázatot lát, vagy a nemzeti érdekekkel ellentétesnek véli a velük való együttműködést.

A listázás következménye, hogy a felsorolt cégek nem férhetnek hozzá amerikai székhelyű vállalatoktól származó alkatrészekhez és technológiákhoz, vagy ha mégis, akkor csak külön kormányengedély birtokában. A Kereskedelmi Minisztérium a DJI esetében az emberi jogok megsértésére hivatkozik, szerintük a dróngyártó segíti a kommunista rezsimet az állampolgárok megfigyelésében. Ez valószínűleg utalás lehet arra a korábbi értesülésre, mely szerint a muszlim ujgurok ellen keményen fellépő hszincsiangi rendőrség a dróngyártó eszközeit is igénybe veszi a munkája során.

Fontos megjegyezni, hogy a minisztériumi tiltólista nem befolyásolja a DJI kütyük importját. A sencseni cég ki is adott egy közleményt, melyben leszögezte, hogy az amerikai vásárlók továbbra is hozzáférnek majd a termékeikhez.

A DJI csalódott az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának döntése miatt. Az amerikai vásárlók továbbra is a megszokottak szerint vásárolhatnak és használhatnak DJI termékeket. -áll a vállalat nyilatkozatában.


A legújabb bővítés egyébként nem csak a dróngyártót érinti, összesen 77 céggel toldották meg a feketelistán szereplők névsorát. Ezek közül a legjelentősebb a Semiconductor Manufacturing International Corporation. A SMIC Kína legnagyobb chipgyártója, egyebek mellett a Huaweinek is szállít, ám az USA kormánya szerint együttműködnek a hadiiparral is, ami nemkívánatos szereplővé teszi őket az amerikai vállalatok partnerei között.

A kereskedelmi háború aktuális ütésváltása ugyan még a leköszönő Trump adminisztrációhoz köthető, ám szakétők szerint a megválasztott elnök Joe Biden hivatalba lépésével sem érdemes gyors enyhülésre számítani a két ország viszonyában. A kínai nyomulás megfékezése ugyanis egyike azon néhány témának, melyekben a republikánusok és a demokraták között viszonylagos egyetértés van, így rövid távon legfeljebb az amerikai módszerek finomodása várható.

Borítókép: George Kroeker/Unsplash

Kapcsolódó cikkeink

Hello DJI Mini 2!

Anikó