IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A jövő iPhone tokjai automatikusan megerősödhetnek, ha érzik, hogy zuhannak

Az Apple saját fejlesztése lehet a megoldás a mindennapjaink szívinfarktusainak legyőzésére, amikor leesik a telefonunk.

Senkinek nem kell bemutatni azt az érzést, de főleg az iPhone tulajdonosoknak nem, amikor leesik kijelzővel lefelé a telefonod. Itt jön képbe a Schrödinger telefonja effektus, amikor nem tudod, hogy betört-e a kijelzője, vagy sem. És mivel egy kijelzőcsere elképesztően drága, főleg egy újabb modell esetében, megéri befektetni egy tokra, ami igazán véd.

És milyen tok az, ami igazán véd? A férfiismerőseim nagyrésze tipikusan heavy duty tokban tartja a telefonját, ami vastag, a széleknél megerősített, és a tok a kijelző felé ér. Habár aláírom, hogy ezek nagyon hasznos kiegészítők, és magamnak is vásároltam egyet, hogy ha bulizni megyek biztonságban legyen a telefonom, a hétköznapi életben nem tudnám elképzelni a használatát.

Viszont itt jön képbe az Apple új tervezete, ami szerint olyan tokokat fognak gyártani, ami képes megerősödni zuhanás közben. Persze az is megoldás lenne, hogy egyszerűen jobban vigyázzunk a telefonjainkra, de az Apple egyre jobban kezd nyitni az újdonságok felé, és toktervezésre adta a fejét.

Aktív elektro-mechanikus anyagokat tervezünk, hogy megvédjük a hordozható elektronikus eszközeinket. A tok képes lesz arra, hogy érzékelje a zuhanást, és amíg a földre nem ér, képes lesz alkalmazkodni a körülményekhez. A mostani tokok sajnos akármilyen jók, nem mindig képesek megvédeni a telefont az ütéstől. Sem anyagban, sem kialakításban nem alkalmasak arra, hogy teljeskörű védelmet nyújtsanak egy ilyen esemény esetén.

Apple szabadalmi beadvány

Ez valóban így van, hogy a hétköznapi életben egyszerűen nem elég a sima műanyag tok. A vékonyabb PVC és szilikontokok csupán a karcolásoktól és a kisebb sarokütődésektől képesek biztonságban tudni készülékünk. A fent említett borzasztóan vastag ütésálló tokok sem nyújtanak 100%-os védelmet, a házat még csak-csak képesek karcmentesen tartani, de egy kijelzőtörés esetén azok sem érnek sokat.

 Az általunk használni kívánt anyagokat különösen magas statikus csillapítási együttható jellemzi. A sima, passzív anyagok nem tudnak alkalmazkodni a magasságkülönbségekhez, mondjuk ha egy esés görbéjét figyeljük. Például ha az ütéshez kapcsolódó erő mennyisége meghaladja a passzív anyag által biztosított csillapítási küszöböt, akkor a hordozható elektronikus eszköz és annak alkatrészei meghibásodhatnak. Ezért olyan aktív anyagokat kell felhasználnunk, amelyek képesek alkalmazkodni a különféle körülményekhez.

Apple szabadalmi beadvány

Az Apple megoldása erre egy olyan tok lenne, ami tulajdonképpen egy védőkagyló, vagy az Apple megfogalmazásában egy üreg, ami védi a telefont, hisz a fala a fent említett aktív anyagot tartalmazza. És elektromechanikus matériára is szükség van, ami a „leejtési esemény” folyamatában milliszekundumok alatt képes alkalmazkodni és a megfelelő beállításokat alkalmazni.

Így nézne ki az elképzelés – Forrás: Apple Insider

Tehát nem csupán egy szabadalomról beszélünk, hisz alapból az, hogy miből készül a tok, mint pedig ez az elektromechanikus anyag újítás.

Néhány esetben az aktív elektromechanikus anyag magában foglalja a magnetorheológiai elasztomereket (MRE) vagy az elektroaktív polimereket (EAP) is. Amikor az aktív elektromechanikus anyag ki van téve külső ingereknek (elektromos mezőnek, mágnesen mezőnek…stb), akkor aktiválódik. Ezt követően megváltozik az anyag merevsége vagy viszkozitása. A tok sarkain megerősített anyag pontosan ezeknek a külső ingereknek hatására képes vastagodni, jobb ellenállóképességet nyújtani.

Ha az aktív csillapító réteg szabad (azaz nem stimulált konfigurációban van), akkor a mágneses részecskék véletlenszerűen eloszthatók az egész mátrixban. Azonban ha mágneses erő éri polarizálódhat és láncszerű klasztereket képezhet, amelyek mágnesesen igazodnak a mezőhöz kapcsolódó vonalakhoz.

Apple szabadalmi beadvány

Tehát a tok hirtelen megerősödhet, ha elejtjük. Kulcsszó azonban a “hirtelen”, és a szabadalom azzal is foglalkozik, hogy ez a változás milyen gyorsan mehet végbe.

Miután a külső ingereket felvittük az aktív csillapító rétegre, az aktív elektromechanikus anyag néhány milliszekundum alatt elemeiben változhat meg.

Apple szabadalmi beadvány

Ahogy az Apple Smart Battery Case tartalmazza az áramkört, valamint szilikont és akkumulátort is, ez a jövőbeli védőtok esetében is így lesz. A falai olyan operatív alkatrészeket tartalmaznak majd, amelyek tartalmaznak egy utasításra képes processzort is.

A szabadalom Shravan Bharadwaj nevéhez fűződik, akinek korábbi ötletei között szerepel az, hogy haptikus visszajelzést adjanak az Apple Watch szíjaihoz.

A tervek valóban csodásan hangzanak, ugyanis biztos vagyok benne, hogy sokunk szíve fáj, amikor a szép új telefon házán megjelenik egy karc vagy ütés és már nem az az igazi új érzése van a készüléknek. Arról meg ne is beszéljünk, hogy milyen költséges egy kijelzőcsere, amitől a sérülések még ugyanúgy ott lesznek.  Viszont az is biztos, hogy vetekedni fog a tok ára egy kijelzőcsere vagy 2 éves telefonbiztosítás árával.

Számodra érdekes lenne egy ilyen tok, vagy túlzásnak tartod?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó