IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Google is hamarosan frissíti iOS alkalmazásainak adatvédelmi címkéit

Elindult az Apple nagy kérdőrevonása a fejlesztők felé, akik pofátlanul bekérnek olyan adatokat is, mint hogy miket vásároltunk utoljára a bankkártyánkkal. Miután a majdnem elájultunk, hogy a Messenger mennyi adatot gyűjt, mindenki várja a Google címkéit is.

A Fast Company osztott meg egy cikket arról, hogy a Google még mindig nem frissítette az iPhone és iPad alkalmazásait, hogy azok megfeleljenek az Apple új App Store adatvédelmi címke követelményének. Persze ilyenkor jön az instant rosszindulat, hogy biztos rejtegetnek valamit, az utolsó pillanatban még kozmetikázni kell a dolgokat, de kiderült, hogy nem ez a helyzet.

A TechCrunch jelentése szerint a Google nem foglal állást az Apple adatvédelmi címkéivel szemben, ahogyan azt a Facebook tette egy kis nyilvános hisztiben, és ezen a héten vagy a jövő héten felveszi az adatvédelmi adatokat az iOS alkalmazáskatalógusába.

Élesben a címkék – Forrás: BGR

Az Apple az alkalmazások adatvédelmi információit az iOS 14.3-ban valósította meg, miután megígérte a funkciót az iOS 14 első bejelentésekor. Az adatvédelmi címkék a felhasználók számára lehetővé teszik annak megértését, hogy egy alkalmazás milyen adatokat gyűjt róluk, mielőtt telepítenék azt.

Az Apple kötelezővé tette, hogy az összes alkalmazás önállóan jelentse be az adatvédelmi információkat az ‌App Store‌-ban, tehát a fejlesztőknek azonosítaniuk kell az összes adatgyűjtési és felhasználási esetet. A címkék kategóriákra vannak felosztva, beleértve a nyomon követésre használt adatokat és a személyünkhöz kapcsolódó adatokat.

Némi felháborodást keltett is például a Facebook, akik egyszerűen elképesztő mennyiségű adatot tárolnak a felhasználókról. Esküszöm amikor szembesültem vele, hogy miket ment rólam le a Messenger, sokadszorra is elgondolkodtam az egész Facebook törlésén úgy ahogy van. A Signal hű az ígéretéhez és tényleg semmit nem gyűjt be rólunk, a WhatsApp már egy kicsit mohóbb, de a Facebook Messenger címkéi rá sem férnek 5 ablakra sem.

Pofátlanság netovábbja a Facebooknál – Forrás: Forbes

A WhatsApp állítólag attól tart, hogy a felhasználók nem fogják megnézni az iMessage adatvédelmi címkéjéit, mivel az előre telepítve van. Ugyanis szerintük az ő platformjuk biztoságosabb, de egyik sem ér közelébe az osztályvezető Signalnak.  

Köszönet az Apple-nek ezen adatvédelmi címkékért, nagy lépést tettünk előre az engedélyekkel való visszaélés ellen, ahol az alkalmazások minden ok nélkül átveszik adatainkat. És sajnos, ha Android-felhasználó vagy, akkor a helyzet sokkal rosszabb. Az engedélyekkel való visszaélés sokkal inkább elterjedt az Android ökoszisztémájában, annak ellenére, hogy az Android 11 végre elkezdett tenni valamit ez ellen.

Az nem világos, hogy miért késlelteti a Google az iOS-alkalmazások frissítését, amikor már frissítette az androidos alkalmazásokat, de ennek oka lehet simán a karácsonyi időszak is. Reméljük nem jönnek ki egy akkora listával, mint a Facebook, mert bennük van az utolsó hitem.

Ti már áttértetek más üzenetküldőre, akivel lehetett?

Forrás: MacRumours
Borító: Forbes

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó