IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A mesterséges intelligencia lehet a következő fejlődési lépcsőfok a kameraszenzorok terén

Az Apple már évek óta alkalmaz különböző AI technológiát az iPhone-ok képalkotási folyamatai esetén. A jelenleg használt Neural Engine már az iPhone 8 óta része az A-szériás chipeknek, most azonban egyenest a kameraszenzorokba helyeződhet át a technika.

A Sony – aki jelenleg biztosítja az iPhone-okban található szenzorokat – jelenleg is dolgozik egy olyan technológián, ami elősegítené a mesterséges intelligencia integrálását a szenzorokba. Az első áttörést már be is jelentették.

Az IMX500 chip csupaszon és becsomagolva – Forrás: Sony

Megérkezett a világ első képérzékelő szenzora integrált mesterséges intelligenciával. Az új IMX500-as szenzor egyesíti a memóriát és a feldolgozási erőt annak érdekében, hogy a gépi tanulás által végrehajtott vizuális feladatok extra hardver nélkül legyenek megvalósíthatók. A Sony szerint ezzel sokkal gyorsabb, költséghatékonyabb és biztonságosabb AI kamerák lesznek létrehozhatók.

Számtalan alkalmazás küld képeket és videókat analizálásra a felhőbe. De ez egy részről lassú, más részről nem túl biztonságos dolog. Potenciális támadási felületet adnak ezzel a hackereknek. Ráadásul, ezeknek a folyamatoknak extra hardver igénye van. A Sony új megoldása ennél sokkal jobb megoldást kínál.

Az IMX500 egyelőre biztosan csak ipari és kereskedelmi használatra áll készen. Így nem idén várhatjuk, hogy a gyártók okostelefonjaik kamerájába ezzel tunningolhassák fel a szenzorokat. Első felhasználása az arcfelismerés lehet olyan a kassza nélküli boltokban lehet, ahol sorban állás sincs a fizetéshez, pl. az Amazon Go.

Az, hogy az Apple hogyan profitálhat ebből a technológiából, még nem teljesen tiszta. A vállalatnál hihetetlenül nagy figyelmet fordítanak a saját képfeldolgozó algoritmusok fejlesztésére. Így nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben az iPhone-ok szenzorai is képesek lehetnek némi AI-munkára az A-szériás chipek mellett.

Forrás: The Verge

Borítókép: Sony

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó